Copii şi adolescenţi, "scoşi la ofertă" într-un mall. Organizator: "Ochii văd, inima cere"

24-05-2019 11:20

Copii şi adolescenţi,

Scandal uriaş în Brazilia, după o "prezentare de copii orfani pentru adopţie", într-un mall din oraşul Cuiaba

O defilare de modă, organizată într-un centru comercial la care au participat mai mulţi copii aflaţi în aşteptarea plasării lor în familii adoptive, a generat polemici aprinse joi în Brazilia, unde organizatorii evenimentului au fost acuzaţi că au reprodus scene întâlnite în trecut la licitaţiile de sclavi şi la cele de vite, informează AFP.

Evenimentul "Adopţie pe podium", organizat marţi seară de Baroul local şi o asociaţie din Cuiaba, capitala statului Mato Grosso din centrul Braziliei, a avut obiectivul de "a oferi vizibilitate unor copii şi adolescenţi adoptabili".

"Aşa cum spunem întotdeauna, ochii văd, inima cere", a explicat Tatiane de Barros Ramalho, preşedinta Comisiei pentru Copii şi Tineret din cadrul Baroului din Mato Grosso, citată într-un comunicat.

"Este o seară ce permite candidaţilor care vor să adopte să îi cunoască pe copii şi pe adolescenţi. Publicul poate să îşi procure mai multe informaţii despre adopţie şi copiii au parte de o zi specială, pe durata căreia sunt coafaţi, machiaţi şi bine îmbrăcaţi pentru această defilare", a adăugat ea.

O fotografie nedatată şi publicată de site-ul de ştiri G1 arată o adolescentă într-un tricou alb şi o fustă roz în timp ce se afla pe un podium şi era filmată şi fotografiată de spectatori cu telefoanele lor mobile.

Un purtător de cuvânt al Baroului local a explicat pentru AFP că acea fotografie a fost realizată cu ocazia unei ediţii precedente a evenimentului, organizat în 2016.

Indignarea exprimată de numeroşi internauţi pe reţelele de socializare i-a determinat pe organizatori să reacţioneze şi să afirme că niciunul dintre copii nu a fost forţat să participe la acel eveniment. "Nu ne-am fixat niciodată obiectivul de a-i prezenta pe copii unor familii pentru ca ei să fie adoptaţi", se afirmă într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al Baroului local.

Organizatorii au recunoscut totuşi că doi adolescenţi au fost adoptaţi în urma ediţiei din 2016.

"Respingem orice tip de distorsionare a acestui eveniment care l-ar asocia cu o perioadă întunecată din istoria noastră", au adăugat organizatorii pe Facebook.

Fostă colonie portugheză, Brazilia a fost ultima ţară din cele două Americi care au abolit sclavia, în 1888, la 25 de ani după Statele Unite. Stigmatele acelei perioade rămân vizibile în societatea braziliană, marcată încă şi în zilele noastre de grave probleme de rasism.

Contul de Facebook al Baroului din Mato Grosso a fost invadat joi de comentarii ale unor internauţi care s-au declarat scandalizaţi. "Vindeţi animale sau sclavi?", a scris unul dintre ei. "Ca nişte sclavi... trebuie să îşi arate dinţii?", a adăugat un altul.

Peste 9.500 de copii şi adolescenţi aşteaptă o familie adoptivă în Brazilia, potrivit instituţiei de stat Agencia Brasil, care citează statistici furnizate de Registrul naţional pentru adopţii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO