A murit actrița și modelul April Ashley, cea care și-a schimbat sexul în anii '60
Actrița, modelul și activista April Ashley, supranumită „pioniera trans”, a murit, luni, 27 decembrie, la vârsta de 86 de ani, informează BBC.
În 1960, Ashley, care la acea vreme era bărbat și se numea George Jamieson, a devenit a doua persoană din Marea Britanie care a suferit o intervenție chirurgicală de schimbare a sexului.
După această intervenție, vedeta a pozat pentru revista Vogue și a apărut alături de Joan Collins în filmul Road to Hong Kong.
Alegeri 2024
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
11:21
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
„Odihnește-te în pace, April Ashley! O forță a naturii și o mare preoteasă transgender!”, a fost mesajul postat pe Twitter de cântărețul Boy George.
La rândul său, activistul LGBT, Peter Tatchell, a numit-o pe vedetă „eroină” și a mai spus despre aceasta că a fost „MAREA pionieră trans de zeci de ani”.
April Ashley s-a născut în 1935, în Liverpool, și a fost unul dintre cei nouă copii ai părinților săi.
Ea s-a înrolat în marina comercială în adolescență. După câteva tentative de sinucidere, aceasta a fost lăsată pe uscat și internată într-o unitate de psihiatrie. În 1955, vedeta s-a mutat la Londra, apoi la Paris.
În timp ce se afla în capitala Franței, acolo unde cânta în clubul de noapte Le Carrousel, April Ashley a strâns bani pentru procedura de schimbare a sexului.
Ea a fost operată în Casablanca, Maroc, în 1960. După intervenție, vedeta a mărturisit că schimbarea sexului a făcut-o să se simtă mai fericită ca oricând.
Apoi, Ashley s-a întors în Anglia, acolo unde a obținut un pașaport și un permis de conducere în care era identificată ca fiind femeie.
În 2012, regina Elisabeta a II-a i-a acordat medalia Ordinului Imperiului Britanic, cea mai înaltă distincție din Marea Britanie, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor persoanelor transgender.