De ce se văruiesc pomii. Cel mai bun moment în care trebuie aplicată soluția
Văruirea pomilor este un obicei vechi, pus în aplicare toamna și primăvara și are mai multe scopuri.
În timpul primăverii, pomii se văruiesc după tăiere și stropire, înainte ca arborii să înflorească.
Iar pe timp de toamnă, pomii se văruiesc după ce încep să-și piardă frunzele.
De ce se văruiesc pomii
Specialiștii spun că văruirea pomilor ține la distanță paraziții care pot face rău scoarței, deoarece îi distrug atât pe ei, cât și ouăle lor, împiedică dezvoltarea mușchilor și a lichenilor și oferă un strat protector în fața razelor solare. În plus are și un rol estetic, oferind aspectul de îngrijit.
Cum se văruiesc pomii
Înainte de a începe văruirea, pomii se curăță cu o perie pentru a elimina dăunătorii și ouăle lor.
„În ceea ce priveşte văruirea pomilor, aceasta se face cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată, iar după două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, a explicat horticultorul Călin Țiplea, conform agrointel.ro.
Acesta nu este, însă, singurul mod de văruire a pomilor. Altfel, la 10 litri de apă se adaugă 2-3 kilograme de var proaspăt stins, 1 kilogram de argilă, un pic de bălegar, 100 de grame de sulfat de cupru sau sare grunjoasă.
O altă rețetă ar fi: folosirea unui lapte de var mai gros în care se adaugă clei topit de tâmplărie (100 de grame la 10 litri soluție de var), aracet și puțin pământ galben.