Antreprenorii care angajează oameni cu dizabilități, în Cluj-Napoca. Afacerile lor devin un succes
Câţiva antreprenori din Cluj-Napoca au pornit afaceri, unde angajează în special persoane cu dizabilităţi, categorie destul de vitregită în România.
Scopul "întreprinderilor sociale", aşa cum sunt ele numite, este de a-i ajuta pe aceşti oameni vulnerabili să se integreze mai uşor pe piaţa muncii. În străinătate, astfel de exemple nu sunt deloc rare, iar iniţiatorii proiectului spera că ideea lor să îi inspire şi pe alţi manageri.
Lucian este proprietarul primei cafenele sociale din Cluj-Napoca, unde lucrează cinci angajaţi, toţi - cu dizabilităţi.
Mădălina, de exemplu, are, ca şi Lucian, deficienţe de vedere, dar prin munca ei şi dorinţa de a fi independentă, doreşte să fie un exemplu pentru comunitate.
Mădălina Simion, angajată: „Am crezut în cafeneaua asta înainte să apară. Am terminat şi psihopedagogie specială şi am discutat cu mulţi copii şi persoane cu nevoi speciale..."
Ideea unei astfel de cafenele a pornit încă din 2017, când Lucian era student şi visa să ajute oamenii din aceste categorii vulnerabile să se integreze pe piaţa muncii.
Acum, tânărul vrea să direcţioneze 90% din profitul afacerii sale, în burse pentru copii cu nevoi speciale.
Lucian Butnaru, fondator cafenea socială: „Eu îmi doresc să contribui la viaţa persoanelor din grupuri vulnerabile, prin propriul nostru exemplu, pentru că noi, ca oameni cu dizabilităţi, vom încerca să facem produse de foarte bună calitate."
Şi, cum veştile bune circula repede, tot mai mulţi oameni trec pragul cafenelei, impresionaţi de povestea angajaţilor.
Femeie: „Chiar e bine venită şi chiar îi aplaud pe toţi cei care au avut ideea acesta şi pe cei care lucrează aici."
Bărbat: „Mi se pare o idee foarte bună şi simt că vreau să o susţin."
Şi Codruț şi-a deschis de curând o companie care se ocupă cu recondiţionarea materialelor de construcţii. Deocamdată are puţini angajaţi, iar cei mai mulţi sunt oameni cu o situaţie socială dificilă.
Codruț Gîrboan: „Mi-a venit ideea să îi angajez în acest mic proiect, fiind nişte oameni marginalizaţi, e mai greu să fie incluşi în societate."
În România sunt peste 850.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 33.000 au un loc de muncă, arata Ministerul Muncii. Statul asigură anumite facilităţi fiscale firmelor care angajează astfel de persoane cu nevoi speciale.