Activități pe care le poți face iarna în București. Străzi pe care să te plimbi și clădiri pe care să le admiri

Iarnă în București
iStock

Bucureștiul este un oraș care îți oferă posibilități de relaxare indiferent de anotimp. Iarna poți să faci o plimbare în parc în timp ce savurezi o ciocolată caldă sau poți să te plimbi pe străzi și să descoperi clădiri impresionante.

București sau Micul Paris, așa cum a fost numit în perioada interbelică, impresionează prin frumusețea parcurilor și a străzilor care găzduiesc clădiri impozante, construite în diverse stiluri arhitecturale.

Străzi idilice unde te poți plimba

Cei care își doresc o plimbare relaxantă la sfârșit de săptămână pot lua la pas câteva dintre cele mai frumoase străzi din Capitală.

Strada Lipscani

Situată în Centrul istoric, strada Lipscani este una dintre cele mai frumoase și bogate artere din Capitală. Aceasta se întinde de la Calea Moșilor până la Splaiul Independenței, dar partea cea mai cunoscută a acesteia se afla între bd. I.C. Brătianu și Calea Victoriei.

Citește și
targuri craciun
Milioane de luminițe au fost aprinse. Două dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din România s-au deschis
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești
Strada Lipscani din Centrul Vechi al Capitalei

În trecut, strada era cunoscută sub denumirea de „Ulița Mare”. Prima atestare documentară s-a făcut în 1589, iar începând cu 1750, strada a căpătat denumirea de Lipscani.

Numele de „Lipscani”  provenea de la negustorii români, greci, bulgari, sârbi, care aveau prăvăliile pe această stradă și vindeau materiale aduse din iarmarocul din Lipsca din Germania, potrivit historia.ro.

Strada Arthur Verona

Strada Arthur Verona este una dintre cele mai frumoase și colorate străzi bucureștene. Farmecul străzii este dat de picturile murale ale tinerilor artiști, care creează un peisaj urban inedit.

Strada Arthur Verona - picturi murale

Strada Arthur Verona - Picturi murale

Strada se află în Sectorul 1 al Capitalei în apropiere de Bulevardul Magheru.

Strada Xenofon

Strada Xenofon se află în apropiere de Parcul Carol I, în zona Fântânei Zodiac și este singura stradă construită în trepte din Capitală.

Micuța stradă are 70 de trepte și se întinde pe 100 de metri, între strada Constantin Istrate şi Aleea Suter.

Odată urcate cele 70 de trepe, ajungi la cel mai înalt obiectiv turistic natural al Bucureștiului - Dealul Filaret, unde în prezent se află Palatul Suter.

Strada Biserica Amzei

Aceasta este o stradă încărcată cu istorie care a fost străbătută de unii dintre marii poeții ai României.

Piața Amzei, cunoscută inițial sub numele de „Piața Mică” a fost deschisă în anul 1841 pe una dintre proprietățile familiei Neculești, boieri înstăriți ai vremii ce dețineau mare parte dintre locuințele situate între Calea Victoriei și Bulevardul Magheru.

Însă, numele pieței provine de la măreața biserică din apropiere, ctitorită în anul 1810 de Amza Naescu, al doilea vistier al țării la acea vreme.

Peste drum de Teatrul „Ion Creangă” s-a aflat casa lui Ioan Slavici, care l-a găzduit o vreme pe Mihai Eminescu. Iar, într-un bloc alăturat, într-un apartament cu două camere, a locuit Nichita Stănescu, potrivit ziarulmetropolis.ro.

Strada Frumoasă

Mai puțin cunoscută și populată este strada Frumoasă din București. Situată în apropiere de Piața Victoriei este un loc potrivit pentru o plimbare liniștită și relaxantă, departe de agitația orașului.

Această stradă găzduiește clădiri istorice impozante și sediile unor asociații de studenți.

Strada Vasile Adamache

În apropierea Bulevardului Corneliu Coposu se află Strada Vasile Adamach, unică în București. Unicitatea ei vine de la faptul că, are un singur număr, și anume 11. Iar la numărul 11 se află Sinagoga Mare (un lăcaș de cult evreiesc) din București construită în 1846. În prezent, Sinagoga găzduiește Muzeul Holocaustului din România, potrivit agerpres.ro.

Calea Victoriei

Una dintre cele mai faimoase străzi din Bucuresti a fost și rămâne Calea Victoriei. Construcția sa a început la ordinul lui Constantin Brâncoveanu, care voia să aibă un drum de legătură între casa pe care o avea pe malul Dâmboviței și cea de la Mogoșoaia.

Odată cu trecerea timpului, pe Calea Victoriei s-au deschis case de modă ale designerilor celebri, restaurante, hoteluri, biserici și clădiri importante.

