Aglomerație în stațiunile de schi, după ninsorile din ultimele zile. În weekend este așteptat un nou val de turiști

15-01-2021 18:04


Se anunță un weekend alb și aglomerat în stațiunile de schi.

A nins în ultimele zile, iar gerul care își arată colții ajută instalațiile de zăpadă artificială să funcționeze pentru bucuria turiștilor. Nu e de mirare că drumul spre munte arăta vineri ca în zilele bune ale iernilor trecute, plin de mașini.

Drumul Național 1 a fost înțesat de mașini, dar șoferii au abordat călătoria cu răbdare, chiar dacă a durat ceva.

Șofer: „Aglomerație la munte. La Predeal, la Clăbucet mergem.”

Reporter: „Câte zile?”

Șofer: „Două zile, în familie.”

Aglomerația s-a mutat în scurt timp pe pârtii. Coloanele de schiori depășeau o sută de metri, după prânz, în Poiana Brașov. Pentru prima dată în această iarnă, au fost deschise și pârtiile din jumătatea inferioară a Muntelui Postăvaru, destinate în principal începătorilor.

Femeie: „Din păcate, în perioada sărbătorilor, când lumea a venit la munte, nu s-a putut bucura de zăpadă, dar e bine că s-a întâmplat măcar acum. Mai bine mai târziu decât niciodată!”

Bărbat: „Era necesară pârtia asta la ora actuală, fiindcă, pentru începători, e pârtia ideală.”

Ca să evite îngrămădeala la îmbarcare în telescaune și telegondolă, s-au făcut culoare înguste, șerpuite, care îi obligă pe schiori să păstreze distanța.

Emil Fărcășanu, instructor de schi: „Se poate sta la coadă relaxat, frumos, să facem niște fluxuri, pentru că instalația tot atâția oameni duce. N-are niciun sens să ne ducem toți grămadă acolo.”

Stațiunea este ocupată în proporție de 70 la sută, iar în multe dintre hoteluri nu mai sunt camere libere. Unele gazde s-au gândit la oferte care să îi țină pe turiști aici și în timpul săptămânii.

Gabriel Roșca, administratorul unui hotel: „În acest weekend avem un grad de ocupare foarte bun, cum n-am mai avut de foarte mult timp, de 90 la sută. Oferim un discount pentru școală în hotel. Se poate face foarte bine școală în hotel. Avem internet foarte bun și putem să facem orele de sport pe pârtie.”

Și pe Valea Prahovei sunt deschise toate pârtiile, mai puțin cele de mare altitudine din Sinaia, unde a bătut vântul.

Ciprian Barbu, primar Azuga: „Am reușit să înzăpezim Pârtia Sorica în totalitatea ei de aici până în oraș, 2,2 km. Profităm de fiecare zi de temperatură, pentru că atunci când avem temperaturi mai scăzute tunurile dau cel mai bun randament.”

Gelu Pavel, schior: „Pârtia nu este ușoară, este de nivel roșu. Recomand numai celor avansați, iar zăpada este extraordinară.”

Cei care au mers la Sinaia au găsit, la fel ca în Poiana Brașov, prețuri mai mici.

Paul Popa, Centrul de Informare și Promovare Turistică Sinaia„Acum coboară 10-15-20 la sută în foarte multe locuri. Primele prețuri sunt în jur de 100 de lei, 120 de lei. Ajung și până la 300-400 de lei, dar asta înseamnă deja la un nivel de 4-5 stele.”

Sâmbătă este așteptat un nou val de turiști la munte. Este bine de știut însă că temperaturile nu vor trece de 0 grade ziua, iar noaptea se vor duce spre -20 de grade.


VIDEO PROTVPLUS.RO