Cozonacul, cel mai apreciat desert din România. Cum arată deserturile de Paște în alte țări

×
Codul embed a fost copiat

Ne apropiem, după o lungă perioadă de post, de momentul în care o să ne așezăm alături de cei dragi în jurul meselor îmbelșugate.

Pe lângă preparatele din miel, specifice sărbătorilor pascale, cozonacul este cel mai așteptat și apreciat desert tradițional.

În alte țări, desertul nostru tradițional ia alte forme: de la celebrul panettone ori tartele franțuzești, până la felii de pâine înmuiate în lapte și prăjite pe care spaniolii le servesc cu zahar sau scorțișoară.

Cozonacul este o prăjitură tradionala românească - dar după aceeași rețetă se prepară și în Bulgaria unde i se spune "kozunak".

Aluatul din care se pregătește este același în toată România. Ingredientele principale sunt făina, laptele, zahărul, ouăle, untul și drojdia.

Citește și
ouă
Câte ouă este recomandat să consumăm pe zi și ce riscăm dacă mâncăm prea multe

Ca formă, cozonacii pot fi dreptunghiulari sau rontuzi, simpli sau împletiți. Umplutura lor poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat, cacao și fructe confiate.

Maria Ranf: „Pui acolo să fie umplutură ca lumea, mac ca lumea, nuca ca lumea. Când tai o felie să fie o felie adevărată."

Cozonacii se coc în cuptorul încălzit la început la o temperatură de 180 de grade. După ce au crescut și încep să se rumenească - focul se dă mai încet. După ce se scot din cuptor - se lasă se răcească o vreme în tavă.

Cozonacul este o super-pâine. Când e pus pe masă e sărbătoare - așa spune tradiția! Pentru că pâinea simplă e pe masă zilnic, iar cozonacul atunci când ne bucurăm.

În ultima vreme, în cofetarii, rețeta tradițională de cozonac a fost modificată. În acest caz - de exemplu - se simte influența brioșelor englezești.

Nicoleta Trifan, administrator brutărie: „E un altfel de cozonac, un hibrid între o brioșă, cu foarte multe gălbenușuri și ouă, și cozonacul nostru este dospit cu pasta madre care este un preferment al panettone, cozonacul italian"

Prăjitura tradițional românească de Paște ia însă diverse forme în funcție de cultură. Italienii, de pildă, pun pe masă celebrul panettone sau colomba di pasqua sub formă de porumbel.

Mirel, român stabilit în Italia:Cozonacul lor e foarte bun, dar eu am rămas cu gusturile noastre, când zic cozonac zic România și zic cozonacul făcut de noi și cel făcut în casă mai ales."

Torrijas - sau felii de pâine înmuiate în lapte, date prin ou și prăjite în ulei de măsline - este cel mai pregătit desert tradițional, de Paște, din Spania. Se servește cu zahar sau scorțișoară.

În Franța, specifice acestei perioade sunt tartele cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate în unt și zahăr înainte de a ajunge în cuptor.

În Marea Britanie, desertul care nu lipsește de pe masa de paște este tortul Simnel - de fructe cu topping de marțipan - iar în Rusia - este vorba de pashka, care se prepară cu brânză și cremă.

Grecii au tsoureki - o pâine dulce, împletită - care simbilizeaza sfânta treime, iar argentinienii - torta pascualina - o plăcintă plină cu ricota, ouă fierte tari, spanac, pătrunjel și anghinare.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
iBani. Sfaturi pentru masa de Paște. Ce să alegem ieftin şi sănătos
iBani. Sfaturi pentru masa de Paște. Ce să alegem ieftin şi sănătos

Este Săptămâna Mare, dar şi săptămâna în care românii fac cumpărături pentru masa de Paşte, cea mai mare cheltuială pentru mulţi, în această perioadă.

Câte ouă este recomandat să consumăm pe zi și ce riscăm dacă mâncăm prea multe
Câte ouă este recomandat să consumăm pe zi și ce riscăm dacă mâncăm prea multe

În fiecare lună, românii mănâncă 330 de milioane de ouă. Iar de Paşte este vârful anului în materie de consum.

Paște 2021. Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în România sâmbătă seară
Paște 2021. Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în România sâmbătă seară

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, iar împărţirea ei delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române va avea loc cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.