Festivalul Borșului Lipovenesc. Pește proaspăt și rețete tradiționale în Delta Dunării
Acest weekend a adus un adevărat regal culinar în Delta Dunării, la Jurilovca. Mii de litri de ciorbă de pește s-au pregătit ieri la Festivalul Borșului Lipovenesc, iar astăzi urmează a doua tură.
Vedeta incontestabilă a festivalului din Jurilovca este borșul de pește. 40 de bucătari se întrec la gătit, fiecare cu rețeta lui.
Gheorghe Cârstea - bucătar: „Secretul e să fie pește mult, pește proaspăt, din Delta Dunării, din rezervație, de la noi, de la Jurilovca.”
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Pentru că în zonă sunt așteptați peste 140 de mii de pofticioși, s-au pregătit cantități impresionante de ciorbă.
Vali Țeican - bucătar: „Cazanul e imens. Are 1500 de litri, ceea ce înseamnă 3000 de porții gătite și vândute.”
Pe lângă borș, vizitatorii pot gusta și din peștele proaspăt de Dunăre, gătit după specificul zonei.
Vasile Bârzac - bucătar: „Sare, lăsat puțin cu sare, să se 'îndulcească' el, când se pune la prăjit se îndulcește și atâta tot.”
Alina Teleucă - organizator: „Avem comercianți care vând toate felurile de pește, toate variantele de rețete de borș de pește, pește pe tablă, plită, cuptor, folie, cu lămâie... cum vă este mai plăcut.”
Cei veniți special pentru o masă proaspătă de pește nu au regretat.
Vizitator: „Suntem mari consumatori de pește și încercăm din toate. Am comandat chifteluțe de pește, storceag, șalău, scoici.”
Festivalul Borșului Lipovenesc, care a început în 2009, aduce anual zeci de mii de turiști în Jurilovca.