În Galați nu se vor mai face înmormântări duminica pentru a respecta drepturile groparilor
Autoritățile din Galați au decis să nu se mai facă înmormântări duminica, pentru a respecta drepturile groparilor. Medicii spun că rudele celor decedați ar putea să aibă mari probleme de sănătate din cauza prelungirii perioadei de suferință.
Administrația cimitirelor din Galați a hotărât să nu se mai facă înmormântări duminica din cauza lipsei de personal, scrie Monitorul de Galați. Excepție vor face doar cei decedați de Covid-19.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Municipalitatea nu găsește gropari, iar celor pe care îi are trebuie să le respecte timpul de odihnă, conform legislației muncii, după cum le-a cerut în urma unor controale autoritățile.
În Galaţi sunt 3 cimitire și doar 12 gropari, prea puţini ca să se asigure fluxul şi respectarea legislaţiei muncii.
Administrația cimitirelor ar mai avea nevoie de măcar 5 - 6 gropari, dar oamenii nu vin la concursuri.
„Din păcate, în momentul de faţă ne confruntăm cu o acută lipsa de personal şi, mai mult de atât, am avut diverse instituţii în control, ceea ce ne-a făcut să ajungem la această decizie, pentru că recomandarea a fost foarte clară, în respectarea Codului Muncii, în respectarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive”, a declarat Dragoş Magearu, director Serviciul de Gospodărie Urbană.
Rudele decedaților se pot îmbolnăvi grav prin prelungirea suferinței
Gălăţenii nu sunt însă deloc de acord cu această măsură, care li se pare revoltătoare. Medicii spun că nu există risc pentru sănătatea publică, dar există riscul ca rudele celor decedaţi, din cauza prelungirii suferinţei, să sufere acutizări ale afecţiunilor cardiace sau afecţiuni psihice.
„Din punct de vedere epidemiologic, al sănătăţii publice, nu există nici un risc, există obligativitatea îmbălsămării cadavrelor şi depunerea acestora în spaţii special amenajate. Există riscuri pentru familiile celor decedaţi, produse prin apariţia epuizării fizice şi psihice, prin prelungirea acestei perioade de suferinţă”, a precizat dr. Valentin Boldea.
Decizia este temporară, pană ce se va rezolva criza de personal.