Codul Muncii 2024 - Drepturile pe care trebuie să le cunoască orice angajat

Codul muncii
Shutterstock

Codul Muncii 2024 vine cu câteva modificări importante pentru angajați, printre care două zile libere legale în plus, dar și faptul că intervalul la care aceștia își pot lua pauză s-a scurtat.  

Mai exact, în Codul Muncii 2024 este precizat că zilele de 6 și 7 ianuarie devin zile libere legale (Boboteaza și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul). Drepturile angajatului sunt stipulate clar în Codul Muncii și toți cei care muncesc ar trebui să le cunoască.

Modificări la Codul Muncii în 2024

Codul Muncii a fost modificat în 2024. Angajații au primit două zile libere legale în plus, iar intervalul în care își pot lua pauză a fost scurtat.

Conform noilor prevederi ale Codului Muncii, luna ianuarie aduce două zile libere în plus, față de cele trei deja existente.

Este vorba despre 6 și 7 ianuarie - Bobotează și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Anul acesta, 6 și 7 ianuarie au picat în weekend, așa că românii nu au beneficiat de zilele libere.

Citește și
angajati_stat
"Punţile" acordate bugetarilor între week-end şi sărbătorile legale ar putea dispărea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Alte zile libere din ianuarie sunt 1 și 2 ianuarie, dar și 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

De asemenea, Codul Muncii 2024 prevede obligativitatea de a crea un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.

Drepturile angajaților de care multă lume uită

În România, angajații nu își cunosc prea bine drepturile. Aceștia ar trebui să consulte Codul Muncii 2024 de fiecare dată când întâmpină o situație în care cred că sunt nedreptățiți.

Protecția salariatului este un drept esențial de care angajații trebuie să știe. Este vorba despre situațiile în care aceștia sunt concediați fără un motiv rezonabil. Angajatorii nu pot concedia agajații decât după procedura de verificare, de control, apoi o constatare a vinovăției angajatului, motiv pentru care se desface contractul de muncă.

Totodată, angajații trebuie să știe că există o cartă europeană socială în care se arată că angajatul trebuie să aibă dreptul la despăgubire atunci când este dat afară. Vorbim la nivel național despre șomaj, dar și despre dreptul de a contesta decizia angajatorului și plângere la ITM, dacă nu i-au fost respectate zilele de concediu și zilele de muncă.

Iată principalele drepturi ale angajaților:

▪ Dreptul la salarizare pentru munca depusă;

▪ Dreptul la repaus zilnic și săptămânal;

▪ Dreptul la concediu de odihnă anual;

▪ Dreptul la egalitate de șanse și de tratament;

▪ Dreptul la demnitate în muncă;

▪ Dreptul la securitate și sănătate în muncă;

▪ Dreptul la acces la formarea profesională;

▪ Dreptul la informare și consultare;

▪ Dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă și a mediului de muncă;

▪ Dreptul la protecție în caz de concediere;

▪ Dreptul la negociere colectivă și individuală;

▪ Dreptul de a participa la acțiuni colective;

▪ Dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;

▪ Dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile, dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator.

De asemenea, salariații pot să beneficieze și de alte drepturi prevăzute în lege - cum ar fi dreptul la grevă ori contracte colective de muncă aplicabile.

Obligațiile angajaților

Așa cum există drepturi, există și obligații pe care angajații trebuie să le respecte contractual. Codul Muncii 2024 specifică clar aceste obligații ale salariatului.

obligația de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuțiile ce îi revin conform fișei postului;

·obligația de a respecta disciplina muncii;

·obligația de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum și în contractul individual de muncă;

·obligația de fidelitate față de angajator în executarea atribuțiilor de serviciu;

·obligația de a respecta măsurile de securitate și sănătate a muncii în unitate;

·obligația de a respecta secretul de serviciu;

·alte obligații prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.

Obligațiile angajatorului

La fel ca și angajatul, angajatorul are și el obligații. Iată câteva dintre ele:

· Angajatorul are datoria de a garanta securitatea și sănătatea angajaților în toate aspectele legate de munca desfășurată.

