Cea mai lungă eclipsă parțială din ultimele șase secole, vânată de astronomii din toată lumea. Se va repeta abia în 2669
Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimele șase secole a avut loc în noaptea de joi spre vineri.
Fenomenul, care a durat 3 ore și jumătate, a putut fi văzut cel mai bine de pe continentul Americii de Nord şi o mare parte din America de Sud. Potrivit specialiștilor NASA, nicio altă eclipsă nu va mai ține atât de mult în acest secol.
În tradiția americană, luna plină din noiembrie este denumită luna castorului, pentru că în această lună a anului simpaticele animale se pregătesc de iernat. Așa că, cea mai lungă eclipsă din ultima jumătate de mileniu a fost numită Eclipsa Lunii Castorului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Resi Baucco, specialistă la Observatorul Lowell: „Această eclipsă a fost anunțată în presă ca fiind cea mai lungă eclipsă parțială ce are loc după foarte multă vreme. Este de fapt cea mai lungă eclipsă parțială din 1440 și va fi cea mai lungă până în 2669.”
Cum vânătorii de eclipse nu vor mai avea parte de un fenomen de o asemenea durată prea curând, s-au pregătit până la cel mai mic detaliu.
Eduardo Mlawer, avocat și pasionat de astronomie: „Timp de două zile am încărcat toate bateriile și ne-am asigurat că totul funcționează și ne-am gândit foarte mult la ce telescop și lentile să folosim.”
Un tânăr din Mexic spera să poată urmări eclipsa pe tot parcursul celor trei ore și jumătate, însă cerul înnorat nu l-a lăsat.
Eduardo Mlawer, avocat și pasionat de astronomie: „Eclipsa a început, ei bine, ceea ce se întâmplă acum este că Soarele este situat în spatele Pământului, din poziția în care privim, iar luna se află tot în direcția în care ne uităm, astfel că umbra Pământului este proiectată asupra Lunii și încetul cu încetul conul de umbră va începe să ascundă Luna.”
Eclipsele de Lună apar atunci când Pământul trece printre Soare și Lună, iar umbra planetei cade asupra Lunii. Această eclipsă a fost aproapte totală în America de Nord și o mare parte din America de Sud. Azi-noapte eclipsa parțială a putut fi zărită în câteva zone din Europa de Vest, estul Australiei, Japonia și Noua Zeelandă.