CNAIR restricții pe caniculă. Ce categorii de mașini sunt afectate
În perioadele de caniculă, CNAIR impune restricții în ceea ce privește circulația autovehiculelor care depășesc masa totală de 7,5 tone.
În momentul în care Administrația Națională de Meteorologie anunță cod portocaliu de caniculă în mai multe județe din țară, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR) impune restricții de circulație în județele respective.
Scopul restricțiilor de circulație rutieră
Scopul acestor restricții este de a proteja stratul bituminos de pe drumurile naționale și pentru a preveni deformațiile majore, care pot apărea ca efect al desfășurării traficului greu în condiții de caniculă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste măsuri sunt adoptate de CNAIR în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:
• transporturilor de persoane;
• transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine
• animală și vegetală;
• vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
transporturi funerare;
• transporturi poștale;
• transporturi de echipamente de prim ajutor;
• transporturi pentru distribuire de carburanți;
• transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
•transporturi pentru tractări vehicule avariate;
• transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
• transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție
• salubrizării;
• transporturi apă îmbuteliată;
• transporturi produse provenite din exploatări agricole;
• transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.
De asemenea în perioada restricțiilor vor avea voie să circule utilaje de la CNAIR, precum și utilaje închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.
Cele mai recente restricții rutiere impuse de CNAIR au fost pentru zilele de 23 și 24 iulie 2022, în intervalul orar 10:00-20:00 pe drumurile naționale din județele: Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare” și pe 27 iulie 2022, în intervalul orar 12:00-20:00 pe drumurile naționale din județele:Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași.
Vremea, pe următoarele trei zile
De joi, 28 iulie 2022 de la ora 14:00 până la ora 23:00 va fi în vigoare un cod portocaliu de vijelii.
În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și descărcări electrice.
În zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și se vor înregistra descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși 40...60 l/mp.
Vineri 29 iulie, până la ora 6:00, meteorologii au emis un cod galben de galben de furtuni valabil în Oltenia, local în Muntenia sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și în nordul Dobrogei.
Astfel, în zonele menționate vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.
Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.
Sâmbătă, 30 iulie, se va simți un disconfort termic accentuat în majoritatea regiunilor, iar local va fi caniculă.
În partea a doua a zilei, instabilitatea atmosferică va crește în vest și în nord-vestul țării, iar apoi treptat în restul teritoriului.