An bun pentru producătorii de varză, după ce prețurile s-au dublat. ”Sunt cumpărători ca niciodată”
A sosit acel moment din an în care varza, care dă sens sarmalelor de Crăciun, vine să încununeze sezonul de murături.
Recolta este bogată, iar producătorii se declară mulțumiți de vânzare, deși nu vor câștiga foarte mult, pentru că le-au crescut cheltuielile.
Atenție, însă! Specialiștii spun că nu orice soi de varză este bună pentru murat și gătit.
”Asta e varză românească, sănătoasă, curată”.
Este forfotă în piața de la Lungulețu, în Dâmbovița. Tractoarele vin unul după altul. Au remorcile pline cu varză.
Aurelian, legumicultor: ”Anul ăsta a fost mulțumitor, binișor cu prețul, în alți ani munceam de pomană, cu 30, 40 de bani, acum e un leu”.
Legumicultorii spun că recolta e bună, însă seceta i-a forțat să învestească în sisteme de irigații, iar din această cauză costurile de producție au crescut. S-a scumpit și mâna de lucru.
Marius Gheorghe, legumicultor: ''Costuri foarte mari. Un sac de complex ce dăm noi pe teren, a fost undeva la 75 de lei, acum e 180 de lei. Costurile pentru anii viitori, ce ne așteaptă, foarte, foarte mari”.
Anton Neagu, legumicultor: ”Ne-a ajutat prețul, sunt cumpărători ca niciodată”.
În Piața Obor din Capitală, un kg de varză costă dublu față de Lungulețu.
„Varză bună, domnu, foaie subțire, ia uitați! Ia uitați, domnu, cât e de subțire. Câte vreți? Mai mare, mai mică?”.
Ce soiuri sunt bune pentru murat și care pentru consum proaspăt
Producător: ”Avem vânzare, s-a vândut, marfă a fost, marfă românească, deci s-a vândut, a cumpărat lumea, s-a pregătit de iarnă. Prețurile sunt la fel ca anul trecut, și anul trecut am vândut varza tot așa, 1,5 -2 lei”.
Vânzătorii recunosc că își pun baza tot în oamenii mai în vârstă, învățați să își umple cămările. Generația tânără nu mai pune varză la murat. Nu are nimeni timp să o vânture.
Bătrân: ”O pun la murat ca să avem de Crăciun și toată iarna. Mie îmi ajung 60 de kg. 2 lei mi se pare mult, dar asta e, anul trecut a fost un leu. După cotoare, să nu fie prea cotoroasă”.
Bătrân: O băgăm la butoi și la iarnă o servim, când se răcește.
Reporter: Pentru sarmale?
Bătrân: Sarmale. Să vedem daca ne pârlește la cântar acum”.
Fermierii ne dau și ponturi. Nu toate soiurile de varză sunt bune, de exemplu, pentru sarmale.
Daniel Botănoiu, producător: ”Pentru sarmale, Muntenia sau de Buzău, care sunt soiuri specifice pentru așa ceva, soiuri care au o plasticitate mult mai bună, deci se pretează la soluții saline. Pentru consum în stare proaspătă găsim hibrizii Tacoma, găsim Jetma, găsim hibrizi care sunt extrem de productivi, dar nu se prestează la a fi murat”.
Din păcate, foarte puțini agricultori mai cultivă exclusiv varză din soiuri românești.