7 meserii de viitor. Care vor fi cele mai căutate joburi
Discuția despre meseriile viitorului nu este nouă. Este o preocupare constantă pentru persoanele care vor să-și construiască o carieră de lungă durată care să le aducă succes și stabilitate profesională.
Iar în ritmul cu care societatea evoluează, nu e de mirare că schimbările pe piața muncii au accelerat, apărând meserii și opțiuni de carieră noi.
Care vor fi cele mai căutate joburi în viitor
Totuși, până la roboți și mașini zburătoare mai sunt câteva aspecte de discutat. Așadar, să revenim la întrebările care îi frământă pe mulți tineri și, totodată, pe mulți părinți: Care sunt meseriile de viitor? Care sunt joburile bine-plătite? Ce domenii ar trebui să evit?
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
1. Medicină și sănătate publică
Joburile din sistemul medical au avut mereu mare căutare, în special cele de asistenți medicali. Un studiu realizat de Inc. Magazine estimează faptul că, între anii 2016 și 2026, vor fi deschise 438.100 poziții noi pentru asistenți medicali. Mai mult, salariile au crescut considerabil în ultimii ani și sunt în continuă creștere. Situația este asemănătoare și în cazul chirurgilor, medicilor de familie și dentiștilor, precizează același studiu.
Oportunitățile pentru astfel de specialiști sunt locale și internaționale, ofertele salariale ajungând în cazul unor specializări și la câteva mii de euro.
2. Domeniul digital și mediul online
Probabil răspunsul cel mai ușor de anticipat. Având în vedere progresul tehnologic și cererea tot mai crescută resimțită în domeniul IT&C, este clară nevoia continuă de specialiști în acest mediu. Mai mult, joburile sunt extrem de diversificate și necesită diferite abilități. Ofertele pentru poziții precum: specialist Big Data, analist de date, software developer, specialist digital transformations, specialist digital marketing sunt din ce în ce mai multe iar salariile pornesc în medie de la 1000 de euro în cazul ofertelor de juniori.
3. IT și Telecomunicații
Făcând o simplă analiză empirică se poate observa faptul că aceste domenii sunt foarte ofertante. Mai ales în ceea ce privește puterea de recrutare. De cele mai multe ori, aceste joburi se găsesc în cadrul unor companii mari, internaționale (deși aceasta nu este singura variantă). În orice caz, dacă dorești să faci parte dintr-o corporație, e important să știi că volumul de muncă nu este neglijabil. Totuși, beneficiile sunt pe măsură, astfel încât majoritatea companiilor mari dezvoltă un sistem de employee branding, bazat pe satisfacerea angajaților. Așadar, în funcție de caz, ți se pot oferi următoarele: al 13-lea salariu, vacanțe plătite, bonusuri la o anumită perioadă de timp, asigurări medicale private, fonduri de pensii private și, bineînțeles, salarii foarte atractive.
Ofertele în acest domeniu sunt numeroase , foarte căutați fiind programatorii, specialiștii în protecția datelor, front end și back end developers, administratorii de sistem, administratorii de rețea sau personal pentru suport tehnic.
4. Marketing
Deja am menționat jobul de digital marketing specialist ca fiind la mare căutare, însă nu este singur. Putem observa cu toții cât de importantă este publicitatea pentru firmele care doresc să se poziționeze în mintea consumatorilor și ce bugete extraordinare se investesc în acest sens.
Dacă alegi acest domeniu, poți lucra fie în cadrul unor agenții de marketing, publicitate sau branding, fie în departamentele de marketing sau comunicare din cadrul unor companii.
Și în acest caz joburile sunt diverse, căutate fiind cele de art director, graphic designer, logo designer, copywriter, director de creație, digital marketing specialist, social media specialist, email marketing specialist, SEO specialist, consultant de brand etc.
5. Arhitectură și inginerie
Această industrie se poate observa mai bine în orașele mari și, în special, în orașele universitare, datorită numărului mare de studenți care se stabilesc în aceste zone. Se construiesc foarte multe blocuri de apartamente, case sau clădiri de birouri, proiecte de infrastructură publică, infrastructură pentru energie regenerabilă etc.
Printre joburile căutate din aceste domenii se numără cel de arhitect, inginer constructor, inginer electric ș.a.m.d.
6. Domeniul juridic
Cu siguranță acest domeniu este unul cu o durată de viață foarte lungă și cu angajați care nu pot fi ușor înlocuiți cu mașinării. Domeniul este unul interesant, dinamic și satisfăcător din punct de vedere financiar. Totuși, trebuie să fii conștient de responsabilitatea pe care o ai dacă decizi să urmezi o astfel de meserie.
În ceea ce privește locurile de muncă, proaspeții absolvenți de Drept țintesc spre joburi de avocați, judecători, procurori sau notari.
7. Management și administrație
Indiferent de specificul acesteia, orice companie are nevoie de persoane specializate pe management. De multe ori, angajații sunt avansați treptat pe poziții de management, însă poți fi și angajați direct pe o astfel de poziție.
Domeniile sunt vaste, la fel și locurile de muncă, fiind foarte căutați specialiști pe poziții de manageri operaționali și generali, manageri financiari, manageri de spitale, manageri pentru sistemele informaționale și manageri constructori.
Date oferite de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 40.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).