Printre cele mai cunoscute clădiri situate pe Calea Victoriei menționăm: Casa Capșa,Teatrul Odeon, Palatul Telefoanelor, Muzeul de Artă Națională a României și Palatul Senatului.

Activități pentru iarnă în București: parcurile cele mai frumoase

În București există un număr impresionant de parcuri în care oamenii vin să se plimbe sau să facă diverse activități sportive.

Parcul Herăstrău

Herăstrău este unul dintre cele mai mari parcuri din București. Acesta are o suprafață de 110 hectare, dintre care 74 sunt ocupate de Lacul Herăstrău. Indiferent de anotimp, parcul este locul ideal pentru o plimbare în aer liber sau pentru a face sport.

Parcul Herăstrău

Parcul Cișmigiu

Parcul Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București și unul dintre parcurile emblematice ale orașului, fiind înscris pe lista monumentelor istorice.

Are o suprafață de 17 hectare și este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din București.

În partea de sud se află Bulevardul Regina Elisabeta, în timp ce în nord este delimitat de Strada Știrbei Vodă. În vest este Strada Schitu Măgureanu, iar în est Strada Brezoianu.

Parcul Tineretului

Parcul Tineretului este situat în partea de sud a Capitalei între Parcul Carol și Văcărești. A fost construit între 1965 și 1974 și are o suprafață de 80 de hectare.

La nord-est este mărginit de Bulevardul Tineretului, iar la sud-vest de Strada Olteniței.

Parcul Carol I

Parcul Carol I se află în sectorul 4 pe dealul Filaretului și este unul dintre cele mai vechi parcuri din București. Parcul a fost amenajat între anii 1900 -1906 după planurile arhitectului  Eduard Redont și a fost inaugurat în 1906 pentru a marca primii 40 de ani de domnie ai regelui Carol I.

Printre cele mai importante monumente istorice din parc menționăm Mormântul Ostașului Necunoscut, care a devenit loc național de pelerinaj și de reculegere în memoria ostașilor care au murit în Primul Război Mondial pentru întregirea României.

Parcul IOR

Cunoscut și sub numele de Parcul Alexandru Ioan Cuza sau Parcul Titan, acesta se află în sectorul 3. Denumirea de IOR vine de la numele fabricii Întreprinderea Optică din România, care se află în vecinătate. Parcul este unul dintre cele mai popurare locuri de promenadă indiferent de anotimp. Iarna poți alege să faci o plimbare relaxantă sau te poți opri pe bancă să ascuți artiștii stradali.

Peisaj din Parcul Ior

Parcul Circului

Parcul Circului se află în Sectorul 2 și are o suprafață de 26 de hectare. Se mai numește și Parcul Tonola, pentru că a fost amenajat pe fosta „groapă Tonola”. În mijlocul parcului se află „Lacul cu izvoare naturale”, lângă malul căruia, vara înfloresc lotuși egipteni, floare declarată monument al naturii în anul 1931.

Parcul Circului

Muzee cu intrare gratuită

Pentru a vizita gratuit muzeele din București nu este nevoie aștepți evenimente culturale ca, Noaptea Muzeelor. Majoritatea muzeelor din Bucureşti se pot vizita gratuit o dată pe lună într-o anumită dată sau zi. 

Îţi oferim mai jos o listă cu unele dintre muzeele din Capitală pe care le poți vizita gratuit.

Muzeul Colecțiilor de Artă

Muzeul Colecțiilor de Artă este o filială a Muzeului Național de Artă al României, cu sediul în Calea Victoriei Nr. 111.

Muzeul găzduiește colecții în cele trei corpuri ale clădirii: lucrări de artă românească modernă, artă românească populară, lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă de proveniență occidentală sau orientală. 

Intrarea este liberă în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, Nr. 2, Sector 3) este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani, potrivit muzeulbucurestiului.ro.

Muzeul se poate vizita gratuit în prima de zi de sâmbătă a lunii.

Muzeul Național de Artă al României 

Muzeul Național de Artă al României – Palatul Regal este situat pe Calea Victoriei, Nr. 49 - 53, Sector 1 și cuprinde colecții de artă. Printre colecțiile permanente de artă menționăm: Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de artă românească modernă și Galeria de Artă Europeană, potrivit mnar.arts.ro.

Intrarea este gratuită în ziua de 26 a fiecărei luni.

Muzeul Național George Enescu – Palatul Cantacuzino

Muzeul National George Enescu – Palatul Cantacuzino se află pe Calea Victoriei, Nr. 141, Sector 1. 

În cadrul Muzeului există expoziții permanente care ilustrează viața și opera marelui muzician și unele temporare cu diverse teme, potrivit georgeenescu.ro.

