Două drone asemănătoare unor elicoptere supraveghează Marea Neagră. Ce dotări au
Două drone asemănătoare unor elicoptere supraveghează litoralul și Marea Neagră. Aparatele de zbor sunt capabile să lucreze până la șase ore, timp în care pot survola pe o distanță de 200 de kilometri.
Vor ajuta la prinderea braconierilor, în operațiuni de salvare pe mare, dar și la monitorizarea granițelor. Dronele sunt împrumutate pentru șase luni de la Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă.
Una dintre drone cântărește 200 de kilograme, funcționează cu kerosen și supraveghează zona economică a României din Marea Neagră.
Împreună cu sora ei geamănă sunt comandate dintr-un centru din Mangalia, iar informațiile culese sunt transmise în timp real autorităților.
Ionel Pavel, șef Serviciu Supraveghere IGPF: ”Pot asigura supravegherea atât pe timp de zi cât și noapte, identificarea navelor și salvare pe mare, pescuit ilegal sau poluare marină. Avem la o distanță la 200 de km un ochi fără a mai fi nevoie să deplasăm o navă”.
Daniel Rusu, Poliția de Frontieră, Serviciul de Supraveghere și Control Naval: ”Avem altitudine maximă de operare de 7 mii de picioare, efectuăm câte 2 zboruri iar la nevoie efectuăm și zboruri mai mari de 6 ore. Avem diverse sisteme de scanare, în momentul de față a recepționat o persoană în apă, informația ajunge aici și e transmisă mai departe”.
Imaginile acestor drone sunt folosite în același timp cu cele oferite de alte aparate de zbor care se află la bordul unor nave ale Gărzii de Coastă.
Polițiștii de frontieră au la dispoziție șase luni să învețe de la germani cum să le folosească mai bine. Și anul trecut s-au folosit drone pentru monitorizarea litoralului, dar mai mici.
Cu ajutorul lor au fost prinși mai mulți braconieri veniți la pescuit ilegal de calcan.