Arlie, celebra acvilă ţipătoare, în mare pericol. GPS-ul său emite dintr-o zonă de război
Este alertă printre ornitologi! Arlie, celebra acvilă ţipătoare, care cuibărea în timpul verii România, ar putea fi în mare pericol. Emiţătorul cu care a fost echipată, transmite de mai multe zile din acelaşi loc.
Este vorba despre o savană africană aflată la graniţa dintre Sudan şi Uganda.
Teritoriul, locuit de comunităţi tribale, e în mijlocul unei zone de conflict. Din păcate, acum câţiva ani, o altă acvilă, monitorizată în cadrul aceluiaşi proiect, a fost ucisă de membrii unui trib din Zambia care au considerat-o o fiinţă malefică.
”Ultimele coordonate furnizate în zbor de emițător au venit pe data de 4 octombrie, la ora 16, când pasărea se afla la o înălțime de 980 de metri deasupra solului. Apoi, toate coordonatele au fost transmise din același loc, de la sol.
În mod normal, în astfel de situații, se apelează la colegi ornitologi din alte state, care merg și verifică cele două posibilități. Și de această dată s-a apelat la ghizi de safari și sperăm că se va primi un răspuns în curând.
Cu toate acestea, zona în care se află acum emițătorul este una „fierbinte”, în care probabil foarte puține persoane s-ar încumeta să meargă și să verifice starea păsării sau a dispozitivului. Chiar și Ministerul Afacerilor Externe din România are în vigoare o alertă de călătorie în care se specifică situația conflictuală inter-tribală din Sudanul de Sud.” - se arată într-un comunicat al Societății Ornitologice Române.
Din păcate, acestea sunt informaţiile despre Arlie, o pasăre din specia acvilei ţipătoare mici.
În 2012, ornitologii din Mureş i-au montat un mini GPS prin intermediul căruia o puteau urmări. Arlie şi-a petrecut ultimele patru ierni în Africa, unde migrează iarna.
Drumul ei este extrem de lung: are de trecut prin trei continente şi 20 de ţări.
Arlie ar fi trebuit să se oprească în Namibia, însă, uneori, poposeşte, pentru a se odihni, în rezervaţia naturală Kidepo, la graniţa dintre Sudan şi Uganda.
Acolo a emis ultima oară GPS-ul instalat de specialişti. Acum însă, se pare, pasărea fie şi-a pierdut emiţătorul, lucru aproape imposibil, spun ornitologii, fie a murit.
”Arlie a fost una dintre cele 19 acvile țipătoare mici inelate și dotate cu emițător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect implementat de Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. În acest proiect au mai existat situații când o pasăre a fost ucisă, dar și situații când emițătorul a căzut de pe pasăre.
Beni este una dintre păsările care a pierdut transmițătorul de pe spate. În 2010, aparatul său a încetat să mai emită, dar pasărea a fost observată de ornitologul italian Saverio Gatto în Egipt. A fost recunoscută după inelul de la picior. Tot atunci păsările Cingar și Arthur au rămas și ele fără transmițătoare.
Singura modalitate certă de a verifica soarta acvilei este... așteptarea primăverii. Ornitologii cunosc teritoriul lui Arlie și vor monitoriza cuiburile în perioada în care se știe că ea revine acolo. Arlie poartă pe picioare inele ornitologice și poate fi recunoscută după ele. Este de ajuns să fie fotografiată, să se vadă seria și numărul inscripționate pe inele, iar apoi se va confirma dacă este în viață... sau nu.” - mai spun cei de la S.O.R.
Robert Zeitz, biolog Milvus Group: "Punctele au început să arate că pasărea nu se mişcă. Noi am dedus că pasărea ar putea fi moartă, pentru că transmitătorul funcţionează bine.În mod normal, dacă pasărea a putut să supraviețuiască, să ducă transmiţătorul 5 ani, nici acum nu a avut ce să păţească, doar dacă pasărea a păţit ceva".
Zona este cunoscută drept "fierbinte". Triburile aflate aici sunt în conflict.
Robert Zeitz, biolog Milvus Group: "Este o zona foarte instabilă din punct de vedere politic, noi poate o să încercăm să luăm legătură cu cineva care să ne ducă la ultimul semnal emis de transmiţător, dar suntem sceptici în recuperarea transmițătorului sau al cadavrului lui Arlie."
În urmă cu câţiva ani, Lisa, o altă acvilă din România şi-a pierdut viaţa în zona de război.
Mihai Proca, ofiţer comunicare Proiect LIFE ACVILA: ”Din păcate, în acest moment, ornitologii nu mai pot monitoriza nici o acvilă ţipătoare. Cele mai multe dintre păsări au murit, din diverse cauze, în lungile lor migraţii.”