Festival de trandafiri la Ciumbrud. Câmpurile cu sute de soiuri se colorează în nuanțe fascinante
Simfonia culorilor și parfumurilor delicate de trandafiri transformă, în acest sezon, un sat din Alba în obiectiv turistic.
Câmpurile cu sute de soiuri se colorează în nuanțe fascinante, iar oamenii vin la Ciumbrud să faca fotografii și să cumpere siropuri, dulcețuri sau butași.
Peste 10% din producția de trandafiri pleacă la export. Restul înfrumusețează parcurile și grădinile de la noi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pe valea Mureșului, în Ciumbrud, în această perioadă înfloresc sute de feluri de trandafiri. Turiștii fermecați de culturile de roze au venit să surprindă frumusețea acestor flori nobile.
Femeie: „În România nu se mai găsește un câmp de trandafiri așa de frumos, foarte, foarte frumos și deosebit, de toate culorile, de toate soiurile. Aproape fiecare are parfum”.
Chiar dacă a fost un an mai greu, cu o vreme capricioasă, trandafirii au rezistat, așa că producătorii se așteaptă să vândă o mare parte din producția de butași.
Andrei Molnar, cultivator: „Aici toți producătorii 35-40 de hectare de trandafiri”.
Reporter: Câte soiuri?
Cultivator: „Mie greu să vă spun în jur de 230-240 de soiuri, anul acesta e un roz spre mov culoarea anului, iar trandafirul anului va fi cu totul altceva un crem pe marginea petalelor cu contur roșiatic”.
Emerick Bakk, cultivator: „Exportăm mai nou în Germania am avut anul trecut, dar avem comenzi pe on line și din Franța, Ungaria, Italia”.
Angela Bocai, inspector fito-sanitar: „Zona Ciumbrud este cunoscută de mulți ani este zona principala de producție a trandafirilor, a materialului săditor. Important este să avem soiuri care rezistă la secetă și care nu necesită tratamnete fito-sanitare aceasta fiind tendința mondială”.
Și siropul obținut din petale de trandafiri a fost la mare cautare.
Iudit Molnar, producător sirop: „Este un soi de urcător parfumat și este foarte aromat, are parfumul foarte puternic culegem petalele, îl lăsăm la macerat o zi”.
Ziua rozelor se sărbătorește la Ciumbrud de 20 de ani.