Un nou eveniment de anvergură va fi găzduit la Timișoara. Când va avea loc
S-a încheiat unul dintre cele mai de succes evenimente culturale din România. Este vorba despre expoziția Constantin Brâncuși de la Timișoara.
S-a stat la coadă la intrare și în ultima zi. În patru luni, operele marelui sculptor au fost admirate de peste 130.000 de vizitatori. Duminică, unii au avut parte de o surpriză - un tur ghidat chiar de Doina Lemny, curatorul expoziției.
Evenimentul cultural a avut un succes răsunator. După patru luni, ușa pe care au intrat peste 130.000 de vizitatori a fost închisă. Ultimul tur al expoziției s-a terminat cu ropote de aplauze.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Vizitatoare: „Nu mă așteptam să fie un tur surpriză. Cu tur ghidat. Am mai fost de două ori, dar nu puteam să ratez ultima zi și plec așa cu emoții pozitive și sper să revină”.
Vizitator: „El a vrut să vină cu ceva nou pe piața de atunci. Exact ca și acum, ca să răzbești, trebuie să vii cu ceva nou, altfel te plafonezi. Ăsta e și motivul pentru care s-a depărtat de Rodin”.
Unii dintre cei care au venit în ultima zi și-au cumpărat biletele acum o lună. Au fost și persoane care și-au încercat norocul la intrare.
Vizitator: „Cred că o singură dată în viață reușești să vezi așa ceva. Am reușit în ultima zi. Ne bucurăm de ziua asta”.
Vizitator: „Aș mai vedea de 20 de ori”.
Interesul pentru expoziție i-a surprins pe organizatori. Au fost cu 50.000 mai mulți oaspeți decât se așteptau.
Ovidiu Șandor, președintele Fundației ArtEncounters: „Suntem copleșiți de reacția publicului. Cred că dacă existau de două ori mai multe bilete, de două ori mai mulți vizitatori ar fi existat”.
Doina Lemny, curatorul expoziției: „Mi-e greu să mă și opresc acum și a fost un moment emoționant. Pentru că a fost o aventură frumoasă și pentru că am simțit că am transmis emoțiile mele vizitatorilor”.
Pentru a fi posibilă expoziția, autoritățile județene au investit peste 2,5 milioane de euro în infrastructura Muzeului Național de Artă. Astfel au adus clădirea la standardele cerute de muzeele care ne-au împrumutat operele.
Doina Lemny, curatorul expoziției: „Ce zic eu că e un succes e faptul că am organizat-o într-un spațiu care nu era prea propice, prea adecvat expoziției, pe care l-am îmblânzit”.
Attila Kim, arhitectul expoziției: „Lumina apare direct pe sculptură, sunetul nu mai există și în momentul în care parcurgem expoziția și deși suntem într-o sală plină de oameni, vedem doar lucrările în jurul nostru”.
În toamnă, Timișoara va găzdui încă un eveniment de anvergură.
Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara: „Ne pregătim pentru a pune bazele unui nou proiect. E vorba de marele Carravagio”.
La închiderea oficială a expoziției Brâncuși a fost prezent și guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu a anunțat lansarea unei monede omagiale din argint.