Adăposturile de câini din București și Ilfov sunt pline. Cei care îi abandonează riscă pedepse aspre
Asociațiile pentru protecția animalelor din București și Ilfov trag un semnal de alarmă după ce mai mulți câini au fost abandonați pe câmp, în zonele de periferie.
Adăposturile sunt pline, iar proprietarii, în loc să îi sterilizeze, îi aruncă și îi lasă să moară de foame. Fenomenul pare scăpat de sub control, deși legea îi pedepsește aspru pe cei care condamnă practic animalele la moarte.
Imagini cu animale chinuite de foame și de sete au fost filmate de voluntarii asociațiilor pentru protecția animalelor în diferite zone de la marginea Bucureștiului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Deși legea este clară și îi obligă pe toți proprietarii de câini să sterilizeze toate exemplarele care nu sunt de rasă, tot mai mulți pui sunt abandonați și lăsați să moară pe marginea drumului.
Voluntar: "Cred că a fost în curte ținută. A văzut că a fătat și unde să-i ducă? În pădure. Ăsta e românul nostru.... E atât de cuminte...".
Un adăpost din Brănești, județul Ilfov, a fost deschis în urmă cu doar câteva luni și deja au fost aduși zeci de câini. Unii sunt încă pui, care abia așteaptă să fie adoptați. Este singura lor șansă să scape de cuști.
Fenomenul abandonului este întâlnit în aproape toate localitățile din jurul Bucureștiului, însă cei mai mulți câini au fost găsiți în Domnești, Dobroești și Măgurele.
Hilde Tudora, șefa Departamentului pentru Protecția Animalelor din cadrul CJ Ilfov: "Dacă nu sterilizăm câinii din rasa comună, amenda e între cinci mii și zece mii de lei. Oamenii trebuie să înțeleagă că în adăposturi nu e viață. Câinii stau acolo închiși toată ziua, pentru că nu are cine să îi plimbe. Cei mai mulți câini lăsați pe străzi mor. Cei care supraviețuiesc se înmulțesc necontrolat".
Max a fost salvat de la înfometare de pe marginea drumului. Pentru că e un câine blând și foarte iubitor a fost primit în vizită la Consiliul Județean Ilfov, să se bucure de atenția oamenilor.
Dacă vrea cineva să-l adopte, trebuie să meargă la adăpostul din Buftea cu buletinul, actul casei și adeverință de salariu.
Și adăposturile din București sunt aproape pline, iar cățeii oferiți spre adopție sunt duși în fiecare weekend în parcul Izvor.
Cătălina Trănescu, purtător cuvânt al ASPA București: "În fiecare zi suntem nevoiți să ridicăm de pe străzi și să aducem în adăposturile noastre între 5 și 10 câini. La acest moment cele trei centre ASPA sunt aproape la capacitate maximă".
Toți câinii care ajung în adăposturi sunt deparazitați, vaccinați și sterilizați, dar chiar și așa prea puțini români vor să adopte unul. Cei care sunt prinși că abandonează animale, trebuie să știe că această faptă se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.
Dar dacă se dovedește că animalul a fost adoptat înainte de la un centru, pedeapsa este închisoare de la 2 la 5 ani.