Un peştişor auriu şi un bol micuţ din sticlă par să fie un cadou ideal pentru un copil care e pasionat de animale şi nu poate să aibă în casă o pisică sau un câine.

Cu toate astea, însă, specialiştii spun că acvariile rotunde de dimensiuni mici, sunt nocive pentru peşti şi pot duce la moartea lor.

O idee bună este înlocuirea lor cu vase dreptunghiulare, care pot susţine şi un aparat de filtrare a apei.

Cea mai mare companie franceză care comercializează acvarii pentru peşti a decis, unilateral, să scoată de pe piaţă toate modelele cu o capacitate sub 15 litri şi va produce, de acum înainte, doar acvarii dreptunghiulare. Totul, pentru binele peştilor.

Emmanuel Dot, pet shop manager: „Într-un acvariu dreptunghiular avem un schimb optim de oxigen în apă, peştii pot înota liberi şi, dincolo de orice, putem instala sisteme de filtrare a apei. Folosirea unor acvarii rotunde poate fi considerată abuz faţă de animale.”

Peştişorii aurii pot să ajungă până la o vârstă de 30 de ani şi ating uneori o lungime de până la 25 de centimetri, dacă sunt ţinuţi în acvarii mari sau în iazuri. În vase rotunde şi mici, însă, această specie moare deseori în primele săptămâni sau luni. Cei care vor să ducă acasă un exemplar trebuie să ştie că peştişorii aurii au nevoie și de compania altor peşti. Iar acvaristica nu este un hobby pentru oricine, spun specialiştii.

Mathieux Lambeaux, CEO AgroBiothers: „Aceste acvarii rotunde sunt drăguţe şi ne place să le oferim cadou copiilor. Sunt drăguţe pentru copii, da, dar ucid peştii. În primul rând, sunt prea mici şi nu e suficientă apă. Şi, pentru că sunt rotunde, peştişorii încep să-şi piardă minţile mergând în cercuri. Când vorbim despre un acvariu care are o capacitate de doar câţiva litri e ca şi când am închide un om într-o cameră de 10 metri pătraţi fără ventilaţie. Nu ar fi prea plăcut şi la fel e şi cu peştii.”

În Europa, Germania şi alte câteva state au interzis deja bolurile pentru peşti. Franţa şi România, pe de altă parte, nu au o legislaţie care să stabilească ce tipuri de acvarii sunt acceptate în comerţ.