Angajatorul are obligația să ia măsurile necesare pentru:

· Asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor;

· Prevenirea riscurilor profesionale;

· Informarea și instruirea lucrătorilor;

· Asigurarea cadrului organizațional și a mijloacelor necesare pentru securitatea și sănătatea în muncă.

· Angajatorul trebuie să adapteze și să îmbunătățească măsurile de securitate și sănătate în muncă în funcție de modificările condițiilor de lucru.

· Implementarea acestor măsuri se bazează pe principiile generale de prevenire, cum ar fi evitarea riscurilor, evaluarea și combaterea acestora, adaptarea muncii la nevoile lucrătorilor și furnizarea de instrucțiuni adecvate.

· În plus, angajatorul trebuie să evalueze riscurile la locul de muncă, să integreze măsurile de prevenire în activitățile întreprinderii, să țină cont de capacitățile lucrătorilor și să consulte lucrătorii cu privire la introducerea de noi tehnologii.

· Când mai multe întreprinderi sau unități își desfășoară activitatea în același loc de muncă, angajatorii au obligația să coopereze pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, să-și coordoneze acțiunile și să se informeze reciproc despre riscurile profesionale.

· Nu se impun niciodată angajatorilor obligații financiare pentru implementarea măsurilor de securitate, sănătate și igienă în muncă.

Într-o lume în continuă schimbare, cunoașterea drepturilor tale ca angajat este esențială pentru a te proteja și a-ți asigura un mediu de muncă sigur și echitabil.

Indiferent de domeniul în care activezi sau de poziția ocupată, este important să înțelegi că drepturile tale nu sunt opționale sau negociabile. Ele sunt fundamentale și protejate de lege pentru a-ți asigura demnitatea și bunăstarea în cadrul muncii.

De la dreptul la salariu echitabil și condiții de muncă sigure până la protecția împotriva discriminării și a hărțuirii, Codul Muncii acordă angajaților o paletă largă de drepturi fundamentale.

Prin înțelegerea și aplicarea prevederilor Codului Muncii, poți să-ți aperi interesele în fața oricăror nedreptăți sau abuzuri din partea angajatorilor.

De fapt, cunoașterea drepturilor tale nu este doar un avantaj, ci și o responsabilitate pe care o poartă fiecare angajat pentru a putea lucra într-un mediu de muncă sănătos și sustenabil.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă rămase neluate din 2020. Codul Muncii spune până când pot fi luate
Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă rămase neluate din 2020. Codul Muncii spune până când pot fi luate

Salariaţii care au rămas cu zile neefectuate din concediul de odihnă din 2020 vor putea să le ceară angajatorului până la jumătatea lui 2022.

"Punţile" acordate bugetarilor între week-end şi sărbătorile legale ar putea dispărea

Codul Muncii a fost modificat de deputaţi.

Codul Muncii s-ar putea modifica din nou. Liberalii propun concediu anual de 25 de zile, din care una pentru ziua de nastere
Codul Muncii s-ar putea modifica din nou. Liberalii propun concediu anual de 25 de zile, din care una pentru ziua de nastere

Mai multi senatori PNL au depus, la Senat, o propunere legislativa pentru modificarea Codului Muncii, care prevede ca durata minima a concediului de odihna anual sa fie de 25 de zile lucratoare.

Klaus Iohannis a promulgat modificarile la Codul Muncii privind salariatul temporar si concediul de odihna
Klaus Iohannis a promulgat modificarile la Codul Muncii privind salariatul temporar si concediul de odihna

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003, Codul muncii, care se refera la drepturile salariatului temporar si la durata concediului de odihna anual.

Parlamentarii au adoptat un proiect de modificari la Codul Muncii. Cum poate fi recuperat concediul de odihna restant
Parlamentarii au adoptat un proiect de modificari la Codul Muncii. Cum poate fi recuperat concediul de odihna restant

Deputatii au adoptat noi modificari la Codul muncii, referitoare la  modul in care se stabileste si se efectueaza concediul de odihna.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.