Imagini amuzante cu un urs, surprinse în Parcul Național Retezat. ”Mâncărimea, bat-o vina!”
Un urs a fost surprins în timp ce se scărpina temeinic de un copac, în Parcul Național Retezat, prilej pentru cei de la Romsilva de a-l compara cu celebrul Baloo din Cartea Junglei.
Ursul a fost filmat de una dintre camerele de monitorizare din Parcul Național Retezat în ipostaze cât se poate de amuzante, prezentate de Romsilva pe pagina sa de Facebook, cu titlul ”Mâncărimea, bat-o vina!”.
”Moș Martin a fost surprins în ipostaze amuzante de una din camerele de monitorizare amplasate în Parcul Național Retezat, amintindu-ne de Baloo din Cartea Junglei.
Mai întâi se freacă cu simț de răspundere de un arbore pentru a-și marca teritoriul sau poate doar pentru a scăpa de o mâncărime – cine nu a trecut prin asta? și ulterior, îl vedem adulmecând scoarța arboretului, în încercarea de a-și identifica propriul miros sau al altor exemplare blănoase”, scriu cei de la Romsilva.
Aceștia prezintă și câteva curiozități despre urși.
- Cel mai bine definit simț al ursului este simțul mirosului. De fapt, ursul are mirosul mai dezvoltat decât un câine sau, posibil, chiar dintre toate mamiferele.
- Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, ursul poate percepe culorile.
- Există doar 8 specii de urs în întreaga lume: ursul polar, ursul grizzly, ursul brun, ursul negru american, ursul panda, ursul buzat, ursul andin și ursul negru din Tibet.
- Toate cele 8 specii de urs sunt omnivore, adică pot mânca și carne și semințe, fructe sau miere. Dintre acestea ursul polar consumă carne în cea mai mare a timpului, iar ursul panda este aproape exclusiv vegetarian.
- Ursul brun este animalul național al Finlandei.
- Cuvântul englezesc „bear” (tr. „urs”) face referire la „cel maro”. Acesta a apărut în evul mediu, când ursul avea altă denumire. Totuși, oamenii vremii credeau că dacă menționează numele animalului, acesta va veni, așa că evitau să îi zică pe nume, zicându-i „cel maro” („bear”).
Parcul Național Retezat National Park unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.
Se întinde pe o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.