Măsuri de siguranță în cazul unei furtuni, în aer liber. Cum să te adăpostești corect de fulgere și vijelie

Furtuna
Shutterstock

O furtună poate fi fatală dacă te prinde pe picior greșit. Indiferent că te afli în mașină sau în aer liber, trebuie să iei imediat măsuri de protecție pentru a te adăposti corect de fulgere și vijelie.

Ce trebuie să faci, cum să îți iei măsuri de siguranță, dar și ce să faci imediat după ce a trecut pericolul? Iată câteva informații importante ca să rămâi în siguranță în timpul unei furtuni, se arată în ghidul de supraviețuire în timpul unei furturi realizat de Centrul de Combatere și Control al Bolilor din SUA.

Ce să faci dacă te prinde vremea rea în aer liber

O furtună se formează dintr-o combinație de umiditate, aer cald care se ridică rapid și o forță capabilă să ridice aerul, cum ar fi un front cald și rece, o briză de mare sau un munte. Toate furtunile conțin fulgere. Furtunile pot apărea singure, în grupuri sau în linii.

Astfel, este posibil ca mai multe furtuni să afecteze o locație în decurs de câteva ore. Unele dintre cele mai severe fenomene meteorologice apar atunci când o singură furtună afectează o locație pentru o perioadă de timp îndelungată.

Pe de altă parte, fulgerul este o descărcare electrică care rezultă din acumularea de sarcini pozitive și negative în cadrul unei furtuni. Atunci când acumularea devine suficient de puternică, fulgerul apare. Această străfulgerare de lumină apare de obicei în interiorul norilor sau între nori și sol. Un fulger atinge o temperatură apropiată de 27.760°Cîntr-o fracțiune de secundă. Încălzirea și răcirea rapidă a aerului din apropierea fulgerului provoacă tunetul.

Citește și
Sânziana Negru, acuzată că a aruncat la gunoi produsele alimentare Lidl pe care le promovase pe Instagram. Reacția iubitului ei și a magazinului

Furtunile pot aduce ploi torențiale (care pot provoca inundații rapide), vânturi puternice, grindină, fulgere și tornade. În cazul unei furtuni puternice, trebuie să intri într-o clădire robustă și rămâi conectat la un radio cu baterii pentru informații meteo.

Fulgerele reprezintă o amenințare majoră în timpul unei furtuni.

Dacă ești surprins în aer liber, evită drumurile, copacii înalți și izolați într-o zonă deschisă sau în vârful unui deal și obiectele metalice, cum ar fi gardurile de sârmă, crosele de golf și uneltele metalice.

Furtuna

Este un mit că fulgerul nu lovește niciodată de două ori în același loc. De fapt, fulgerul va lovi de mai multe ori în același loc în cursul unei descărcări.

Puterea încărcăturii electrice a fulgerelor și căldura intensă pot electrocuta la contact, pot despica copaci, pot aprinde incendii și pot provoca defecțiuni electrice.

Unele furtuni pot fi văzute apropiindu-se, în timp ce altele lovesc fără avertisment. Este important să înveți și să recunoști semnele de pericol și să îți iei măsurile de siguranță din timp.

Învață semnele de pericol ale furtunilor. Nori întunecați, impunători sau amenințători. Fulgere și tunete îndepărtate.

Dacă ești acasă, verifică dacă există pericole în curte. Copacii și crengile moarte sau putrede pot cădea în timpul unei furtuni puternice și pot provoca pagube sau chiar victime

Un avertisment de furtună severă este emis de către ANM sau poți primi pe telefon RO-Alert de vreme severă. În mesaj se va spune să te adăpostești. Acesta este momentul să găsești un loc sigur în casă sau dacă ești afară să intri într-o clădire sigură.

O avertizare de furtună puternică este emisă atunci când o furtună puternică a fost observată sau indicată de radarul meteorologic. În acest moment, pericolul este foarte serios și toată lumea trebuie să meargă într-un loc sigur.

Măsuri de siguranță pe care să le aplici în caz de furtună

Dacă te afli în aer liber, intră într-o clădire sau într-o mașină. Dacă nu este disponibilă nicio structură, mergi într-un spațiu deschis și ghemuiește-te la pământ cât mai repede posibil. (Dacă te afli în pădure, găsește o zonă protejată de un grup de copaci joși - nu sta niciodată sub un singur copac mare în aer liber).

