Cei 9 pași până la Al Treilea Război Mondial. Documente secrete arată cum Rusia va ataca NATO în mai 2025

razboi
Shutterstock

Germania lucrează la un scenariu potrivit căruia Rusia va urma 9 pași bine puși la punct până la declanșarea unui conflict total cu NATO, în mai 2025, echivalentul celui de-Al Treilea Război Mondial.

 

Germania se pregătește ca forțele lui Vladimir Putin să atace NATO în 2025, conform planurilor întocmite de serviciile secrete și scurse în presă, la sfârșitul anului 2023, potrivit Daily Mail.

Astfel, documentele secrete ale Ministerului German al Apărării dezvăluie un ghid pas cu pas despre cum Rusia va escalada conflictul din Ucraina până la un război total în doar 18 luni.

Planurile divulgate și publicate inițial de ziarul german Bild dezvăluie în detaliu calea către un al Treilea Război Mondial cu Putin folosind Belarus ca rampă de lansare pentru o invazie - așa cum a făcut în februarie 2022 pentru războiul său din Ucraina.

Citește și
singapore închisoare
Student rus acuzat de FSB că a colaborat cu serviciile speciale ucrainene, condamnat la 5 ani de închisoare
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Eliberarea documentelor terifiante vine la doar câteva zile după ce ministrul suedez al Apărării civile a avertizat că țara sa s-ar putea confrunta în curând cu perspectiva unui război și a îndemnat cetățenii să se alăture organizațiilor de apărare voluntare în pregătirea unui atac rusesc.

Putin va lansa anul acesta atacuri cibernetice și va instiga la violențe în Țările Baltice

Și liderii Apărării germani iau în serios amenințarea de la Moscova, Bundeswehr pregătindu-se pentru un atac rusesc hibrid asupra flancului estic al NATO până în vara anului 2025.

Documentul secret „Apărarea Alianței 2025” detaliază modul în care Putin va mobiliza alți 200.000 de soldați în Rusia înainte de a lansa o nouă ofensivă împotriva forțelor ucrainene în primăvara acestui an.

Până în iunie, pe fondul scăderii sprijinului occidental și a armamentului, Rusia ar avea succes pe câmpul de luptă și va face progrese semnificative prin Ucraina, potrivit documentelor scurse.

Profitând de acest succes, Putin va lansa în iulie atacuri cibernetice în Țările Baltice, în același timp cu incitarea la violență în Estonia, Letonia și Lituania, susținând că minoritățile etnice ruse sunt persecutate.

Această tactică a fost deja folosită de oamenii lui Putin pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei în 2014 și din nou în 2022, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Ciocniri ar avea loc în Estonia, Letonia și Lituania, ca urmare a interferenței Rusiei, iar Putin ar folosi acest lucru ca scuză pentru a lansa un exercițiu la scară largă cu 50.000 de soldați ruși trimiși în Belarus și vestul Rusiei până în septembrie.

O lună mai târziu, Putin ar urma să facă un pas mai departe și să mute trupe și rachete cu rază medie de acțiune în enclava rusă Kaliningrad, care este amplasată între Polonia și Lituania.

Rusia va ataca fâșia Suwaiki dintre Polonia, Lituania și Kaliningrad

În același timp, Putin și aliații săi își vor continua amenințările și vor pretinde că NATO se pregătește să atace Rusia și că există astfel o amenințare iminentă la adresa securității lor naționale.

Însă scopul principal al lui Putin va fi să atace o fâșie îngustă de pământ cunoscută sub numele de Gap Suwalki. Polonia și Lituania s-au luptat pentru controlul zonei, dar astăzi face parte din Polonia și este singura graniță terestră dintre Europa continentală și țările baltice.

Chiar și un mic atac asupra zonei - cuprinsă între Polonia, Lituania și Kaliningrad - ar putea cauza probleme uriașe pentru NATO și ar putea duce la un al treilea război mondial.

Temerile de o invazie a Mării Baltice au crescut oricum de la începutul războiului din Ucraina, iar dacă Putin ar încerca să o pună în aplicare, atunci blocarea fâșiei Suwalki ar fi probabil prima lui mișcare, așa cum se detaliază în documentele secrete ale serviciilor germane.

Deși mii de trupe NATO, inclusiv soldați britanici, sunt în prezent desfășurate în Țările Baltice, aceștia sunt destinați doar ca o forță „de reținere”. Rolul lor este de a reține orice forță de invadare până când principala armata NATO poate sosi.

Până în luna decembrie a acestui an, Moscova va risipi propagandă falsă despre un conflict la graniță și „revolte cu numeroase morți” în zona Suwalki, potrivit documentelor.

Și profitând de haosul care va urma dacă președintele Joe Biden va fi înfrânt la alegerile prezidențiale, cu SUA rămase fără lider timp de câteva săptămâni, Putin și-ar începe atacul pe teritoriul NATO.

La scurt timp după aceea, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU, Moscova va acuza Occidentul că se pregătește să atace Rusia, conform documentelor.

În mai 2025, Rusia începe atacul pe teritoriul NATO

Potrivit scenariului apocalipsei, NATO ar convoca o reuniune specială în ianuarie 2025, la care Polonia și statele baltice raportează o amenințare în creștere a Rusiei și pledează pentru ajutor.

Dar Rusia ar profita de haos și, până în martie 2025, Kremlinul va muta și mai multe trupe către țările baltice și Belarus.

Până la sfârșitul lunii martie 2025, Putin ar fi acumulat deja 70.000 de soldați ca parte a două divizii de tancuri, a diviziei de infanterie mecanizată și a unui cartier general de divizie.

