George Coșbuc, povestea tristă a poetului. A murit la scurt timp după fiul lui

George Cosbuc
greenstone.bjc.ro

George Coșbuc, considerat unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori români, s-a stins din viață pe 9 mai 1918, răpus de moartea fiului său.  

Născut pe 20 septembrie 1866, în satul Hordou, astăzi în județul Bistrița-Năsăud, George Coșbuc a murit la doar 51 de ani, pe 9 mai 1918, în București. Tragedia care i-a marcat viața a fost, de departe, moartea fiului său.

Cunoscut în special pentru poezia sa care a abordat teme sociale, politice și satirice, Coșbuc a rămas în memoria colectivă pentru scrierile sale despre viața rurală, sărăcie, inechități sociale și politice, dar și despre aspecte ale culturii populare românești. Multe dintre poeziile sale au devenit clasice ale literaturii române.

Pe lângă activitatea sa literară, George Coșbuc a fost și jurnalist, contribuind la diferite publicații și ziare din acea perioadă. El a fost, de asemenea, traducător, aducând în limba română opere ale unor autori precum William Shakespeare și Edgar Allan Poe.

Puțini știu însă despre viața marcată de drame pe care a avut-o George Coșbuc. Poetul și-a pierdut fiul, în vârstă de 19 ani, într-un tragic accident de mașină. Răpus de moartea acestuia, poetul s-a închis în el, a refuzat să mai mănânce și a murit trei ani mai târziu.

Citește și
Colegiul_George_Cosbuc
Parintii unui elev, amendati de instanta pentru hartuire emotionala de tip bullying. “Pe un coleg l-a dat cu capul de soba"
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

George Coșbuc, povestea morții poetului

George Coşbuc a murit la vârsta de 51 de ani, marcat de pierderea unicului său fiu - Alexandru. Tânărul a murit la doar 19 ani într-un accident cumplit de maşină, pe 26 august 1915.

Pierderea unicului său fiu a grăbit sfârşitul marelui poet George Coşbuc. După ce l-a pierdut pe Alexandru, poetul nu a putut trece peste această tragedie și a murit trei ani mai târziu, pe 9 mai 1918.

Nenorocirea l-a devastat pe poet. Puţinele versuri pe care le-a mai scris după tragedie vorbesc despre durerea sufletească trăită în acele momente.

„Ah, cumva să nu mi-o spuie

Vreun duşman cumplit

Că băiatul meu azi nu e

Şi că a murit,

Că-n schimbarea bruscă-a minţii

Eu l-aş omorî cu dinţii

Ca pe-un câne care muşcă

Pe furiş.”

Aceasta este probabil printre singurele poezii pe care Coșbuc le-a mai scris după moartea fiului său. După tragedie, poetul a refuzat să mai iasă din casă, să mănânce, s-a rupt de prieteni şi de activitatea cotidiană şi a renunțat la scris.

„Îl zăream ascuns în pălăria lui mare, trasă pe frunte. Îşi pierduse băiatul, un flăcău. Lovitura fatalităţii n-a cruţat nici pe tată, nici pe poet”, scria Tudor Arghezi într-un medalion din „Bilele de papagal” despre drama poetului ajuns o umbră.

După trei ani, poetul s-a stins în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unei congestii cerebrale.

Familie George Cosbuc

Moartea lui Alexandru Coșbuc

Alexandru a fost singurul fiu al marelui poet. El s-a născut dintr-o poveste de dragoste a lui Coșbuc cu Elena Sfedea, fata unui mare comerciant, cu care s-a și căsătorit în anul 1895. După doar un an de căsnicie a venit pe lume Alexandru, iubitul fiu al poetului.

La vârsta de 19 ani, Alexandru era student. În august 1915 şi-a vizitat tatăl la Tismana, acolo unde poetul obişnuia să se retragă pentru a scrie în liniște.

Tânărul fusese chemat în armată şi urma să plece la Drobeta Turnu Severin. Într-o vineri dimineaţă, pe 29 august, înainte de a fi luat la cătănie, Alexandru a plecat de la Tismana la Târgu Jiu, cu o maşină Mercedes Torpedo Benz. În mașină cu el mai era Ion Alexăndrescu Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman, care era, de altfel, și proprietarul autoturismului.

În acea zi trebuiau să se ducă la Târgu Jiu și să se și întoarcă. Au zăbovit mai mult în oraş, iar la întoarcere i-a prins noaptea și au zis să recupereze. Pe drumul de întoarcere, pe raza localităţii Băleşti, maşina a lovit un bolovan mare, s-a răsturnat şi a intrat într-o căruţă care circula. Alexandru Stâlpeanu se afla la volanul mașinii și a murit pe loc în accident.

Alexandru a avut craniul fracturat după accident și a fost transportat la spitalul din Târgu Jiu cu căruța. Tânărul nu putea fi operat și a murit în acea noapte. Poetul a ajuns la morga spitalului abia a doua zi dimineața.

Întorcându-se de la Târgu-Jiu împreună cu Alexandru Coşbuc, Alexandrescu accelerează ca să nu-i prindă noaptea pe drum. În raza comunei Băleşti, maşina se loveşte de un bolovan, în plină viteză şi se răstoarnă. Moşierul moare imediat „cu coşul pieptului zdrobit de volan”, Alexandru „cu craniul fracturat”, mai rezistă încă. Ţăranii adunaţi la locul accidentului nu ştiau decât că tânărul „e prieten al „boierului” care le călcase găinile în mai multe rânduri”. Jandarmul venit la faţa locului obţine cu mare greutate o căruţă, paie şi câteva perne pentru transportarea rănitului la Târgu Jiu. Ajuns „în toiul nopţii”, la spital, medicul de gardă e incapabil să întreprindă o intervenţie chirurgicală „care poate ar fi salvat viaţa rănitului”. Poetul ajunge la spital abia în zori; băiatul lui murise şi se afla la morgă. Foaia de calendar arăta data de miercuri 26 august 1915”, evocă Lucian Valea în cartea „Pe urmele lui Coşbuc”, conform historia.ro.

În locul unde a avut loc accidentul a fost ridicată o fântână care a primit în timp numele de „Fântâna lui Coşbuc”.

Fântâna nu mai există în prezent. În locul în care a avut loc teribilul accident funcţionează un restaurant. Patronul acestuia, Ion Vârţanu, a amplasat o placă comemorativă cu fotografia lui Alexandru Coşbuc.

Unde este înmormântat George Coșbuc

Mormântul lui George Coșbuc se află în Cimitirul Șerban Vodă - Bellu din București, la figura 9 (Scriitori).

Poetul George Coșbuc este înmormântat între Mihail Sadoveanu și George Călinescu.

Pe piatra de căpătăi a lui George Coșbuc sunt înscrise versuri din poezia „Lupta vieții-Gazel”:

„O luptă-i viața; deci te luptă,

Cu dragoste de ea, cu dor.

Pe seama cui? Ești un nemernic,

Când n-ai un țel hotărâtor.

Tu ai pe-ai tăi! De n-ai pe nimeni,

Te lupți pe seama tuturor.”

Mormântul este înscris în Lista monumentelor istorice 2010 din Municipiul București.

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Strănepotul poetului George Coşbuc ar fi ars de viu într-o centrală de uscat lemne
Strănepotul poetului George Coşbuc ar fi ars de viu într-o centrală de uscat lemne

Poliţiştii din Bistriţa Năsăud anchetează o presupusă crimă, petrecută în împrejurări sinistre. Strănepotul poetului George Coşbuc, în vârstă de 61 de ani, care lucra ca paznic la o fabrică de prelucrare a lemnului, a dispărut fără urmă.

Parintii unui elev, amendati de instanta pentru hartuire emotionala de tip bullying. “Pe un coleg l-a dat cu capul de soba
Parintii unui elev, amendati de instanta pentru hartuire emotionala de tip bullying. “Pe un coleg l-a dat cu capul de soba"

Judecatorii clujeni au gasit vinovati doi parinati, dar si trei institutii ale statului, pentru faptul ca nu au luat masuri pentru a stopa hartuirea unei clase intregi de catre un copil agresiv.

Din cauza unui zid al fostei fabrici de bere
Din cauza unui zid al fostei fabrici de bere "Rahova", un bulevard din Capitala a fost blocat. Reactia primarului de sector

Stratul de zapada masura dimineata in Bucuresti, 65 de cm. In aceste conditii, un zid al fostei fabrici de bere ''Rahova'' s-a naruit, iar aproape 10 ore, accesul in zona Bulevardului George Cosbuc, a fost blocat.

Baschetbalistii Colegiului National George Cosbuc s-au alaturat campionatului Pro Winners Cup
Baschetbalistii Colegiului National George Cosbuc s-au alaturat campionatului Pro Winners Cup

Este randul baietilor de la Cosbuc sa ne arate de ce trebuie sa castige titlul Pro Winners Cup. Liceenii se antreneaza in fiecare zi pentru a pune mana pe marele titlu. Le sunt alaturi colegii, profesorii, dar si o echipa de majorete.

Ancheta intr-o scoala din Iasi: o profesoara a tuns un elev in timpul orei
Ancheta intr-o scoala din Iasi: o profesoara a tuns un elev in timpul orei

Decizia unei profesoare de muzica a declansat o ancheta interna la scoala George Cosbuc din Iasi! In timpul unei ore, femeia a tuns un elev din clasa a saptea, in fata colegilor, pe motiv ca baiatul nu vede bine la tabla, deoarece are parul lung.

Recomandări
Al treilea Paşte în vreme de război. Ucrainienii au sărbătorit Învierea Domnului sub focuri de armă. FOTO
Al treilea Paşte în vreme de război. Ucrainienii au sărbătorit Învierea Domnului sub focuri de armă. FOTO

Ucrainienii din estul devastat de război s-au adunat duminică la biserică pentru a marca al treilea Paşte sub focuri de armă, în timp ce trupele ruseşti sunt tot mai aproape de a ameninţa unele dintre oraşele cheie ale regiunii, relatează Reuters.

O mamă a mers să îi ducă mâncare fiului, dar l-a găsit mort în casă, în Timișoara. Tânărul ar fi fost consumator de droguri
O mamă a mers să îi ducă mâncare fiului, dar l-a găsit mort în casă, în Timișoara. Tânărul ar fi fost consumator de droguri

Un bărbat de 31 de ani din Timişoara a fost găsit de poliţişti, duminică, decedat în apartament, după ce apropiaţii au sesizat că nu le-a mai răspuns la telefon.

Cancelarul austriac Karl Nehammer anunță teste ADN și controale stricte pentru a reduce afluxul de imigranți în țară
Cancelarul austriac Karl Nehammer anunță teste ADN și controale stricte pentru a reduce afluxul de imigranți în țară

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN în cazul rudelor persoanelor care beneficiază de statut de refugiat în Austria pentru a reduce afluxul de imigranţi în ţară, relatează duminică DPA.