2021, cel mai murdar an pe litoral. Turiștii au lăsat în urmă peste 29.000 de deșeuri
Al doilea sezon estival din pandemie a fost și cel mai murdar de pe litoral, de când o organizație nonguvernamentală monitorizează principalele plaje.
Ecologiștii care adună deșeurile s-au îngrozit când au tras linie. Turiștii care și-au petrecut vacanța la mare au lăsat în urmă peste 29.000 de deșeuri, cu 2.000 mai multe decât anul trecut.
Una dintre cele mai frumoase plaje din Constanța, atracție pe rețelele de socializare, în realitate, este invadată de gunoaie. Sub perdeaua de plante colorate se ascunde o pătură de deșeuri aduse de vânt.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sunt cinci ani deja de când ecologiștii de la Mare Nostrum monitorizează nouă zone de pe litoral pe durata sezonului estival. Adună gunoaiele și le numără bucată cu bucată. De la an la an strâng tot mai multe, iar 2021 a fost cel mai murdar.
Plajă din Constanța este pe primul loc la mizerie. Urmează Năvodari și Mamaia Nord.
Cât privește tipurile de gunoaie adunate, plasticul este fruntaș. Iar de doi ani s-au adăugat și măștile de protecție și mănușile chirurgicale.
Chiar dacă la prima vedere plajă pare o întindere de nisip curată, de fapt zeci de deșeuri sunt pur simplu îngropate în nisip.
Iar asta se întâmplă când nu sunt turiști. Pe plajă din Eforie Sud, pe lângă pungile, sticlele și paharele aruncate de cei veniți să admire, culmea, peisajul, și apă a adus la mal o mulțime de deșeuri.
„Din păcate anul 2021 se încadrează în cei mai murdari ani. În acest an am înregistrat peste 29.000 de deșeuri din toate categoriile pe care le monitorizăm, cu aprozimativ 2000 de deșeuri mai multe decât anul trecut”, a declarat un reprezentant al ONG-ului Mare Nostrum.
În pandemie, oamenii au aruncat și mai multe gunoaie. Potrivit unui raport realizat de două universități, una din Statele Unite și alta din China, oceanele au înghițit 26.000 de tone de plastic provenit din echipamentele de protecție împotriva COVID. În topul continentelor generatoare de poluare cu plastic se află Asia, cu 46%, urmată de Europa, cu 24%.