Accesul la muzeu este gratuit în fiecare zi de 26 din fiecare lună.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se află pe strada Bulevardul Lascăr Catargiu Nr. 21, Sector 1 și este singurul observator pentru public din București. Cei care doresc să vină la Observatorul Astronomic pot afla mai multe despre Univers și despre Sistemul solar.

Intrarea este gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Clădiri cu arhitectură fascinantă în Capitală

București este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Este un loc plin de istorie, cu numeroase clădiri care au povești captivante și impresionante.

Palatul CEC

Palatul CEC se află pe Calea Victoriei la numărul 13 și este sediul CEC Bank, cea mai veche bancă din România.

Clădirea a fost construită în 1900 în stil eclectic, cu o cupolă magnifică din metal și sticlă.

Ateneul Român București

Edificiu-simbol al culturii naționale, Ateneul Român este construit în inima orașului, în Piața George Enescu.

Ateneul Român este una dintre cele importante clădiri din Bucureși

Clădirea a fost realizată într-o combinație a stilurilor neoclasic și eclectic. În prezent adăpostește și sediul Filarmonicii „George Enescu”.

Casa Oamenilor de Știință

Casa Assan sau Casa Oamenilor de Știință se află în Sectorul 1 în Piața Lahovari Nr. 9.

Casa Oamenilor de Știință

Edificiul a fost ridicat între anii 1906 -1914 în stil neoclasic francez de către arhitectul român Ion D. Berindei. Clădirea a intrat în patrimoniul Academiei Romane.

În prezent, aici au loc reuniuni ale oamenilor de știință români și străini, atât pentru conferințe, simpozioane, mese rotunde, expoziții, cât și pentru diverse aniversări.

Palatul Universul

Palatul Universul este o clădire situată în apropierea Parcului Cişmigiu, pe strada Ion Brezoianu 23 - 25. În prima jumătate a secolului XX era sediul ziarul Universul, unul dintre primele surse de informație românești din București.

În prezent este unul dintre cele mai vizitate locuri din București datorită cafenelelor și localurilor din zonă.

Casa Macca

Casa Macca este o clădire cu un singur etaj situată pe Strada Henri Coanda, Nr. 11, imediat lângă Ambasada Italiei.

Imobilul construit în într-un stil eclectic, cu o mare varietate de forme si ornamente datează de mai bine de 120 de ani.

Casa Macca

Casa Macca - imagine din interior

În prezent, casa găzduiește Muzeul Național de Antichități și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan.

Casa Mița Biciclista

În apropiere de Piața Amzei se află casa celebrei Mița Biciclista, o femeie cunoscută pentru viața extravagantă pe care a dus-o.

Pe numele real, Maria Mihăescu, Mița Biciclista a fost prima femeie din București care a mers pe bicicletă într-o perioadă în care acest lucru era considerat nepotrivit pentru o femeie.

Casa a fost ridicată în 1908 în stil neobaroc cu elemente art nouveau. Până în anii 40 găzduia diferite evenimente la care participau oameni importanți.

Unele voci spun că Maria Mihăescu ar fi primit casa în dar de la Regele Ferdinand, pe vremea când acesta era prinț.

În noiembrie 2022, după 80 de ani de inactivitate, Casa Mița Biciclista a fost recondiționată și și-a redeschis porțile publicului.

Hotel Casa Capșa

Situat pe Calea Victoriei, la intersecția cu strada Edgar Quinet, în apropiere de Cercul Militar Național, Casa Capșa este un hotel ce are în interior o cofetărie, o cafenea și un restaurant.

Hotel Capșa- Calea Victoriei
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa în 2022. Programul și atracțiile principalelor destinații de sărbători
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa în 2022. Programul și atracțiile principalelor destinații de sărbători

În perioada sărbătorilor de iarnă, târgurile de Crăciun devin principala atracție a orașelor europene. An de an, vizitatorii sunt așteptați să pășească într-o atmoferă de basm, cu luminițe care strălucesc necontentit și cu decorațiuni încântătoare.

Milioane de luminițe au fost aprinse. Două dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din România s-au deschis
Milioane de luminițe au fost aprinse. Două dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din România s-au deschis

Numărătoarea inversă a nerăbdătorilor indică 44 de zile până la Crăciun, dar atmosfera de sărbătoare a cuprins deja unele oraşe din ţară.

Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din România. Suntem în top 10 Europa
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din România. Suntem în top 10 Europa

Cel mai frumos târg de Crăciun din România se află anul acesta în sudul țării, la Craiova. A primit voturi din toată Europa, pe un site de turism, unde Craiova s-a clasat pe locul 6, înaintea târgurilor din Bruxelles, Bruges sau Praga.

Recomandări
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu

O manifestaţie de protest are loc joi, la Vama Veche, faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, şi soldat cu moartea a doi tineri.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene

SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP.