Locul fermecător din Cluj care seamănă izbitor cu stațiunile din Alpi. Cât costă cazarea
La nici două ore de mers cu mașina de Cluj-Napoca se găsește un loc fermecător, care îi poate duce pe mulți cu gândul la stațiunile de schi din Alpi.
Este vorba despre domeniul schiabil din staţiunea Muntele Băişorii, unde întinderi albe, cu șiruri nesfârșite de brazi, așteaptă să fie descoperite - atât de iubitorii sporturilor de iarnă, cât și de turiștii dornici să ia la pas poteci parcă pictate.
Oaspeții se pot bucura și de o porție de adrenalină, pe ATV-uri, ori de o plimbare cu sania trasă de cai. În plus, zona este renumită și pentru că acolo puteți respira un aer curat cum rar mai găsiți în Europa.
Acest colț de rai se află la doar 50 de kilometri de Cluj-Napoca, iar în aceste zile, Muntele Băișorii a fost cucerit de copii cu obrajii rumeni, dornici să profite de vacanţa care se încheie.
Cei mici, nerăbdători să îmbrace echipamentul de schi şi să alunece pe omăt, sunt încurajaţi de părinţi şi atent supravegheaţi de instructori.
Copil: Tot am vrut să schiez. Tot nu a nins şi nu a fost zăpadă.
Reproter: Și acum eşti fericit că a nins şi este zăpada?
Reporter: Da!
Căzăturile fac parte din lecţii şi stârnesc hohote de râs.
- Oricum e foarte fain, e foarte distractiv.
- Acuma învăţ să schiez.
- Este super. Este prima dată! Am căzut, într-adevăr, de foarte multe ori, dar e super fain!
Preţurile pentru cursuri pornesc de la o sută de lei pe oră.
Raluca Mutu, instructor placă de snowboard: "În special copiii învaţă mai repede, eu zic că într-o oră ar putea sta pe placă, să ştie mişcările de bază.”
Bogdan Andreica, instructor de schi: "Cu adulţii lucrăm puţin mai greu, deoarece frica şi rigiditatea îi împiedică să se simtă bine pe schiuri."
Veselia este la ea acasă şi pe pârtia pentru săniuş.
Pe Vârful Buscat, turiştii pot admira privelişti de o frumuseţe rară şi îşi pot trage sufletul savurând o băutură caldă.
- Şi peisajul e foarte fain şi pârtia e foarte bine întreţinută. Dacă ai compania potrivită, e super, aşa că am venit cu prieteni.
- Stăm la plajă, bem un ceai, ne simţim bine, înainte de a începe şcoala copiii.
O urcare cu telescaunul costă 10 lei, iar un abonament pentru o zi - 120 de lei. Biletele pot fi cumpărate şi online.
Iancu Șerbănescu, administrator stațiune: "Avem zăpadă şi pentru schiat şi avem zăpadă şi pentru sânii. Trei din cele cinci pârtii sunt înzăpezite cu zăpadă artificială şi naturală şi funcţionează atât telescaunul, cât şi babyliftul, pentru partea de iniţiere în schi.”
Traseele pentru drumeţii au diferite grade de dificultate, iar salvamontiștii îi sfătuiesc pe cei care pornesc pe poteci să fie echipaţi corespunzător.
Adrian Câmpean, salvamont Cluj: "Sunt trasee care leagă staţiunea Băişoara de Moară de Pădure, de Cetatea de la Liteni. Sunt trasee care merg spre Muntele Mare, care trec în zona de Alba Iulia. Sunt trasee care merg la Scărița Belioara."
În zonă exista mai multe pensiuni şi hoteluri, unde turiştii pot înopta.
Alexandru Zaharia, administrator pensiune: "În costul camerei sunt incluse şi serviciile din zona spa, inclusiv ciubărul, saunele. Oamenii în general caută confort, linişte.”
Oaspeţii sunt aşteptaţi şi cu mese încărcate, de pe care nu lipsesc preparatele tradiţionale.
- Avem murături de casă, puse de noi la butoi. Cârnaţi de casă, care îl facem noi, caltaboş, şuncă de casa afumată, slănina, jumere.
Alexandru Zaharia, administrator pensiune: "Aceasta este pulpa de raţă confiată. Acolo gnocchi într-un sos de spanac cu piept de pui şi aici tradiţionalii papanaşi. Noi încercam să îmbinăm bucătăria tradiţional românească cu cea internaţională, facem un fel de fuziune."
Pentru astăzi, vremea se anunță numai bună pentru o zi pe pârtie. Ba chiar ați putea porni într-o drumeție, doar că salvamontiștii ne sfătuiesc să plecăm pe traseu cât mai devreme, pentru a evita aglomerația.
Tot de teama cozilor, numărul cartelelor pentru telescaun disponibile într-o zi este limitat - astfel încât oamenii să poată respecta cu ușurință măsurile sanitare impuse în contextul pandemiei.
Dacă sunteți atrași de sporturile de iarnă, trebuie să știți că în stațiune veți găsi pârtii pentru toate gusturile - cea mai lungă având 1.700 de metri.
Și cum destinația este potrivită atât pentru cei dornici să se bucure de zăpadă, cât și pentru cei aflați în căutare de relaxare și odihnă, nu e de mirare că în acest weekend toate locurile de la pensiunile și hotelurile din zonă au fost ocupate.
Pentru o noapte de cazare, două persoane scot din buzunar cel puțin 350 de lei.