Cum a furat o femeie aproape un milion de lei de la o casă de amanet din Deva
Angajata unei case de amanet din Deva a reușit să fure din firmă aproape 950.000 de lei și mai multe bijuterii, după ce a falsificat contracte de amanet.
Angajata unei case de amanet din Deva este cercetată penal pentru delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz de încredere, după ce ar falsificat mai multe contracte de amanet, prejudiciul calculat depăşind 944.000 de lei, a informat marţi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara.
Cercetările se derulează sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, în acest dosar fiind puse în aplicare, marţi, două mandate de percheziţie domiciliară, în municipiile Deva şi Brad, la locuinţele folosite de suspectă.
"Din cercetările efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că femeia, în calitate de angajat la un amanet, în cadrul unei societăţi comerciale din Deva, în perioada 2022 - 2024, în urma întocmirii contractelor, ar fi falsificat mai multe contracte de amanet, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că debitorii contractelor ar fi amanetat diferite obiecte, deşi debitorii nu ar fi fost de faţă, nu ar fi amanetat bunurile din contracte şi nici nu ar fi primit sumele de bani înscrise în contractele de amanet, însuşindu-şi din casieria societăţii contravaloarea contractelor de amanet încheiate în fals", precizează sursa citată.
De asemenea, femeia, în calitate de vânzător în cadrul societăţii de amanet, şi-ar fi însuşit în interes propriu, în mod repetat, o cantitate de bijuterii din aur.
Totodată, aceasta ar fi refuzat restituirea unei bijuterii din aur la solicitarea deţinătorului legal al acesteia, care a fi împrumutat obiectul femeii.
Femeia a fost reținută pentru 24 de ore
În urma administrării probatoriului, în cauză a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii pentru 24 ore faţă de femeie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz de încredere.
Operaţiunea poliţiştilor face parte din cadrul acţiunii Jupiter, desfăşurată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române.
În cadrul acesteia, marţi au mai fost puse în executare patru mandate de percheziţie domiciliară în Deva şi comuna Rapoltu Mare, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
În cauză, cercetările au arătat că, în cursul acestui an, administratorul unei societăţi comerciale ar fi înstrăinat utilaje din patrimoniul firmei, fără să înregistreze veniturile în evidenţa contabilă, în scopul sustragerii de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.