Ce trebuie să faci dacă ai spart un termometru cu mercur. Substanța este extrem de periculoasă
„Am spart un termometru cu mercur, vă rog să mă ajutați!” - este apelul făcut la 112, de o femeie din Ploieşti. Doar că vizita politistilor și a pompierilor s-a încheiat cu un dosar de cercetare penală pentru trafic de substanțe toxice.
Ce-i drept, in rem, adică e vizată fapta, nu persoana. Mercurul este extrem de periculos, iar fabricarea și comercializarea produselor care îl conțin, precum termometrele medicale, este strict interzisă.
Femeia de 33 de ani a încercat să își ia temperatura cu un termometru de model vechi, din sticlă, cu mercur, și l-a scăpat din mână. Substanța toxică s-a împrăștiat pe podea. Iar soacra femeii a sunat la 112 și a cerut sprijinul echipajelor de urgență.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pompierii au adunat cele două grame de mercur, cu ajutorul unei seringi. Au pus apoi substanța într-un recipient pe care l-au predat polițiștilor.
„Pentru a avea posibilitatea legală a dispunerii neutralizării substanței identificate, a fost deschis dosar penal în care se efectuează cercetări față de faptă, nu față de persoană, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de produse sau substanțe toxice”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova.
În multe case din România există astfel de termometre cu mercur, deți deținerea lor nu este interzisă.
„Cred ca le am de prin anii 60, 70 de la bunica mea și încă le mai folosesc”, spune o femeie.
Reporter: Știți ce să faceți dacă se sparge termometrul?
Bărbat: Probabil să culeg mercurul acela că e toxic.
Specialiștii spun însă că operațiunea nu e deloc ușoară.
„Să aerisească încăperile timp de 24 de ore, să evite zona atât ei, cât și copiii, să evite colectarea acestuia cu ajutorul asipiratorului sau a măturii, să nu calce pe mercurul deversat”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.
Intoxicația cu mercur este foarte gravă.
„Simptomele cele mai grave sunt simptome de tip respirator cu insuficiență respiratorie. De asemenea, mercurul poate să afecteze rinichii, poate să afecteze ficatul și, cel mai grav, afectează sistemul nervos central”, a transmis Violeta Tănase, medic UPU SJU Ploiești.
România respectă o directivă europeană care interzice producția și comercializarea produselor ce conțin mercur. Totuși, la mica publicitate apar anunțuri în care termometrele clasice sunt vândute cu prețuri de până la 200 de lei.