Ianuarie e luna „rezoluțiilor” iar la jumătatea ei, ziua „îngropării” lor. Ce își propun românii în 2025
Plini de entuziasm, ca la orice început, cu toţii începem anul cu liste de planuri şi dorinţe. Cei mai mulți vor să facă mai mult sport, să gătească acasă sănătos şi să se lase de vicii.
Deși ne apucăm de treabă din primele zile ale lunii, interesul și energia se pierd repede pe drum. Așa a apărut la jumătatea lui ianuarie ziua renunțării la rezoluții.
„Eu aș vrea să mă apuc mai serios de gătit acasă, să fiu sinceră, și să gătim mai sănătos împreună”.
„Anul ăsta vreau să obțin niște rezultate mult mai bune decât anul trecut. Eu particip la turnee de fusball.”
„De două ori pe săptămână baschet, de două ori pe săptămână ping pong”.
„Să petrecem mai mult timp cu familia”- mărturisesc românii intervievați de reporterul Știrile PROTV.
Doar că de la intenție la faptă este cale lungă iar entuziasmul dispare uşor, uşor.
Reporter: „De ce crezi că se întâmplă asta?”
Copil: „Pentru că nu reușesc și se dau bătuți!”
„Socoteala de acasă nu e aceeași cu cea din târg. De obicei nu e bine să nu își faci planuri. Cred că așa stau lucrurile, vin de la sine fără să stai să ți le planifici de dinainte” spune altcineva.
Cele mai multe dintre dorinţele rostite la început de an trăiesc cel mult două săptămâni. Și pentru că "ajung la gunoi", pe la jumătatea lunii ianuarie a fost desemnată chiar o zi a "îngropării" rezoluțiilor. Oarecum previzibil, oamenii renunță cel mai ușor la ideea de a face sport și de a mânca sănătos.
De câțiva ani, inclusiv în România a apărut o mișcare botezată "dry january" - în traducere, o primă lună fără băutură. Adepții încearcă să se ţină departede bere, vin şi tării după un decembrie plin de tentaţii şi excese.
Ospătar: „Ceaiuri de toate felurile, de fructe de pădure, lămâie. Foarte multe frappeuri, espresso, nu s-au aventurat prea mult. Dacă e să facă o extravaganță, mult vin fiert”.
Reporter: „Alcool mai puțin?”
Ospătar: „Mai puțin, da. Se vede asta în meniul nostru”.
Dar şi la acest capitol minunea ține doar trei săptămâni.
Sociologii spun că, dacă vrem să reușim, ar fi bine să ne stabilim obiective clare, pe care să putem să le îndeplinim cu pași mărunţi.