Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent
Prețurile tot mai mari la energia electrică ne fac să ne gândim tot mai serios la cum să reducem din consum. Pe lângă electrocasnicele mari, și produsele de aranjat părul consumă mult curent, atrag atenția specialiștii în energie.
Inclusiv becurile pe care le alegem ca să ne luminăm locuința își pun amprenta asupra facturii la energie electrică pe care o primim la final de lună. Ca să ne ajute să le alegem mai ușor, Uniunea Europeană impune producătorilor să atribuie produselor lor o etichetă în funcție de cât de eficiente sunt, raportate la preț-consum.
De departe, becurile cu led sunt cele mai eficiente, spun experții. Costă mai mult, dar sunt de cel puțin 30 de ori mai durabile decât cele normale. Investiția se amortizează însă, pentru că este redus considerabil consumul. În timp ce un bec cu led consumă între 3 și 20 de W, unul normal ajunge și la 100 de W. Pentru mai multă lumina este suficient un bec cu lumina rece, nu neapărat unul cu un consum mai mare.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
„O nuanță caldă, 2700 de kelvin, Este potrivită în zonele unde te odihnești, mai simplu, în zonele unde stai să citești, să dormi, să te liniștești. Și varianta de lumină neutră, care este mai puternică. Asta în zona de lucru, dacă vrei să gătești, dacă vrei să stai cu prietenii”, spune un electrician.
În zonele de tranzit, cum ar fi holul, baia și balconul sunt potrivite becurile cu senzori.
Pe ambalajul becurilor găsim indicații legate de tipul de lumina, caldă sau rece și consum. Etichetarea va fi schimbată, conform unor noi norme europene cu litere de la A la G, și fiecare literă va însemna un tip diferit de consum de energie, după modelul aparatelor electrocasnice.
Într-o locuință, marii consumatori de energie electrică sunt cuptorul electric și plita, cana pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine.
Iar femeile trebuie să știe că uscătorul de par, placa și ondulatorul vor mări considerabil factura la energie.
Ca să va faceți o idee, o placă de par consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led. Așadar, un minut, cât ținem placa în priză este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec cu led.
Specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți și la aparatele de aer condiționat pentru că și ele pot consumă mult.
Când pornim aparatul de aer condiționat, în loc să alegem 16, 17 grade, așa cum suntem tentați să o facem, specialiștii ne recomandă să îl setăm la 23, 24 de grade. În camera se va răci în continuare, însă consumul de energie va scădea chiar și cu 10%.
Dacă nu sunt alese cu grijă, și frigiderul și mașina de spălat vor mări factura la curent. Dar tehnologia ne poate ajuta să limităm consumul.
„Unele modele noi de mașini de spălat au o ușiță suplimentară pe ușa principală. Putem pune pauză programului și adauga rufe în mașină de spălat astfel încât să nu fie nevoie să refolosim un al doilea program”, spune Cosmin Burducea, director de magazin.
Noile măsuri au fost impuse de Comisia Europeană pentru a reduce consumul de curent și implicit poluarea.