Gusturile României, între tradiție și influențe europene

×
Codul embed a fost copiat

Continuă călătoria noastră culinară, prin Europa. Dacă în Oltenia, multe mese au în centru legumele, în Transilvania, afumăturile și tocănițele sunt de bază.

Iar în Banat, tăițeii cu orice, supa de cartofi și preparatele cu șuncă, fără prea multe condimente, încă ne amintesc cât de mult ne-au influențat șvabii, ungurii și nemții, deopotrivă.

Pentru început, poposim în Harghita, la Bilbor, la granița dintre Ardeal și Bucovina. În gospodăria unui localnic, ceaunele înșirate sub cerul liber fierb domol o mâncare de miel și una cu varză acră și afumătură. În acest colț de Românie, tocanele sunt baza.

În realitate, răbdarea este secretul gastronomiei maghiare. Ungurii sunt faimoși în lume pentru mâncărurile uitate ore în șir la foc mic. Și cum Transilvania a fost multă vreme parte din Imperiul Austro-Ungar, involuntar, oamenii locului au preluat rețete care circulă și astăzi.

În centrul țării, toată lumea face supe consistente, cum ar fi lușcoș, papricaș și gulaș.

Citește și
Spotify
Milioane de piese de pe Spotify ar fi fost copiate de un grup de activiști. Ce vor face cu melodiile

Intrăm și în bucătăria Ioanei Kerekes, stabilită în Ungaria, și gătim împreună un papricaș.

Nu ratăm în incursiunea noastră culinară nici Banatul, poate cea mai diversă regiune a țării. Sârbi, germani, unguri și evrei și-au găsit, de-a lungul timpului, casă aici și au adus odată cu ei obiceiuri și gusturi noi. Waldemar Megerle se trage din șvabi, aduși în secolul al XVIII-lea să populeze Banatul și zone din Transilvania, după eliberarea de sub ocupația otomană.

Pe masa din mijlocul camerei ne așteaptă aproape toată gastronomia locului: tăiței cu nucă și zahăr, tăiței cu șuncă, supă de cartofi și papricaș de pui. Ingredientele pentru fiecare preparat pot fi numărate pe degetele de la o mână.

În Moldova, din porcul tăiat iarna nu se aruncă nimic și trebuie drămuit astfel încât să ajungă tot anul.

Pe lângă savoare, mesele din fiecare zonă poartă cu ele fragmente de istorie, după cum a remarcat, în zeci de ani de cercetări, și antropologul cultural Camelia Burghele.

Așadar, bucatele românești nu sunt doar hrană pentru trup, ci și povești despre răbdare, comunitate și tradiții. În fiecare farfurie se află povestea locului, cu tot ce înseamnă ea, dar mai ales respectul pe care oamenii îl au pentru tot ce le dă pământul.

Articol recomandat de sport.ro
E gata ”colosul” de 23.000.000€ din România! Imagini spectaculoase
E gata ”colosul” de 23.000.000€ din România! Imagini spectaculoase
Citește și...
Milioane de piese de pe Spotify ar fi fost copiate de un grup de activiști. Ce vor face cu melodiile
Milioane de piese de pe Spotify ar fi fost copiate de un grup de activiști. Ce vor face cu melodiile

Un grup de activiști susține că a extras milioane de piese de pe Spotify și se pregătește să le publice online.

Tot mai mulți români vor să afle ora nașterii pentru a ști ce le rezervă astrele. Un spital a introdus o „taxă de astrogramă”
Tot mai mulți români vor să afle ora nașterii pentru a ști ce le rezervă astrele. Un spital a introdus o „taxă de astrogramă”

Tot mai mulți români se adresează maternităților cu o cerere neobișnuită: vor să afle cu exactitate ora și minutul la care s-au născut.

Dyker Heights, cartierul din Brooklyn transformat într-un tărâm de Crăciun. Localnicii investesc aici zeci de mii de dolari
Dyker Heights, cartierul din Brooklyn transformat într-un tărâm de Crăciun. Localnicii investesc aici zeci de mii de dolari

În Brooklyn există un loc în care Crăciunul nu este doar sărbătorit, ci pus în scenă. O tradiție începută în anii '80 s-a transformat într-un adevărat fenomen turistic care atrage anual vizitatori din toată lumea.

Recomandări
CGMB a aprobat majorarea taxelor pentru 2026. Impozitele pe locuințe în București aproape se dublează
CGMB a aprobat majorarea taxelor pentru 2026. Impozitele pe locuințe în București aproape se dublează

Consilierii CGMB au aprobat marți proiectul de hotărâre care stabilește nivelul impozitelor și taxelor locale în București începând din 2026.

Cine a fost de vină pentru incendiul devastator de la „Ferma Dacilor”, în care au murit 8 persoane, inclusiv fiul patronului
Cine a fost de vină pentru incendiul devastator de la „Ferma Dacilor”, în care au murit 8 persoane, inclusiv fiul patronului

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a anunţat finalizarea cercetărilor în dosarul "Ferma Dacilor" cu privire la împrejurările în care a avut loc incendiul din data de 26 decembrie 2023, în urma căruia au decedat opt persoane.

„Reforma” de la Parlament: Deputații și-au votat singuri un buget cu 12% mai mare pentru anul viitor
„Reforma” de la Parlament: Deputații și-au votat singuri un buget cu 12% mai mare pentru anul viitor

Deputații au votat marţi în plen bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2026. USR a anunţat că a votat împotriva bugetului, considerând nejustificată creşterea sumelor alocate pentru anumite cheltuieli.