Cum se obține fișa medicală pentru schimbarea permisului auto. De ce analize ai nevoie pentru permisul de conducere

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto în 2022. Cum se obține fișa medicală

Schimbarea permisului auto este o procedură importantă, fie că este vorba despre expirarea termenului de valabilitate, schimbarea numelui, pierderea, furtul sau deteriorarea documentului.

Permisul auto poate fi schimbat atunci când termenul de valabilitate expiră. De asemenea, în situații precum schimbarea numelui titularului, pierderea, deteriorarea sau furtul permisului înainte de expirare, se eliberează un duplicat.

Persoanele pot evita statul la cozi dacă își fac programare online, pe site-ul drpciv.ro. De asemenea, taxa aferentă schimbării permisului se poate plăti online pe ghiseul.ro.

Pentru a finaliza cu succes acest proces în 2025, este esențial să pregătești toate actele necesare. În primul rând ai nevoie de fișa medicală. Află în continuare care sunt pașii de urmat, cum se obține fișa medicală, cum îți poți schimba permisul auto și în ce condiții poți face asta.

Ce este fișa medicală auto și cum se obține

Fișa medicală pentru permisul auto este un document emis de o unitate medicală autorizată, prin care se atestă că titularii sunt apți din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule. Lista unităților medicale autorizate este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății.

Fișa medicală auto necesară pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere implică realizarea unor examinări medicale multidisciplinare, având ca scop principal identificarea afecțiunilor care, prin evoluția lor cronică sau decompensare acută, pot afecta abilitatea candidatului de a conduce un autovehicul.

Cum se obține fișa medicală auto

Pentru a obține fișa medicală auto este necesară efectuarea examinărilor medicale la următoarele specialități:

• Oftalmologie

• ORL

• Ortopedie

• Medicină internă

• Neurologie

• Psihiatrie

• Pneumologie (conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E)

• Aviz psihologic (școlarizare auto)

Pentru obținerea sau preschimbarea permisului de conducere auto/moto, este necesară completarea unei fișe medicale care include mai multe examinări conform reglementărilor legale în vigoare. Aceste examene sunt realizate de specialiști în diverse domenii, inclusiv medicină internă, ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie și ORL, precum și o evaluare psihologică.

Fișa medicală pentru schimbarea permisului auto se completează de un medic coordonator, care certifică toate rezultatele examinărilor și aplică ștampila instituției autorizate de Direcția de Sănătate Publică și recunoscută de Serviciul Poliției Rutiere.

În cazul în care se solicită preschimbarea permisului pentru categoriile C, D sau E, va fi necesar și un examen suplimentar la specialitatea pneumologie.

Fișa medicală pentru obținerea permisului de conducere poate fi eliberată în aceeași zi, iar formularele tip pentru completarea acesteia, incluzând examenele și avizele psihologice, sunt puse la dispoziția solicitanților gratuit, în diverse locații autorizate.

Documentele necesare pentru efectuarea examenului medical 

• Buletin sau carte de identitate

• Fișa de școlarizare pentru obținerea permisului auto (nu se aplică pentru preschimbarea permisului)

• Adeverința de la medicul de familie.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto expirat

Schimbarea permisului auto se poate face fie înainte, fie după expirare. Primul pas pentru a îți schimba permisul auto este să efectuezi vizita medicală.

Pentru schimbarea permisului auto, șoferii trebuie să întocmească un dosar care să conțină următoarele acte:

• cerere schimbare permis – care se primește deja completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată de solicitant.

• actul de identitate în original din care să rezulte că șoferul are domiciliul în România.

• dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei.

• fișa medicală pentru schimbarea permisului auto în original - documentul trebuie emis de o unitate medicală autorizată, care atestă că solicitantul este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoria solicitată pentru eliberarea permisului de conducere.

Înainte de a întocmi dosarul cu toate actele necesare pentru schimbarea permisului, solicitanții trebuie să efectueze vizita medicală și să obțină fișa medicală auto.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto expirat, pentru cetățenii străini

• carte de rezidență

• permis de ședere

• certificat de înregistrare însoțit de pașaport sau pașaport diplomatic/de serviciu

Toate aceste documente trebuie prezentate atât în original, cât și în copie.

Acte necesare pentru schimbarea permis auto pierdut, furat, deteriorat sau în cazul schimbării numelui

În cazul pierderii, reținerii sau furtului permisului de conducere, titularul are obligația de a declara situația respectivă pentru a completa cererea de schimbare a permisului în mod corespunzător. În aceste situații se eliberează un duplicat al permisului auto. De asemenea, un duplicat este necesar și atunci când titularul își schimbă numele. Pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere românesc aveți nevoie de următoarele: 

• cerere schimbare permis auto – care se primește deja completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată de solicitant;

• actul de identitate în original, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

• dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei, cu excepția situației în care plata s-a efectuat prin intermediul Sistemului național electronic de plată online. Pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife AICI

• permisul de conducere în original (în cazul motivului deteriorat).

Cum se eliberează duplicatul permisului de conducere

Duplicatul permisului de conducere se eliberează pe toată perioada de valabilitate a permisului preschimbat.

Pentru a obține un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, este necesar să prezentați și un document emis de o unitate medicală autorizată, care să ateste că solicitantul este apt din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule din categoria corespunzătoare permisului solicitat (fișa medicală).

Lista unităților medicale autorizate poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății (www.ms.ro).

Solicitarea eliberării duplicatului permisului de conducere poate fi depusă personal de titular la orice serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

De asemenea, cererea poate fi trimisă prin secțiunea SERVICII ONLINE de pe site-ul nostru. Pentru a accesa acest serviciu, este necesar să aveți un cont, care se poate crea prin prezentarea personală o singură dată la ghișeul oricărui Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.



Preschimbarea permisului de conducere străin cu document similar românesc

Persoanele care au domiciliul sau reședința în România (pentru cel puțin 185 de zile) pot solicita preschimbarea permisului de conducere străin cu unul românesc, dacă permisul a fost emis de autoritățile specificate în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Dovada domiciliului sau reședinței se face cu documentele legale corespunzătoare. Permisele de conducere străine pot fi preschimbate conform Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 163/2011. 

Există anumite tipuri de permise de conducere care nu pot fi preschimbate cu permise similare românești. Acestea includ:

• Permisele de conducere internaționale;

• Permisele de conducere a căror valabilitate a expirat (cu excepția celor emise de autoritățile statelor membre ale Uniunii Europene);

• Permisele de conducere care au fost anulate sau care sunt supuse unor restricții ce nu respectă normele europene, suspensii sau retrageri în alte state;

• Permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducător;

• Permisele de conducere ale persoanelor condamnate definitiv pentru infracțiuni grave, cum ar fi cele prevăzute în Codul penal (infracțiuni de trafic, accidente rutiere cu victime), cu excepția cazurilor prevăzute de lege;

• Permisele de conducere pierdute, furate sau a căror valabilitate a expirat, care nu pot fi preschimbate în România, cu excepția celor emise de autoritățile statelor membre ale Uniunii Europene sau în anumite cazuri prevăzute de legislația specifică.

În cazul în care persoana deține un permis de conducere străin, emis de un stat care face parte din anexele O.M.A.I. nr. 163/2011 și care a fost obținut ca urmare a preschimbării unui permis românesc, iar valabilitatea permisului străin a expirat, acesta poate fi depus pentru preschimbare. În acest caz, solicitantul va primi un permis românesc similar, dar doar pentru categoriile de permis pe care le-a obținut anterior în România prin examen.

Pentru informații detaliate, actele normative menționate pot fi consultate AICI

Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc

Pentru a solicita preschimbarea permisului de conducere, solicitantul trebuie să se prezinte personal la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, aflat în raza de competență a domiciliului sau reședinței acestuia, și să depună următoarele documente:

• Permisul de conducere național emis de autoritățile statelor enumerate în O.M.A.I. nr. 163/2011 (în original) sau un document care atestă pierderea, furtul sau imposibilitatea de a prezenta permisul, doar dacă acesta a fost emis de autoritățile competente ale statelor menționate.

• Documentul de identitate al solicitantului și/sau documentele care dovedesc domiciliul sau reședința în România, conform reglementărilor legale.

• Cererea de preschimbare a permisului de conducere, care poate fi descărcată AICI. Cererea trebuie completată clar, cu majuscule, și semnată.

• Dacă se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, este necesar să se depună și un document emis de o unitate medicală autorizată din România, care să ateste că solicitantul este apt să conducă autovehicule din categoriile menționate în permisul pe care îl prezintă pentru preschimbare.

• Dovada plății taxei legale pentru preschimbarea permisului de conducere (89 lei), care poate fi achitată prin virament sau online. 

• Consimțământul expres al solicitantului pentru obținerea extrasului de cazier judiciar.

În situațiile particulare, documentul care atestă valabilitatea și autenticitatea permisului de conducere străin trebuie să fi fost emis cu cel mult 60 de zile înainte de depunerea cererii pentru preschimbare.


În cât timp se eliberează permisul de conducere

Permisele de conducere emise de serviciile publice comunitare pentru permise de conducere și înmatricularea vehiculelor, ca urmare a obținerii acestora prin examen sau preschimbare, sunt trimise prin poștă la adresa de domiciliu a titularilor, folosind serviciul de curierat al Poștei Române. Livrarea se face într-un interval de 5-15 zile.

Solicitanții, cu excepția celor care au obținut permisul prin examen, vor primi o dovadă provizorie a dreptului de a circula, valabilă timp de 15 zile. Permisul poate fi livrat la orice adresă indicată de titular (domiciliu, loc de muncă sau altă locație), la momentul depunerii documentelor.

Pentru permisele de conducere obținute prin examen, nu se emite dovadă provizorie de circulație. Permisul va fi livrat automat la adresa de domiciliu sau reședință a solicitantului, în termen de 5-15 zile, iar adresa de livrare nu poate fi modificată ulterior.

Dacă, din diverse motive, livrarea nu poate fi realizată prin serviciul de curierat, permisul de conducere va fi returnat la sediul serviciului public comunitar emitent, iar titularul va trebui să îl ridice personal de acolo.

Valoarea amenzii pentru șoferii care au permisul de conducere expirat

Conform art. 101, alin. (1) din OUG nr. 195/2002, circulația pe drumurile publice cu un permis de conducere expirat este considerată contravenție și se sancționează cu amendă, conform clasei a III-a de sancțiuni. Astfel, dacă ești oprit de poliție și ți se constată că permisul a expirat în 2025, vei primi o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă. De la 1 ianuarie 2025, valoarea unui punct de amendă a crescut, datorită majorării salariului minim brut pe economie la 4.050 lei. Dacă anul trecut un punct de amendă era de 165 lei, acum valoarea acestuia este de 202 lei. În aceste condiții, amenda pentru permisul expirat poate varia între 1.212 și 1.616 lei.

Amenzile pot fi plătite la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic. Dacă amenda este achitată în termen de 15 zile lucrătoare, valoarea acesteia va fi redusă la jumătate. Punctele de penalizare vor fi șterse după 6 luni de la aplicarea lor.

Codul Rutier prevede cinci clase de amendă:

Clasa I (2-3 puncte de amendă) = 404-606 lei;

Clasa a II-a (4-5 puncte de amendă) = 808-1.010 lei;

Clasa a III-a (6-8 puncte de amendă) = 1.212-1.616 lei;

Clasa a IV-a (9-20 puncte de amendă) = 1.818-4.040 lei;

Clasa a V-a (21-100 puncte de amendă) = 4.242-20.200 lei.

Pentru plata amenzii, există mai multe opțiuni. Poți achita amenda în numerar la orice unitate a Trezoreriei Statului sau la ghișeele Poștei Române, indiferent de locul în care ai fost amendat sau de domiciliul tău. De asemenea, poți plăti amenda online, prin platforma Ghiseul.ro, după ce îți creezi un cont și adaugi un card bancar valid. O altă opțiune este plata prin Internet Banking, în contul dedicat amenzilor contravenționale.

Articol recomandat de sport.ro
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Citește și...
Proiect de lege: Proba practică a examenului de permis auto să nu se mai dea doar în prezența polițiștilor
Proiect de lege: Proba practică a examenului de permis auto să nu se mai dea doar în prezența polițiștilor

UDMR anunţă că a depus, miercuri, la Parlament, o iniţiativă legislativă privind reorganizarea procedurii de obţinere a permisului de conducere.

Un tânăr a mers să-și schimbe carnetul de conducere, dar a ajuns să aibă dosar penal. Ce au descoperit polițiștii
Un tânăr a mers să-și schimbe carnetul de conducere, dar a ajuns să aibă dosar penal. Ce au descoperit polițiștii

Deşi pare incredibil, un tânăr din Satu Mare a mers să preschimbe carnetul de conducere fals cu unul autentic, la ghişeul de permise auto.

Timiș: 4 luni de așteptare între examenul teoretic și proba practică pentru cei care vor să obțină permisul auto
Timiș: 4 luni de așteptare între examenul teoretic și proba practică pentru cei care vor să obțină permisul auto

În Timiș, viitorii șoferi au de așteptat chiar și patru luni între examenul teoretic și proba practică de traseu.

Proiect de lege: Proba practică a examenului de permis auto să nu se mai dea doar în prezența polițiștilor
Proiect de lege: Proba practică a examenului de permis auto să nu se mai dea doar în prezența polițiștilor

UDMR anunţă că a depus, miercuri, la Parlament, o iniţiativă legislativă privind reorganizarea procedurii de obţinere a permisului de conducere.

Un tânăr a mers să-și schimbe carnetul de conducere, dar a ajuns să aibă dosar penal. Ce au descoperit polițiștii
Un tânăr a mers să-și schimbe carnetul de conducere, dar a ajuns să aibă dosar penal. Ce au descoperit polițiștii

Deşi pare incredibil, un tânăr din Satu Mare a mers să preschimbe carnetul de conducere fals cu unul autentic, la ghişeul de permise auto.

Timiș: 4 luni de așteptare între examenul teoretic și proba practică pentru cei care vor să obțină permisul auto
Timiș: 4 luni de așteptare între examenul teoretic și proba practică pentru cei care vor să obțină permisul auto

În Timiș, viitorii șoferi au de așteptat chiar și patru luni între examenul teoretic și proba practică de traseu.

Recomandări
Antonescu: George Simion pierde. România câştigă. CCR a respins contestaţia lui Simion privind doborârea dronelor ruseşti
Antonescu: George Simion pierde. România câştigă. CCR a respins contestaţia lui Simion privind doborârea dronelor ruseşti

Candidatul la Preşedinţie din partea alianţei de guvernare Crin Antonescu reacţionează după ce CCR a respins contestaţia lui George Simion şi a dat undă verde legii care permite doborârea dronelor ruseşti care încalcă spaţiul nostru aerian. 

Cutremur de 7,7 în Myanmar. Autoritățile se așteaptă să găsească sub dărâmături mii de morți. ”Săpăm cu mâinile goale”
Cutremur de 7,7 în Myanmar. Autoritățile se așteaptă să găsească sub dărâmături mii de morți. ”Săpăm cu mâinile goale”

„Săpăm cu mâinile goale” - spun, printre lacrimi, supraviețuitorii, care speră să-și găsească rudele și prietenii sub zidurile sfărâmate.  

Cod roșu de uragan. Vântul s-a dezlănțuit în România și cu rafale de 140 km/h. Oameni răniți și copaci prăbușiți peste mașini
Cod roșu de uragan. Vântul s-a dezlănțuit în România și cu rafale de 140 km/h. Oameni răniți și copaci prăbușiți peste mașini

Vântul s-a dezlănțuit vineri în sudul țării, unde pompierii au avut o zi grea. În zona montană din Hunedoara, meteorologii au emis chiar un cod roșu, pentru că la rafală s-au atins viteze de uragan.