Când vor demara programele prin care se finanțează achizițiile verzi. Anunțul făcut de Ministerul Mediului
Ministerul Mediului a anunțat când vor demara anul acesta programele prin care se finanțează achizițiile verzi ale românilor.
Pe lângă deja cunoscutele „Rabla” și „Rabla pentru electrocasnice”, statul oferă bani pentru panouri fotovoltaice și garduri electrice împotriva unor animale. Alt program așteptat, aflat deocamdată în pregătire este „Casa Eficientă Energetic”.
Proprietarii clădirilor de cel mult trei etaje primesc bani pentru becuri, centrale și reabilitări termice care i-ar ajuta să consume mai puțin curent și gaz.
Primele programe pentru finanțarea achizițiilor verzi încep în februarie. Luna viitoare se lansează Rabla Clasic și Rabla Plus pentru mașinile electrice.
În mai vor demara programul Rabla pentru Electrocasnice și cel pentru montarea de stații de încărcare a mașinilor electrice în cartiere, dar și pentru amplasarea de garduri care să țină la distanță animalele sălbatice.
În iulie se dă startul proiectului care oferă bani doritorilor să cumpere sisteme fotovoltaice.
Din septembrie vor primi fonduri autoritățile publice care vor să crească eficiența clădirilor pe care le gestionează.
Un alt program așteptat de români, mai ales în condițiile în care s-au scumpit gazele și curentul, este programul „Casa Eficientă Energetic”.
„Casa Eficientă Energetic” acordă o finanţare nerambursabilă de cel mult 70.000 lei pentru fiecare proiect. Atenție, suma nu poate depăşi 60% din cheltuielile eligibile. Se pot înscrie în program doar proprietarii de case cu un regim de înălțime de cel mult 3 etaje.
Programul își propune să micșoreze consumul de energie în locuințe.
Ghidul precizează care sunt cheltuielile eligibile în acest caz. Astfel, puteți înlocui tâmplăria casei. Aveți voie să instalați centrale moderne de încălzire ori senzori de mișcare. Puteți să montați panouri solare cu stocare de apă caldă ori sisteme de producere a biogazului din deșeuri sau de încălzire prin pardoseală.
Puteți repara și trotuarele de protecţie din jurul casei pentru eliminarea infiltrațiilor. Cheltuielile pentru eficientizarea casei vor fi decontate de Fondul de Mediu doar după ce veți termina lucrările.
Cei înscriși vor face un audit energetic la început și la final pe banii statului.
Programul este trecut în calendar la stadiul de pregătire și nu are deocamdată o dată de lansare.
Ministrul Mediului speră că acest calendar să-i ajute pe cetățeni.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Atât autorităţile publice locale, cât şi companiile şi persoanele fizice se trezesc în ultima zi, în ultimele săptămâni şi nu au timp să pregătească, pe de o parte, proiecte de calitate.”
Eficiența clădirilor din România este prevăzută și în Planul Național de Redresare și Reziliență. Aproape 80% dintre clădiri, publice și rezidențiale, trebuie renovate până în 2050. O parte ar trebui să fie gata deja în 2026.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romani, ministrul mediului, achizitii, verzi,
Dată publicare:
16-01-2022 19:45