Câinele este prietenul omului chiar și în închisoare: ”Oferă oamenilor libertatea pe care noi nu am apreciat-o”
Cel mai bun prieten al omului - câinele - știe să fie un ajutor de nădejde în orice condiții, chiar și în închisoare. Și nu pentru a-i păzi pe deținuti, ci pentru a fi dresați de aceștia.
Astfel, cinci închisori din statul american Michigan participă la un program în care deținuții pregătesc câini utilitari.
"Cu istoricul pe care îl am, și mă refer aici la suferința imensă pe care le-am produs-o celor din familia mea, comunității și familei victimei mele, a trebuit să fac ceva." Plin de remușcări din cauza faptelor săvârșite, pentru care acum face mulți ani de pușcărie, un deținut a intrat în programul de dresaj al câinilor utilitari încă din 2015. A lucrat până acum cu 18 blănoși simpatici, care au ajuns între timp ajutoare de nădejde pentru comunitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Acești câini oferă oamenilor libertatea pe care noi nu am apreciat-o înainte. Cu alte cuvinte va devenit fie un câine utilitar, un câine de alertă pentru situația unor crize epileptice sau câini de alertă pentru cei fără auz, ori unul dintre câinii de pază de la o școală primară locală."
"Mie mi-a plăcut enorm ideea că avem șansa să dăm înapoi comunității și să facem ceva bun. Și nu doar atât, lucrăm cu o vietate care va avea grijă de o altă viață, va ajuta pe cineva, iar asta pur și simplu mă bucur foarte tare."
Deținuții care vor să participe la programul de dresare a câinilor utilitari trebuie să treacă printr-un proces atent de verificare, să completeze un formular de aplicare, iar cei selectați trebuie să scrie un eseu în care să arate ce îi motivează să lucreze cu aceste simpatice animale.
Jason Jones, consilier psihologic la penitenciar: "Aceste animale le ridică moralul, îi ajută să scape de stres, chiar îi face pe băieți să fie foarte calmi și le place foarte mult să facă treaba asta."
Specialiștii spun că astfel de programe sunt extrem de benefice pentru starea psihică a celor închiși în penitenciare. Mai mult, deținuții capătă astfel aptitudini pe care le vor putea folosi și după ce sunt eliberați.
Cindy Holmes, coordonatoare proiect: ”Deținuții lucrează în principal la a învăța câinii să fie ascultători. Când sunt aduși aici de la crescători, acești câini sunt încă destul de imaturi, cam ca niște adolescenți. După ce ajung aici, în cele patru luni de program fiecare câine va fi îngrijit simultan de doi deținuți."
Deținut: "Toți cei de aici trăim cu această stigmatizare, "Oh, voi sunteți prizonieri. Sunteți criminali fără suflet.” Dar apoi vezi un individ de peste o sută de kilograme și plin de mușchi, care se întinde pe podea și se joacă și e tot un zâmbet în timp ce primește o grămadă de pupici de la aceste animăluțe, pur și simplu nu-și pot ascunde bucuria."