Concediu de odihnă din anul 2023: Până când îl poți lua anul acesta, potrivit Codului Muncii

concediu calendar
Shutterstock

Concediul de odihnă este un drept al fiecărui angajat și are o durată minimă de 20 de zile pe an. Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an.  

Există și un termen limită până la care angajații români sunt obligați să își ia măcar o parte din concediul de odihnă pe anul trecut.

Zilele de concediu din 2023 - când le poți lua anul acesta

Mulți oameni rămân cu zile de concediu din anul trecut, iar departamentul de resurse umane le atrage atenția că trebuie să își ia concediul.

Conform Codului Muncii, angajații care nu au utilizat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2023 au posibilitatea să solicite angajatorului acordarea acestora până la jumătatea anului 2025.

Prevederile Codului Muncii referitoare la concediile de odihnă includ:

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

· Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

· Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.

· Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate face obiectul niciunei cesiuni, renunțări sau limitări.

· Art. 146. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă

Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an

În situația în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Conform dispozițiilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2023 pot fi luate până la data de 30 iunie 2025.

Ce se întâmplă dacă nu le iei

Dreptul la concediul de odihnă nu poate să fie cesionat sau limitat și nici nu se poate renunța el. Dacă într-un an rămân zile de concediu neluate, ele se raportează pentru următorul an.

Sărbătorile legale în care nu se lucrează și zilele libere plătite prin contractul de muncă nu intră la concediul de odihnă anual. Nici zilele în care recuperezi ce ai muncit în weekend, dacă e cazul, nu se adaugă la durata concediului.

În timpul concediului de odihnă, angajatorul nu te poate concedia. De altfel, angajatul are obligația de a efectua concediul de odihnă doar în perioada în care a fost programat.

Dacă un angajator nu respectă dreptul de a îți lua concediul anual de odihnă te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă și ulterior poți acționa în justiție compania.

Concediul de odihnă se ia conform unor programări. Acesta nu poate fi întrerupt de către angajator decât în caz de forță majoră, iar dacă se întâmplă, angajatorul are obligația să suporte cheltuielile revenirii la locul de muncă și prejudicii.

Dacă angajatorul nu și-a luat zilele de concediu de odihnă, compensarea în bani este posibilă doar când încetează contractul individual de muncă.

Codul Muncii lasă la latitudinea angajatorului cum anume realizează programarea concediilor de odihnă, dar o condiție este ca fiecare salariat să efectueze cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt într-un an calendaristic.

Dacă, din motive întemeiate, un angajat nu poate beneficia în întregime sau parțial de concediul de odihnă anual la care avea dreptul în acel an calendaristic, și cu acordul persoanei respective, angajatorul este obligat să ofere concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care a apărut dreptul la concediul de odihnă anual, conform Codului Muncii.

La câte zile de concediu ai dreptul anual

În primele luni din noul an, discuțiile privind planificarea concediilor de odihnă devin din ce în ce mai actuale în rândul angajaților. Ce reglementări conține Codul Muncii referitoare la această temă?

Conform prevederilor Codului Muncii, fiecare angajat are dreptul garantat la concediu de odihnă anual plătit, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări, așa cum stipulează articolul 144.

Este important ca angajatorii să respecte această prevedere și să permită angajaților să-și exercite dreptul la odihnă în mod corespunzător.

Articolul 146 precizează că, în situația în care un angajat nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă anual, din motive justificate, cu acordul său, angajatorul este obligat să ofere acest concediu neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la acesta.

Angajatorii trebuie să țină cont de cerințele legale în ceea ce privește programarea acestora.

Regulile privind acordarea concediului de odihnă trebuie să respecte programarea colectivă sau individuală, adoptată în urma consultării cu sindicatul sau reprezentanții salariaților.

Acest aspect este detaliat în articolul 148 din Codul Muncii, care stabilește și faptul că programările colective pot include perioade de concediu de cel puțin 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

Pentru a asigura o planificare eficientă, este recomandat ca angajatorii să acorde cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt angajaților.

Este un interval optim pentru a permite angajaților să se relaxeze și să se distanțeze de activitățile profesionale.

De asemenea, conform aliniatului (5) al articolului 148 din Codul Muncii, angajatorii sunt obligați să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, în cazul în care programarea se face fracționat.

O altă practică importantă este solicitarea cererilor de concediu din partea angajaților după programarea concediilor. Angajatorii pot stabili în Regulamentul Intern un termen mai scurt de 60 de zile pentru concediile cu durata mai mică, asigurând astfel o mai bună gestionare a perioadelor de odihnă.

Este crucial ca angajatorii să respecte aceste prevederi legale, evitând astfel posibilele sancțiuni și conflicte de muncă.

În final, o comunicare deschisă și transparentă între angajatori și angajați poate contribui la o gestionare eficientă a concediilor de odihnă, asigurând un echilibru între nevoile business-ului și cele ale personalului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Distracție ca în „epoca de aur a comunismului”, de 1 Mai, în Poiana Brașov. „Nu ştiu ce înseamnă pionier”
Distracție ca în „epoca de aur a comunismului”, de 1 Mai, în Poiana Brașov. „Nu ştiu ce înseamnă pionier”

Cum 1 Mai a picat în mijlocul săptămânii, mulți au avut la dispoziție doar o zi pentru munte. S-a dovedit însă norocoasă, pentru că traficul pe DN1 a fost liniștit, și au apucat să viziteze mai multe locuri.

Ziua de 1 Mai, petrecută printre animale. Surpriza de care au avut parte românii care au mers la Grădina Zoo din București
Ziua de 1 Mai, petrecută printre animale. Surpriza de care au avut parte românii care au mers la Grădina Zoo din București

De 1 Mai a fost petrecere la grădina zoologică din Capitală. Sute de copii au venit să vadă animalele și au rămas la picnic. Organizatorii le-au pregătit diverse activități și ateliere de pictură.  

Cel mai bun loc din România pentru iubitorii de parapantă. Zona permite o decolare perfectă
Cel mai bun loc din România pentru iubitorii de parapantă. Zona permite o decolare perfectă

Cine dorește să își simtă pulsul are de unde alege. În multe locuri din țară se practică sporturi extreme și numărul amatorilor crește.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.