O competitie de sapat morminte a strans zeci de gropari dornici sa-si arate abilitatile: "Ne-am dori sa fim mai respectati"
36 de gropari din Ungaria si-au demonstrat abilitatile intr-o competitie de sapat morminte. Concurentii s-au miscat cu viteza, dar au fost nevoiti sa tina cont si de estetica pentru a primi cat mai multe puncte din partea juriului.
Finalistii vor participa la o intrecere regionala europeana.
Groparii au fost impartiti in 18 echipe de cate doi. Fiecare participant a avut la dispozitie o lopata, o grebla, un tarnacop si un topor pentru a pregati o groapa lunga de doi metri, adanca de 1,6 metri si lata de 80 de centimetri. Juriul a tinut cont de viteza, dar si de stilul sapaturii si de aspectul lucrarii.
Laszlo Toth, concurent: "Am vrut sa terminam groapa cat mai repede. In mod normal, ne facem treaba intr-o atmosfera relaxanta."
Una dintre echipe a fost compusa din Janos si fiul lui, amandoi gropari cu experienta.
Janos Jonas, concurent: "Nu am avut nevoie sa ne antrenam, deoarece asta e ocupatia noastra. Asta facem noi zi de zi, iar la concurs am fost in forma excelenta."
Competitia s-a desfasurat in cimitirul public din orasul Debretin si a avut drept scop sa le trezeasca tinerilor interesul pentru aceasta profesie aflata pe cale de disparitie. Asta in conditiile in care crematoriile castiga popularitate, iar tinerii nu sunt deloc atrasi de o profesie cu reputatie morbida.
Iren Kari, organizator: "Ne-am dori ca groparii sa fie priviti cu mai mult respect si tot mai multi tineri sa isi aleaga aceasta profesie."
Administratorii cimitirelor spun ca gasesc cu mare dificultate oameni care sa stie sa sape un mormant cum trebuie.
Laszlo Toth, concurent: "Cea mai dificila parte a acestei slujbe este contactul cu rudele celui mort, dar per total este un loc de munca bun, am colegi cumsecade si un mediu de lucru placut."
Echipa castigatoare a terminat de sapat in doar 34 de minute. In noiembrie, cei doi gropari vor reprezenta Ungaria la competitia regionala gazduita de Slovacia.