De ce sunt unii oameni mai „atractivi” pentru țânțari. Cauzele care stau la baza înțepăturilor
Țânțarii își urmăresc prada prin miros, iar unul dintre lucrurile pe care le caută este dioxidul de carbon, arată o publicație care prezintă cauzele pentru care unii oameni sunt înțepați mai des de insecte.
Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz pe care îl expirăm în timp ce respirăm și acționează ca un semnal de orientare pentru insecte. Cu toate acestea, cantitatea de CO2 pare să conteze.
Persoanele mai mari expiră în mod natural cantități mai mari de dioxid de carbon și tocmai din acest motiv experții spun că au tendința de a fi mușcate mai des, scrie Daily Mail.
Dr. Robert Jones, expert în controlul bolilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat că persoanele cu kilograme în plus pot fi, de asemenea, ținte din acest motiv.
„În cadrul unui grup de persoane, proporția de mușcături asupra unui individ a fost asociată cu proporția din suprafața totală sau din greutatea contribuită de acel individ la grup”, a spus el.
Aceeași logică s-ar aplica și în cazul persoanelor cu o rată de respirație crescută, cum ar fi cele care fac exerciții fizice.
Mirosul natural, precum și bacteriile de pe corpul oamenilor pot fi și ele cauze ale mușcăturilor de insecte.
Mirosul nostru natural este determinat de o combinație între genetica noastră, precum și de microbiota pielii, comunitatea de organisme microscopice care trăiesc la suprafața pielii noastre.
Testele, în care oamenii poartă benzi de nailon pentru a capta mirosul corpului lor, care sunt apoi atârnate în fața roiurilor de țânțari, au arătat în mod clar că insectele au preferințe când vine vorba de anumite mirosuri.
Studii similare efectuate pe gemeni au sugerat că genetica ar putea reprezenta până la 67% din atracția pentru țânțari.
Deși există dovezi că mirosul personal reprezintă o parte semnificativă a atracției țânțarilor, oamenii de știință încă încearcă să deslușească exact ce compuși pe care îi răspundem și ce putem face pentru a-i masca sau reduce.
„Credem că factorii genetici și microbiomul pielii afectează compușii volatili pe care corpul nostru îi produce, iar acest lucru, la rândul său, afectează felul în care mirosim. S-a dovedit că unii dintre acești compuși sunt atrăgători pentru țânțari, așa că dacă corpul tău produce o mulțime de acești compuși, s-ar putea să atragi mai mulți țânțari decât alți oameni. Suntem interesați de moduri în care acești compuși ar putea fi mascați sau abundența lor relativă ar putea fi modificată pentru a face oamenii mai puțin atractivi”, a spus Dr. Jones, conform sursei citate.
Alegerea ținutei ar putea să vă facă o țintă
În timp ce mirosul este cel mai bun simț al țânțarilor, nu este singurul, studiile arătând că insectele preferă anumite culori în detrimentul altora, precum: roșu, portocaliu, negru sau cyan.
În schimb, culorile verde, albastru sau mov nu au atrag atenția insectelor.
Vederea țânțarilor nu este aceeași cu cea a oamenilor și toată pielea umană, indiferent de pigmentare, va părea roșie/portocalie pentru insecte.
Experții au declarat că oamenii ar putea reduce șansele ca țânțarii să îi înțepe evitând să poarte culorile pe care le consideră atrăgătoare.