Povestea neștiută a vedetelor care au suferit de depresie. Andreea Raicu: ”Am plâns foarte mult”

×
Codul embed a fost copiat

Peste 2 milioane de români suferă de depresie. O boală care îți întunecă viața și care afectează pe toată lumea. Iar netratată, duce de multe ori la suicid.

Ştirile PROTV lansează campania "Rătăcit în sine. Depresia, boala mileniului". În fiecare luni, miercuri şi vineri vă vom prezenta la Ştirile PROTV de la ora 17.00 poveşti de viaţă cutremurătoare ale unor persoane publice care s-au confruntat de-a lungul timpului cu această provocare cumplită.

Aproape 2 milioane de români suferă de depresie. Asta înseamnă că unul din 5 a fost diagnosticat cu această boală considerată de mulţi stigmatizantă, ruşinoasă sau chiar un moft. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne atrage atenţia însă că depresia a devenit principala cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Mihai Bran, psihiatru: ”Depresia în primul rând este o boală, nu e o stare de tristețe, e o boală şi ca să ţi se pună diagnostic de depresie trebuie să îndeplineşti anumite criterii: să fii trist, abătut fără chef, să ai probleme cu somnul, probleme de apetit alimentar, să nu îţi mai doreşti să faci lucruri, să ai gânduri negre, uneori gânduri de suicid, să îţi fie afectată funcţionarea atât acasă cât şi la serviciu, iar simptomele astea ar trebui să țină minim două săptămâni. Nu e suficient să fii trist, abătut o zi.”

Cauzele care declanşează depresia sunt multiple şi nici specialiştii nu ştiu foarte multe despre felul în care instalează această boală. E însă o certitudine că există factori declanşatori genetici şi factori stresori.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

”Adică, divorţ, decesul cuiva apropiat, practic un factor de stres major”, spune Dr. Adela Ciobanu, conf. univ. medic primar psihiatru.

”Și când te gândeşti ca toată lumea se uită la noi şi zice "că suntem prinţese" oamenii au senzaţia că Doamne. Și ştii de ce? Pentru că nimeni nu vorbeşte despre lucrurile astea”, spune Monica Bârlădeanu.

Nimeni nu vorbeşte despre depresie tocmai pentru că nu înţelege gravitatea acestei boli care pur şi simplu te doboară, îţi întunecă viaţa şi sufletul, iar disperararea îi determină pe mulţi să îşi pună capăt zilelor, aşa cum s-a întâmplat cu tatăl Monicăi Bârlădeanu. În lume, la fiecare 40 de secunde cineva îşi ia viaţa. Vorbim de un milion de oameni în fiecare an, care pur şi simplu nu mai găsesc niciun motiv pentru care merită să trăiască.

Cristina Bălan: ”Un om sănătos nu se gândeşte cum să sară de la etaj, dar pentru un depresiv e o opţiune. N-ar fi mai simplu că dacă nu am poftă de viaţă dacă tot sunt nașpa şi urâtă şi netalentată, n-ar fi mai simplu să nu mai fiu?”

În cadrul campaniei Ştirile PROTV, Rătăcit în sine, veţi afla povestea neştiută a mai multor vedete din România, care rup tăcerea tocmai pentru a trage un semnal de alarmă şi a-i determina şi pe alţii să ceară ajutor.

Diana Dumitrescu: ”În baie, pe jos, am dormit foarte multe nopţi.
Elena Lasconi: Și ce era în sufletul tău când te trezeai?
Diana Dumitrescu: ”M-am trezit și mahmură, că nu e o rușine, se întâmplă. M-am trezit sfâşiată de durere pentru că mai aveam încă o zi de trecut cu ce aveam în suflet.”

Andreea Raicu: ”Simţeam o goliciune interioară incredibilă. Simţeam o goliciune şi o tristețe pe care o evitam făcând foarte multe alte lucruri ca să nu simt nici durerea şi nici golul şi nici tristeţea. Am plâns foarte mult, foarte mult, îngrozitor de mult cred că la un moment dat nici nu mai aveam lacrimi să mai plâng.”

Oana Roman: ”În primul rând am resimțit un teribil sentiment al abandonului pentru că părinții mei deodată erau cu totul preocupaţi de orice altceva în afară de persoana mea.”

Scriitorul Andrew Solomon, autorul best seller-ului Demonul Amiezii în care vorbeşte şi despre propria-i depresie s-a alăturat şi el campaniei "Rătăcit în sine".

Andrew: „Când eşti depresiv, eşti paralizat şi e foarte dificil să comunici orice. Ceea ce te doboară este că îţi pierzi reflexele de a mânca, de a dormi, de a respira, de a te mişca şi îţi afectează profund capacitatea de comunicare.”

Andrei Nistor: „Fără chef, stat în pat , nespălat vreo 4-5 săptămâni, mi se făcuse o barbă parcă eram un naufragiat cu gânduri de suicid, cu o lipsă de speranţă totală, nu vedeam niciun viitor sau viitorul era gri sau negru. Eram la limita supravieţuirii. Îmi aduc aminte că mă târam în genunchi până la toaletă.”

Atunci când depresia îţi acaparează viaţa şi îţi paralizează dorinţa de a trăi, nu te mai poţi ajuta singur. Iar pentru a te pune pe picioare este foarte important rolul celor din jur fie că vorbim de prieteni, colegi sau familie. De asemenea este foarte importantă educaţia în ceea ce priveşte depresia, care e aproape inexistenta în România.

Mihaela Botezat, Directorul Consiliului Național de Sănătate Mintală: ”Ca să ne limpezim, campaniile nu sunt organizate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii, ci sunt apanajul medicilor de familie a firmelor farmaceutice, fonduri europene sau ONG-uri. Deci noi nu avem bani, buget pentru campanii”.

Aşa se face că milioane de români suferă de depresie. Mai puţin de un milion fac ceva ca să se trateze.

Mai sunt însă mulţi alţii care îşi ascund suferinţă de teamă de a nu fi etichetaţi drept nebuni şi automat de a-şi pierde statutul social, partenerul, prietenii şi locul de muncă. Nimeni nu ştie câţi români diagnosticaţi cu boli cardiovasculare, renale, gastrice şi diabet afecţiuni considerate de medici în directă legătură cu depresia rămân netrataţi de însăşi cauza care le-a provocat maladiile. Iar femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii să sufere de depresie şi de a avea tentative de suicid sau de a muri de "inimă rea" . Nu e vorba doar de o figură de stil folosită în popor. Este un fapt dovedit ştiinţific că stările depresive îi predispun pe oameni la accidente vasculare şi atacuri de cord.

Miercuri, continuăm Campania "Rătăcit în sine. Depresia, boala mileniului" cu povestea Andreei Raicu. Veţi afla cum a pus stăpânire depresia pe sufletul vedetei şi cât de mult întuneric era, de fapt, în viaţa ei aparent strălucitoare şi fără griji.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
”Rătăcit în sine. Depresia, boala mileniului”. Vedetele vorbesc deschis cu Elena Lasconi despre cumplita boală
”Rătăcit în sine. Depresia, boala mileniului”. Vedetele vorbesc deschis cu Elena Lasconi despre cumplita boală

Campania ”Rătăcit în sine. Depresia, boala milieniului” începe luni, 16 aprilie, la Știrile PRO TV de la ora 17:00.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.