A murit actrița și modelul April Ashley, cea care și-a schimbat sexul în anii '60

Ultima actualizare: 29-12-2021 17:31
A murit actrița și modelul April Ashley, cea care și-a schimbat sexul în anii '60
Getty

Actrița, modelul și activista April Ashley, supranumită „pioniera trans”, a murit, luni, 27 decembrie, la vârsta de 86 de ani, informează BBC.

În 1960, Ashley, care la acea vreme era bărbat și se numea George Jamieson, a devenit a doua persoană din Marea Britanie care a suferit o intervenție chirurgicală de schimbare a sexului.

După această intervenție, vedeta a pozat pentru revista Vogue și a apărut alături de Joan Collins în filmul Road to Hong Kong.

„Odihnește-te în pace, April Ashley! O forță a naturii și o mare preoteasă transgender!”, a fost mesajul postat pe Twitter de cântărețul Boy George.

La rândul său, activistul LGBT, Peter Tatchell, a numit-o pe vedetă „eroină” și a mai spus despre aceasta că a fost „MAREA pionieră trans de zeci de ani”.

April Ashley s-a născut în 1935, în Liverpool, și a fost unul dintre cei nouă copii ai părinților săi.

Ea s-a înrolat în marina comercială în adolescență. După câteva tentative de sinucidere, aceasta a fost lăsată pe uscat și internată într-o unitate de psihiatrie. În 1955, vedeta s-a mutat la Londra, apoi la Paris.

În timp ce se afla în capitala Franței, acolo unde cânta în clubul de noapte Le Carrousel, April Ashley a strâns bani pentru procedura de schimbare a sexului.

Ea a fost operată în Casablanca, Maroc, în 1960. După intervenție, vedeta a mărturisit că schimbarea sexului a făcut-o să se simtă mai fericită ca oricând.

Apoi, Ashley s-a întors în Anglia, acolo unde a obținut un pașaport și un permis de conducere în care era identificată ca fiind femeie.

În 2012, regina Elisabeta a II-a i-a acordat medalia Ordinului Imperiului Britanic, cea mai înaltă distincție din Marea Britanie, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor persoanelor transgender. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO