Palatul din București cu o poveste incredibilă. A fost construit de cel mai mare producător de bere din România

Palatul Bragadiru
Shutterstock

Situat pe Calea Rahovei nr. 147-153, la doar câțiva pași distanță de Palatul Parlamentului și de Hotelul Marriott, într-un cartier vechi, liniștit al Capitalei, Complexul Arhitectural Palatul Bragadiru are un trecut interesant, care merită descoperit.

În prezent, palatul și răcoroasa grădină impecabil amenajată găzduiesc diferite evenimente culturale, dar și nunți, botezuri sau petreceri. Complexul poate fi vizitat pe bază de programare, dar este important să știți că, în luna iulie, a fost scos la vânzare, pentru suma de 25.000.000 de euro. Rămâne de văzut care va fi viitorul acestui superb palat.

Până atunci, vă prezentăm câteva informații despre trecutul său, iar dacă aveți ocazia să-i treceți pragul participând la un eveniment organizat aici, nu ezitați!

Construit de cel mai mare producător de bere din România

Palatul Bragadiru are 87 de încăperi și o suprafață utilă totală de peste 7.000 de metri pătrați. La aceasta se adaugă grădina complexului, care ocupă peste 16.000 de metri pătrați. Prin urmare, nu este de mirare că acest complex a fost supranumit „Colosul” sau „Colosseum” la momentul construcției sale, în 1894, potrivit paginii oficiale Palatul Bragadiru.

Complexul Bragadiru și Fabrica de Bere Bragadiru, aflată în apropiere, sunt clasificate ca monumente istorice și au aparținut marelui industriaș român Dumitru Marinescu „Bragadiru”, care a fost cel mai mare producător de bere din România. Dumitru Marinescu a adăugat la numele său „Bragadiru” după denumirea comunei în care a pus bazele primei fabrici de alcool rafinat. Ulterior, antreprenorul a cumpărat peste 100.000 de metri pătrați de teren în centrul Bucureștiului, unde a deschis, pe 9 aprilie 1895, a treia fabrică de bere din oraș, care a devenit în scurt timp cea mai mare și mai bine dotată.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Palatul Bragadiru a fost conceput ca loc de recreere situat în imediata apropiere a Fabricii de Bere Bragadiru, destinat angajaților fabricii. Clădirea, ridicată după planurile arhitectului austriac Anton Shuckerl, includea o sală de bal care putea funcționa și ca sală de spectacole, o bibliotecă, o popicăie, numeroase camere, dar și magazine și birouri situate la parter.

Palatul Bragadiru a fost construit în stil eclectic, având scări în spirală, stucaturi, fațadă ornată cu statui, oglinzi venețiene și balcoane în stil victorian. Grădina de vară și terasa completează armonios stilul deosebit de elegant în care a fost gândit întregul complex.

Naționalizat și transformat în casă de cultură

În anul 1948, când au venit la putere comuniștii, Fabrica de Bere Bragadiru a fost redenumită Fabrica de Bere Rahova, iar palatul a fost transformat în Casa de Cultură V. I. Lenin. Din păcate, după căderea regimului comunist, fabrica de bere a fost abandonată și a devenit o ruină.

Palatul Bragadiru a avut însă o soartă diferită, fiind retrocedat moștenitorilor marelui industriaș și renovat în totalitate. Astfel, a început să găzduiască diferite evenimente publice sau private, de la nunți și botezuri, până la expoziții de pictură, baluri tematice, petreceri corporate, congrese, recepții oficiale, concerte și lansări de produse.

Uriașa sală de bal a palatului, Colosseum Grand Ballroom, poate găzdui până la 400 de persoane, în timp ce întregul complex are o capacitate de peste 700 de persoane. Pentru organizare de evenimente la Complexul Arhitectural Palatul Bragadiru, puteți cere detalii la numărul de telefon: 0771.463.688 sau la adresele de e-mail [email protected] și [email protected].

De asemenea, palatul găzduiește în prezent Teatrul Godot, fiind puse în scenă diferite spectacole de teatru și concerte, în Grădina Urbană și în Sala Godot a complexului. Prin urmare, dacă vreți să admirați Palatul Bragadiru, puteți cumpăra bilet la unul dintre aceste spectacole și vă bucurați astfel de o experiență culturală inedită.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi

Există o mulțime de obiective turistice în județul Alba pe care trebuie le să vizitezi dacă ajungi aici. Este o parte a țării pe care trebuie o să vezi și te va fermeca prin carisma ei aparte.  

Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați
Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați

Văleni este un sat care păstrează farmecul rural moldovenesc, oferind turiștilor o evadare din agitația orașelor și o privire în istoria și cultura locală.  

Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa
Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa

Municipiul de reședință al județului Bihor este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Are o mulțime de obiective turistice, o atmosferă unică și oameni calzi și primitori.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.