Festivalul brânzei și al pastramei a avut loc la Bran. Câți bani au plătit turiștii pentru bunătăți
Mii de oameni au ajuns la Bran unde s-a ținut festivalul anual al brânzei și al pastramei. I-au întâmpinat munți de pastramă, stive de branză, telemea și caș afumat.
Cu așa ofertă bogată trebuie să știm secretul ca să alegem ce-i mai bun. Moda ceaunelor și a plitelor încinse a ajuns și în Capitală, în fața clienților care au vrut o masă în oraș, cu specific tomnatic.
La Bran, pofta s-a încins deodată cu horele învârtite cu spor. Pe grătare și în ceaunele imense, vedeta a fost carnea maturată de vită și oaie. Bucătarii spun că rețeta ideală combină ierburile și mirodeniile cu focul de lemne.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bucătar: „O fierbem în vin și la final punem bere să o frăgezim”.
20 de lei costa porția de 100 de grame la care mămăligă se adaugă bonus. De altfel, la prețuri nu găsim cifre mai mici de 5. Pastrama 55 kg, telemeaua 60, la fel și burduful.
Unii clienți s au codit și au renunțat.
Bărbat: „N-a avut bani destui”.
Altfel, producătorii știu bine cum să-i ademenească pe clienți.
Bărbat: „O țuică de prună!”
Între timp, bucureștenii au stat la cozi. Și la must, și la grătare, și la dulciuri.
Pentru unii, toamna înseamnă strugurii albi tămâioși, nuci noi cu miezul dulce și must. Alții au nevoie de lucruri mai serioase... pastramă de berbecuț, brânză veche de oaie și un pahar de tulburel. Târgoveții încearcă să-i mulțumească pe toți, ca să deschidă larg portofelele acum, până nu vine frigul.
Pentru un grup de englezi, ceaunele sunt o frântură de istorie. Mai ales pline cu tochituri, tocănițe, ciorbe, fripturi și mămăligi uriașe. Musafirii străini strâng și ei ferm în palmă pahare de vin.
Femeie: „E dulce, îmi place dulce”.
Le prezentăm varianta nefermentată. În Capitală veți găsi toamna-n bucate și în viitoarele weekenduri, în parcul IOR, pe bulevardul Basarabia și la Muzeul Țăranului Român.