Albinele românești ar putea dispărea complet din cauza substanțelor folosite de agriculotri

Ultima actualizare: 12-11-2019 20:35
Albine
Pro TV

Albinele românești sunt în pericol din cauza insecticidelor folosite în agricultură. Pierderile ajung la un sfert din numărul total de albine și afectează nu doar producția de miere, ci și eco-sistemul.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimii 15 ani, numărul familiilor de albine a scăzut dramatic. Tendința se menține și la nivel european.

O femeie care se ocupă de apicultură de 40 de ani și care acum are 155 de familii de albine, ne spune cu durere ca harnicele albine mor pe capete din cauza substanţelor chimice folosite de agricultori. Printre ele o nouă generaţie de pesticide, mult mai agresivă, interzisă deja în multe ţări din Uniunea Europeană: neo-nicotinoidele.

Maria Magdici, cercetător Institutul de Cercetări Apicole Bucureşti: La noi se mai folosesc şi afectează mult albina.
Reporter: Cat la sută din albine mor?
Maria Magdici: 25 %. Când va dispărea albina, în 4 ani dispare lumea şi nu e o glumă!

Apicultorii au făcut demersuri la forurile europene pentru interzicerea acestor pesticide, însă, până acum, fără succes. De altfel, neonicotinoidele ucid nu doar albinele, ci întreg ecosistemul pentru că afectează şi flora spontană şi diferite specii de păsări.

Potrivit ultimelor cifre ale Institutului Naţional de Statistică, numărul familiilor de albine din România a scăzut, în ultimii ani, dramatic.

Relu Cojocaru, apicultor: "Mortalitate peste iarnă. Sunt ani, acum 4 ani de exmplu, a fost de 50% la nivel naţional."

O mare problemă o reprezintă şi vremea caldă din această perioadă. Albinele nu mai stau în stup, se înmulţesc, iar hrana acumulată pentru iarnă se termină prea devreme.

Maria Magdici:
"Albina, la această oră, trebuia să fie într-un semighem, dar ele la ora asta zboară şi în câte familii am umblat, am câte o palmă de puiet."

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, din cele 1965 de specii de albine, 9% sunt pe cale de dispariţie în Europa.

Silviu Gurlui, profesor Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi: "Există compuşi poluanţi care modifică ritmul de supravieturie al albinelor, modifica mirosul lor şi plantele sunt mai greu de identificat. Pentru a se hrăni au nevoie de un timp mai mare şi ele mor."

Potrivit unui studiu realizat de Parlamentul European, aproape 80% din speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea albinelor. Acest proces natural reprezintă o valoare economică estimată la 14,2 miliarde de euro pe an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO