Cea mai scumpă toaletă publică din România, inaugurată la Pitești. Cum arată și cât a costat

Dată publicare: 24-03-2021 19:01
Dată actualizare: 24-03-2021 19:41


Cea mai scumpă toaletă publică din România, in...
Cea mai scumpă toaletă publică din România, in...

La Pitești a fost inaugurată cea mai scumpă toaletă publică din țară: are 145 de metri pătrați și a costat nici mai mult, nici mai puțin decât 400 de mii de euro.

Investiția aberantă a fost făcută din bani publici, în condițiile în care cele mai multe locuințe din zonă sunt și de 7 ori mai ieftine, iar multe clădiri de patrimoniu au fost lăsate în voia sorții.

E dotată cu lift de opt persoane, iar constructorul spune că toate materialele sunt de cea mai bună calitate, ba chiar indestructibile. Primarul se laudă și el că Pitestiul are cel mai smart WC.

Accesul se face pe trepte acoperite cu granit. Înăuntru dotările sunt ca pentru un hotel de cinci stele. Nu s-a făcut deloc economie.

Toaleta are cinci cabine pentru bărbați, cinci pentru femei și una pentru persoanele cu dizabilități. Pereții sunt din beton armat iar luminatoarele din aluminiu cu geam termoizolant. Inclusiv constructorul recunoaște că investiția a fost mare.

La un calcul simplu, toaleta din Pitești costă de 6 ori mai mult decât o casă. Aici metrul patrat de construcție se ridică la 2750 de euro, iar în cazul unei locuințe nu depășește 500 de euro. Firma care a realizat lucrarea susține că acesta e un obiectiv special.

Valentin Grigorescu, adminstrator firmă de construcție: „Este o construcție îngropată, numai cu pereți din beton armat, are o terasă nirvata, laminator, lift pentru personae cu handicap și toate dotările din interiorul grupului sanitar sunt antivandalism.”

Principala grijă a celor care au proiectat toaleta a fost trăinicia construcției.

Actualul primar, membru PSD , aflat în funcție de numai 4 luni, recunoaște că, în calitate de consilier local, a fost de acord cu cheltuiala.

Cristian Gentea, primar Pitești: „O ironie tristă, noi ne dorim să fim unul dintre cele mai smart orașe din România, deocamdată avem cel mai smart WC! Dar, repet, am votat, am votat !"

Construirea toaletei publice de 400 de mii de euro a fost aprobata de fostul primar al Pitestiului, Cornel Ionică, de la PSD. La ultimele alegeri n-a mai fost susținut pentru un nou mandat. A contat și că în 2019 a fost suspendat mai multe zile din funcție la cererea Agenției Naționale de Integritate pentru că înainte cu trei ani când era viceprimar al Pitestiului a votat în Consiliul Local că firma ginerelui sau să primească mai multe spatii din oraș.

Astăzi, Cornel Ionică nu a răspuns la telefon.

Șefa serviciului investiții publice spune că nu a avut ea putere de decizie.

Maria Gava, șef serviciu investiții Primăria Pitești: „Nu stabilim noi necesitatea și oportunitatea unui obiectiv de investiții.

- Dacă ar fi fost să vă puteți da o părere, ce i-ați fi spus fostului primar?

- I-aș fi spus că este foarte mare suma!"

Pe majoritatea oamenilor investiția îi revoltă. Mulți stau în locuințe care valorează și de șapte ori mai puțin.

Locuitor: „Probabil se curăță singur, probabil...”

Locuitor: „Niciodată banul public nu a fost cheltuit cum trebuie, ce să mai discutăm?”

Noua toaletă face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a Pieței Primăriei, proiect care a scos din bugetul orașului peste 3 milioane și jumătate de euro. Unii spun însă că acum centrul arată chiar mai trist și mai cenușiu decât înainte.

Astfel de investiții aberante au făcut și alte autorități din țară. În 2019 primăria orașului Huedin a cheltuit 120 de mii de euro pentru o toaletă cu 8 cabine iar Primăria Constanța a plătit cu un an inainate 50 de mii de euro pentru trei closete amplasate în Parcul Arheologic din oraș.


VIDEO PROTVPLUS.RO