De la tehnologii de reciclare la domeniul medical. Marile companii se bat pe ideile de afaceri ale studenților români
Rachete care să transporte nanosateliți în spațiu, tehnologii de reciclare sau platforme pentru predarea online și aplicații în domeniul medical, iată câteva idei ale unor studenți români care ar putea deveni noi afaceri.
Au fost gândite în cadrul unui program național susținut de mai multe universități timp de 7 luni. Pentru aceste propuneri se bat mari companii, iar unele au deja oferte.
Programul Inovation Labs reunește cei mai buni studenți care se specializează în IT, medicină, afaceri sau comunicare, dar și profesori, cercetători și oameni de afaceri. Organizatorii vor să găsească în fiecare an cel puțin 4 inovații care să fie cumpărate și folosite de companii din toată lumea. Anul acesta 177 de echipe s-au înscris și au rămas 20 în etapă finală.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
„Sunt numeroși investitori cu care echipele au intrat în contact, contracte în curs de semnare pe perioada acestor 6 luni, avem cel puțin două echipe care au ridicat deja o investiție”, a declarat Răzvan Rughiniș, cofondator Innovation Labs.
„KIDoc” este una dintre aplicațiile care au intrat în ultima fază a competiției. Ideea îi aparține Andreei Șerban, chirurg pediatru care operează inclusiv în spitale din Paris și Londra. Alături de ea lucrează studenți de la facultatea de calculatoare, dar și farmaciști cu experiență.
„Aplicația e făcută pentru părinții cu copii care au boli cronice în România. Epilepsie, astm, diabet, cancer și alte boli cronice. Îi ajută să comunice cu toată echipa implicată în îngrijirea copiilor. Apoi îi ajută în gestionarea medicației”, a spus Andreea Șerban, fondator KIDoc.
În mare, aplicația a fost deja dezvoltată și poate fi folosită gratuit. Echipa este în discuții cu mai mulți finanțatori.
„Recycllux”, este o altă aplicație înscrisă în program, iar dezvoltatorii ei își propun să curețe oceanele și marile de resturile din plastic. Și ideea lor a primit oferta de la o bancă.
„Soluția noastră folosește date de la sateliți, se identifică zonele cu plastic, în platformă se creează o intervenție, iar navele de pescari vor colecta plasticul”, a declarat Alexandra Cernian, lector universitar al Facultățîi de Automatică.
Echipa „Vboard” din care fac parte absolvenți de IT, s-a gândit să ajute profesorii și elevii cu o tablă virtuală. 24 de mii de copii și profesori o folosesc deja.
„Mai mult feedback am primit de la profesori, ei au descoperit că e ușor de lucrat cu elevii pe ea”, a spus Marius Mazilu, fondator VBord.
Alte 17 idei vor fi prezentate pe 19 octombrie la Universitatea Politehnică din București. 4 dintre ele vor primi ajutor și finanțare ca să ajungă afaceri de succes. Alte idei câștigătoare la edițiile trecute valorează deja milioane.
„În zona de cyber security ar fi pentestools care valorează cam 25 de milioane acum, koda software care a luat o investiție de milioane, solidfy un alt startup care a luat o investiție de peste 1 milion”, a transmis Andrei Pitiș, cofondator Inovation Labs and Investitor.
Innovation Labs se află deja la ediția a 9-a și a adunat idei de la peste 3000 de studenți.