Cum vor fi găsiţi renii lui Moş Crăciun. Au fost dotaţi cu senzori speciali
Astfel, crescătorii norvegieni află, prin intermediul unei aplicaţii, unde le sunt animalele, şi dacă au ajuns cumva într-o zonă unde riscă să fie atacate de sălbăticiuni.
Seppo Koivisto, crescator: "Era greu să găsim renii într-un spaţiu atât de mare, e vorba de 4.000 de km pătraţi. Era multă muncă fizică, trebuia să mergem mult prin pădure ca să-i găsim."
În spaţiul uriaş, se iroseau săptămâni întregi, în condiţii vitrege, pentru găsirea unor reni rătăciţi. Crescătorii pot afla şi alte informaţii importante. Dacă animalul petrece un anumit interval de timp nemişcat, atunci dispozivitul transmite un semnal. Asta poate însemna că renul a căzut victimă râşilor. Crescătorii recuperează animalul mort şi pot cere despăgubiri de la stat, lucru aproape imposibil până acum.
Aplicaţia a fost dezvoltată de Asociaţia Crescătorilor de Reni din Norvegia, iar o companie norvegiană de internet asigură conexiunea.
Marele impediment până acum a fost crearea unui dispozitiv, cât mai mic, dotat cu o baterie care să aibă o durată mare de viaţă.
Gulerul inteligent nu trebuie încărcat decât o dată pe an, şi costă în jur de 90 de euro. Asociaţia a creat şi aplicaţia care îi avertizează pe şoferi dacă prin preajma şoselei se află reni, care le-ar putea ajunge în faţă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!