Evită structurile înalte, cum ar fi turnurile, copacii înalți, gardurile, liniile telefonice sau liniile electrice. Stai departe de paratrăsnete naturale, cum ar fi crosele de golf, tractoarele, undițele de pescuit, bicicletele sau echipamentele de camping.

Stai departe de râuri, lacuri sau alte corpuri de apă. Dacă te afli izolat pe un câmp și simți că ți se ridică părul în cap (ceea ce indică faptul că un fulger este pe cale să lovească), lasă-te în genunchi și apleacă-te în față, punându-ți mâinile pe genunchi. Nu sta întins pe pământ.

Dacă te afli într-o mașină, trage în siguranță pe marginea drumului, departe de orice copac care ar putea cădea peste vehicul. Rămâi în mașină și pornește avariile până când ploile abundente se calmează. Evită drumurile inundate.

Estimează numărul de kilometri care te despart de o furtună numărând secundele dintre un fulger și următorul tunet. Împarte acest număr la cinci.

Furtuna

Ești în pericol din cauza fulgerelor dacă poți auzi tunetul. Faptul că știi cât de departe se află o furtună nu înseamnă că ești în pericol doar atunci când furtuna este deasupra capului tău.

După ce furtuna a trecut, este momentul în care verifici împrejurimile și pagubele, dacă au existat.

O persoană care a fost lovită de trăsnet nu poartă o încărcătură electrică care poate șoca alte persoane.

Dacă victima este arsă, acordă-i primul ajutor și sună la Ambulanță. Caută arsuri acolo unde fulgerul a intrat și a ieșit din corp. Dacă fulgerul provoacă oprirea inimii și a respirației victimei, efectuează manevre de resuscitare până la sosirea ambulanței.

Mergi la vecinii care ar putea avea nevoie de asistență specială - copii, persoane în vârstă și persoane cu dizabilități.

Raportează autorităților locale firele de utilități căzute, dacă există.

Nu te urca în mașină dacă nu este necesar. Molozul și drumurile inundate pot face ca șofatul să fie periculos după o furtună gravă.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Plajele sălbatice de la Vadu și Corbu, tot mai apreciate de turiști. Vacanța este mai ieftină decât în stațiunile consacrate
Plajele sălbatice de la Vadu și Corbu, tot mai apreciate de turiști. Vacanța este mai ieftină decât în stațiunile consacrate

Plajele sălbatice de la Vadu și Corbu sunt vizitate săptămânal de mii de oameni. Frumusețea zonei impune însă reguli stricte: turiștii nu pot campa mai aproape de 150 de metri de mal, iar la Vadu, nu pot călca dunele cu mașina.

Reguli de circulație în Macedonia de Nord. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele
Reguli de circulație în Macedonia de Nord. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele

De la munții spectaculoși și oportunitățile de drumeții, Macedonia de Nord are o mulțime de obiective turistice care ar putea să te surprindă. Iată câteva reguli de circulație în Macedonia de Nord taxe de drumuri și amenzi rutiere.

Yucca – una dintre cele mai populare plante de apartament. Care îi sunt secretele și cum să o îngrijești
Yucca – una dintre cele mai populare plante de apartament. Care îi sunt secretele și cum să o îngrijești

Yucca este un gen de peste 40 de plante perene, arbuști și arbori. Câteva dintre acestea sunt cultivate ca plante de interior, inclusiv Yucca gigantea și Yucca aloifolia.

Recomandări
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă nominalizarea democraților în incertitudine cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente
Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente

Poliţia din Leeds a efectuat până acum cinci arestări şi a acuzat un alt bărbat, Iustin Dobre, de 37 de ani, de incendiere şi tulburări violente, într-o suburbie a oraşului, care a determinat consiliul să întreprindă ”o evaluare urgentă”. 

Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN
Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN

La 4 zile de la oribila crimă din Brăila, unde o dentistă din Republica Moldova a fost omorâtă cu cruzime în cabinetul ei, anchetatorii au un suspect.