Deserturi tradiționale de Paște. Cum se fac ”Trandafirașii” și ”Turta cu șolul”
Banatul şi Transilvania se îmbracă în în miros de vanilie, de rom, ori de coajă de lămâie. Am ajuns în punctul în care vecinele fac schimb de reţete şi se întrec în cât mai multe tăvi de prăjituri.
Doar cine n-a încercat doboşul scăldat în cremă, nucă şi zahăr ars nu are acum apă în gură. Şi este doar unul dintre deserturile care vor face impresie în această duminică. Atenţie, urmează imagini care vă pot strica ultimele ore de dietă înainte să vă aşezaţi la masa de Paşte.
Tanti Emilia, a scos vechiul caiet cu reţete de prăjituri şi s-a pus pe treabă. Petele de grăsime de pe foi sunt dovada că această gospodină nu e novice în bucătărie şi nu se teme de cuptor. Face "Trandafiraşi" - un aluat rulat cu umplutură de nucă pe care îl taie bucăţele. Mâinile muncite învârt sucitorul de multă vreme pe aluatul care arată atât de bine încât îţi vine să-l mănânci crud. După coacere umplutura dă pe afară şi pare că a înflorit. Secretul stă în untura din compoziţie care frăgezeşte fursecul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emilia Popă: "Eu am folosit nucă, marmeladă, toate ingredientele pe care le producem noi. Reţetele sunt foarte vechi, dar sunt primite de la nemţi, de la saşi, sârbeşti, slovacești, eu am o grămadă de reţete slovacești".
Din alte timpuri este şi "Turta cu șolul" - adică o prăjitură în care ingredientele se măsoară toate cu șolul - care înseamnă cană.
De origine austriacă - islerul - la bază un banal biscuit cu cremă - a fost reinventat de cofetăriile din Braşov.
Elena Alexandra Moga, administrator băcănie: "Avem clienţi care vin special să îşi cumpere islere, sunt destul de gustoase, sunt porţionate şi atunci e uşor să îţi dai seama că mănânci puţin şi nu o tavă întreagă."
Tot în părţile Ardealului, femeile ştiu să facă vestitele prăjituri ungureşti: doboş, jerbo şi esterhazy.
Imre Papp, administrator cofetărie cu specific unguresc: "A fost creat în 1800 şi ceva de doboş Jozsef din ungaria. Din întâmplare pentru că ucenicul lui doboş în unt în loc de sare a pus zahăr şi a gustat şi a făcut crema cu unt. Atunci prăjiturile cu cremă de unt nu prea existau".
Chiar dacă poate îţi faci o listă de acasă, odată ce ajungi în fața vitrinei nu mai ştii ce să alegi. Fie că e tort doboş, prăjitura rigo ionci sau jerbo, toate te ademenesc.
Gospodinele care vor să facă impresie se întrec şi în gogoşi pe aburi cu unt şi nucă, sau în Reites un ştrudel cu foi moi.