Clădirile rezidențiale se înmulțesc în jurul Capitalei. Românii apelează tot mai des la creditele imobiliare
Anul acesta s-au deschis șantierele în toată țara, în ciuda crizei sanitare, iar cea mai mare activitate a fost în zona rurală, arată statistica oficială.
În primele nouă luni, s-au dat cu 30% mai multe autorizații pentru ridicarea de clădiri rezidențiale față de anul trecut, în aceeași perioadă. Încrederea dezvoltatorilor imobiliari că își vor găsi clienți pentru noile locuințe se vede și în numărul mare de credite imobiliare.
Din ianuarie și până la finele lui septembrie, aproape 40 de mii de autorizații de construire de locuințe au fost date în toată țara. Majoritatea, adică peste 70%, sunt pentru mediul rural. Iar cele mai numeroase – pentru zonele din jurul Capitalei unde, în ciuda pandemiei, s-a construit masiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Față de anul trecut, în aceeași perioadă, numărul autorizațiilor a crescut cu 30%, potrivit Institutului Național de Statistică. După un scurt blocaj la începutul crizei sanitare, dezvoltatorii au prins curaj.
„Terenurile în zona rurală sunt mult mai ieftine decât în marile orașe, și-atunci dată fiind și pandemia, oamenii simt nevoia să aibă terasă sau loc mai mult pentru lucrul de acasă. Ce mă îngrijorează – numărul de autorizații a crescut, dar suprafața utilă a scăzut”, a explicat un reprezentant al Asociației Investitorilor Imobiliari din România.
Interesul mare pe piața imobiliară se vede și în numărul de credite luate de oameni.
Datele Băncii Naționale de la final de septembrie arată că împrumuturile ipotecare au crescut cu 13%, față de aceeași perioadă din 2020.
Numai că, într-o perioadă cu inflație în creștere ca acum, ar trebui să fim prudenți dacă vrem să ne îndatorăm, pentru că și dobânzile sunt în urcare, spun specialiștii financiar.
„Vor crește cu siguranță pentru că inflația e foarte ridicată și e singura armă a BNR pentru a opri puțin din inflație. Dacă te gândești la un ipotecar, cel mai bine e să-l faci cu dobândă fixă și să plătești în avans cu reducerea perioadei și să scapi dacă se poate în perioada de dobânda fixă de tot creditul pentru a nu avea aceste variații la dobândă”, a spus un analist financiar.
Deja, Banca Națională a anunțat că, începând de anul viitor, va înăspri regulile pentru creditare pentru cei care își cumpără cu credite ipotecare o a două locuință.