Două luni mai târziu, în mai 2025, NATO se va reuni din nou pentru a discuta amenințarea crescândă a Rusiei la adresa securității sale și a decide asupra „măsurilor de descurajare credibilă” în efortul de a opri orice atac rusesc asupra regiunii Suwalki din direcția Belarus și Kaliningrad.

La o dată nedezvăluită numită „Ziua X”, NATO va desfășura 300.000 de soldați - inclusiv 30.000 din Germania - pe flancul său estic pentru a se apăra împotriva unui atac rusesc iminent, potrivit documentelor scurse.

Din documente nu este clar dacă rușii ar fi descurajați de desfășurarea forțelor NATO, deoarece scenariul se încheie la 30 de zile după Ziua X.

Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării a declarat pentru Bild că nu doresc să comenteze despre scenariul specific de apărare al NATO, dar a spus: „Practic, pot să vă spun că luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă acestea sunt extrem de puțin probabile, face parte din afacerile militare de zi cu zi, în special în pregătire”.

Suedia le-a cerut oficial cetățenilor săi să se pregătească de război

Eliberarea acestor documente terifiante vine în momentul în care premierul eston a avertizat că Europa are între 3 și 5 ani să se pregătească pentru revenirea Rusiei ca o amenințare militară serioasă pe flancul estic al NATO.

Kaja Kallas a declarat pentru The Times: „Serviciile noastre estimează că va fi nevoie de 3 până la 5 ani și asta depinde foarte mult de modul în care ne gestionăm unitatea și ne menținem poziția în ceea ce privește Ucraina”.

Pentru că ceea ce vrea Rusia este o pauză, iar această pauză este pentru a-și aduna resursele și puterea. Slăbiciunea provoacă agresorii, așa că slăbiciunea provoacă Rusia”.

Avertismentul vine la doar câteva zile după ce ministrul Apărării civile al Suediei a avertizat că țara sa se poate confrunta în curând cu perspectiva unui război.

Într-un discurs încântător care a luat notă de aderarea anticipată a țării sale la NATO în acest an și de agresiunea rusă în curs de desfășurare în Ucraina, Carl-Oskar Bohlin i-a cerut cetățenilor obișnuiți să se întrebe „cine sunteți voi dacă vine războiul?”.

Vorbind la conferința anuală „Folk och Försvar” (Societate și Apărare) din Sälen din Suedia în urmă cu o săptămână, ministrul a spus: „Este uman să vrei să privești viața așa cum ți-ai dori să fie, mai degrabă decât așa cum este de fapt”.

Pentru o națiune pentru care pacea a fost un tovarăș plăcut de aproape 210 de ani, ideea că este o constantă imobilă este convenabil la îndemână. Dar mângâierea în această concluzie a devenit mai periculoasă decât a fost de foarte mult timp”, a spus Bohlin.

La o zi de la discursul său, liniile de asistență pentru sănătate mintală din Suedia au fost inundate de apeluri de la tineri speriați de perspectiva războiului.

Organizația pentru drepturile copiilor Bris a declarat că operatorii săi de telefonie au raportat o creștere uriașă a numărului de apelanți îngrijorați de venirea războiului în Suedia.

Acesta vine în momentul în care secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a anunțat luni că Marea Britanie va trimite 20.000 militari la unul dintre cele mai mari exerciții ale NATO de după Războiul Rece.

Desfășurarea, pe care Shapps a caracterizat-o drept cea mai mare a Regatului Unit în cadrul NATO în patru decenii, are ca scop „oferirea unei asigurări vitale” față de „amenințarea” reprezentată de președintele rus Vladimir Putin în urma invaziei sale în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Zelenski a sosit în Elveţia. Kremlin: Discuţiile de la Davos despre Ucraina nu vor duce la nimic
Zelenski a sosit în Elveţia. Kremlin: Discuţiile de la Davos despre Ucraina nu vor duce la nimic

Kremlinul a declarat luni că discuţiile de la Davos pe marginea propunerilor de pace ale Kievului nu vor duce la nimic, din moment ce Rusia nu participă la ele, şi a reafirmat că Moscova îşi va continua operaţiunea militară în Ucraina. 

Student rus acuzat de FSB că a colaborat cu serviciile speciale ucrainene, condamnat la 5 ani de închisoare
Student rus acuzat de FSB că a colaborat cu serviciile speciale ucrainene, condamnat la 5 ani de închisoare

Un student rus - acuzat de colaborare cu serviciile speciale ucrainene şi de pregătirea unor acte de sabotaj în Rusia - a fost condamnat la cinci ani de închisoare, anunţă luni autorităţile ruse, relatează AFP.

Fiica lui Putin își apără tatăl: Viața oamenilor este o valoare supremă în Rusia
Fiica lui Putin își apără tatăl: Viața oamenilor este o valoare supremă în Rusia

Într-un interviu rar, Maria Voronțova, fiica lui Vladimir Putin, a făcut câteva afirmații care intră în contradicție cu modul de acțiune și deciziile liderului de la Kremlin.

 

Fost primar din Rusia condamnat pentru corupţie, înrolat în aramată. Va lupta pe front, în Ucraina
Fost primar din Rusia condamnat pentru corupţie, înrolat în aramată. Va lupta pe front, în Ucraina

Fostul primar al oraşului rus Vladivostok s-a înrolat pentru a lupta în Ucraina şi a plecat pe front.

 

Maia Sandu susține că
Maia Sandu susține că "Rusia va relua încercările de destabilizare a Republicii Moldova în această primăvară"

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că Rusia a încercat, în ultima vreme, să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.