Biologii din Constanța vor să introducă doradă în Marea Neagră. Au adus 250 de puieți din Italia
În scurt timp am putea mânca doradă de Marea Neagră în cherhanalele și restaurantele de la malul mării.
Biologii de la Institutul de Cercetare Marină "Grigore Antipa", din Constanța, au adus 250 de puieți din Italia și încearcă să-i aclimatizeze la noi. În Dunăre, pescarii au găsit și piranha. Dar în acest caz, spun specialiștii, cel mai probabil este vorba de exemplare eliberate de proprietarii de pești exotici.
Puieții de doradă sunt deocamdată în carantină. Dacă experimentul va reuși, acest pește întâlnit în Marea Adriatică sau în Mediterană ar putea fi crescut în Marea Neagră.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Victor Niță, cercetător INCDM Constanța: „Interesul nostru este să îi transferăm în apă cu salinitate exact ca aceea din Marea Neagră. Noi practic urmărim să simulăm cam ce pași ar trebui să execute un investitor care și-ar dori să crească doradă în cuști în Marea Neagră. Nu se poate obține puiet de doradă decât din Mediterană”.
Două săptămâni, peștii vor sta într-un bazin oxigenat, la 21 – 24 de grade Celsius. Biologii îi vor urmări cu atenție să vadă dacă se hrănesc suficient, dacă sunt stresați sau se îmbolnăvesc.
Iar dacă vor reuși să aclimatizeze puieții, dorada de Marea Neagră va fi mai gustoasă, deoarece, spun specialiștii, apele noastre au mai mult fitoplancton și astfel, sunt mai hrănitoare. Un semn că experimentul ar putea reuși este faptul că pescarii au mai găsit exemplare la noi.
Sorin Mănăilă, președintele Romfish: „Pescarii au găsit doradă în special în taliene care sunt de-a lungul litoralului românesc, dacă vă spun așa de la Midia până la Vama Veche, au fost și exemplare destul de măricele la jumătate de kilogram – un kilogram, chiar mai mult”.
Dorada este un pește foarte gustos, ușor de preparat și foarte cerut în restaurantele de la malul mării.
La Institutul Piscicol din Galați cercetătorii fac studii pentru a readuce pe mesele românilor linul, cunoscut științific sub numele tinca-tinca. Este un pește afectat profund de schimbările climatice, și care se regăsește tot mai rar în capturi. În bazinele de la institut, specialiștii încearcă să stabilească parametrii care îi convin cel mai mult.
Tot în apele Dunării pescarii au găsit și piranha. Specialiștii au stabilit că este vorba despre exemplare de piranha cu burtă roșie, un pește carnivor renumit pentru agresivitate, care trăiește în America Centrală și de Sud, la temperaturi de peste 23 de grade.
Prof. Neculai Patriche, Dir. Științific, Institutul Piscicol Galați: „Acvariștii, la un moment dat, se plictisesc de aceste specii de pești, care sunt destul de rapace și probabil că le aruncă, scapă de ele. Legea pedepsește activități de genul ăsta”.
Specia nu rezistă la temperaturile din sezonul rece de la noi.