Cozonacul, cel mai apreciat desert din România. Cum arată deserturile de Paște în alte țări

Dată publicare: 28-04-2021 18:00
Dată actualizare: 28-04-2021 20:05


Ne apropiem, după o lungă perioadă de post, de momentul în care o să ne așezăm alături de cei dragi în jurul meselor îmbelșugate.

Pe lângă preparatele din miel, specifice sărbătorilor pascale, cozonacul este cel mai așteptat și apreciat desert tradițional.

În alte țări, desertul nostru tradițional ia alte forme: de la celebrul panettone ori tartele franțuzești, până la felii de pâine înmuiate în lapte și prăjite pe care spaniolii le servesc cu zahar sau scorțișoară.

Cozonacul este o prăjitură tradionala românească - dar după aceeași rețetă se prepară și în Bulgaria unde i se spune "kozunak".

Aluatul din care se pregătește este același în toată România. Ingredientele principale sunt făina, laptele, zahărul, ouăle, untul și drojdia.

Ca formă, cozonacii pot fi dreptunghiulari sau rontuzi, simpli sau împletiți. Umplutura lor poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat, cacao și fructe confiate.

Maria Ranf: „Pui acolo să fie umplutură ca lumea, mac ca lumea, nuca ca lumea. Când tai o felie să fie o felie adevărată."

Cozonacii se coc în cuptorul încălzit la început la o temperatură de 180 de grade. După ce au crescut și încep să se rumenească - focul se dă mai încet. După ce se scot din cuptor - se lasă se răcească o vreme în tavă.

Cozonacul este o super-pâine. Când e pus pe masă e sărbătoare - așa spune tradiția! Pentru că pâinea simplă e pe masă zilnic, iar cozonacul atunci când ne bucurăm.

În ultima vreme, în cofetarii, rețeta tradițională de cozonac a fost modificată. În acest caz - de exemplu - se simte influența brioșelor englezești.

Nicoleta Trifan, administrator brutărie: „E un altfel de cozonac, un hibrid între o brioșă, cu foarte multe gălbenușuri și ouă, și cozonacul nostru este dospit cu pasta madre care este un preferment al panettone, cozonacul italian"

Prăjitura tradițional românească de Paște ia însă diverse forme în funcție de cultură. Italienii, de pildă, pun pe masă celebrul panettone sau colomba di pasqua sub formă de porumbel.

Mirel, român stabilit în Italia:Cozonacul lor e foarte bun, dar eu am rămas cu gusturile noastre, când zic cozonac zic România și zic cozonacul făcut de noi și cel făcut în casă mai ales."

Torrijas - sau felii de pâine înmuiate în lapte, date prin ou și prăjite în ulei de măsline - este cel mai pregătit desert tradițional, de Paște, din Spania. Se servește cu zahar sau scorțișoară.

În Franța, specifice acestei perioade sunt tartele cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate în unt și zahăr înainte de a ajunge în cuptor.

În Marea Britanie, desertul care nu lipsește de pe masa de paște este tortul Simnel - de fructe cu topping de marțipan - iar în Rusia - este vorba de pashka, care se prepară cu brânză și cremă.

Grecii au tsoureki - o pâine dulce, împletită - care simbilizeaza sfânta treime, iar argentinienii - torta pascualina - o plăcintă plină cu ricota, ouă fierte tari, spanac, pătrunjel și anghinare.

Tags: cozonac, desert, paște,


VIDEO PROTVPLUS.RO