Cultura a primit un miliard de euro. Nu există niciun plan pentru folosirea banilor

Ultimul update: Joi 26 Iulie 2018 20:09
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2018 18:49
Categorie: Cultura

Guvernul a alocat prin ordonanţă de urgenţă o sumă uriaşă Ministerului Culturii: un miliard de euro

Fondurile provin în principal de la bugetul de stat şi vor fi folosite pentru achiziţionare de bunuri culturale, cum ar fi opere de artă sau clădiri, restaurarea monumentelor istorice sau servicii culturale.

Ordonanţa este contestată de opoziţie, care susţine că aceşti bani oricum nu există, iar dacă ar fi existat, ar fi trebuit alocaţi la rectificarea bugetară, nu prin ordonanţă de urgenţă. Atât PNL, cât şi USR, cer avocatului poporului să conteste la CCR documentul.

Viorica Dăncilă: "Este un domeniu care are nevoie urgentă de finanţare multianuală pentru achiziţia de imobile monumente istorice şi bunuri culturale, construirea de obiective culturale sau realizarea de intervenţii. Vom pune la dispoziţie suma de 1 miliard de euro"

Un miliard de euro înseamnă de 4 ori mai mult decât bugetul Ministerului Culturii pe 2018 şi nu a fost anunţată o metodologie clară prin care pot fi accesaţi aceşti bani.

Conform ordonanţei, programul se va desfăşura prin acordarea de credite de angajament în perioada 2019-2026, în valoare de 4,5 miliarde de lei, în baza cărora se pot încheia contracte de finanţare multianuale.

Suma alocată prin ordonanţa de urgenţă a stârnit criticile opoziţiei.

Vlad Alexandrescu: "În primul rând, nu poate fi o ordonanţă de urgenţă. Nu este nimic urgent pe care să nu îl fi cunoscut de ani de zile. Ordonanţa, aşa cum e construită, prevede clar că banii se duc direct la primării, la UAT-uri, lasă uşa deschisă unei alocări discreţionare, fără criterii, şi practic va deschide larg uşa către renovări de faţadă, termopane, gresie faianţa prin primării"

Gigel Știrbu: "Conducerea Ministerului Culturii ar fi trebui să vină cu un plan bine pus la punct, să spună opiniei publice ce urmează să facă cu aceşti bani. Cu siguranţă nu există aceşti bani în bugetul naţional, iar acesta este un tertip pentru a arăta cetăţenilor că ei poartă de grija culturii româneşti, lucru care s-a demonstrat că nu e deloc adevărat, iar ei nu au luat niciun fel de măsură"

Ministerul Culturii a transmis Ştirilor PRO TV că priorităţile acestui program vor fi stabilite de către o Comisie pentru Investiţii în domeniul Culturii, iar printre bunurile pe care ar putea să le achiziţioneze se poate număra şi sculptura lui Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului".

Pe lângă acest miliard de euro, Guvernul a mai alocat anul acesta 150 de milioane de lei pentru proiecte privind Centenarul.

În ciuda sărbătorii, Muzeul Naţional de Istorie şi Palatul Cantacuzino, unde se afla Muzeul George Enescu, sunt în stare avansată de degradare.

De asemenea, atât Primăria Capitalei, cât şi Guvernul, au promis construirea unei săli de concerte pentru Festivalul Enescu, dar nu există nici măcar un proiect aprobat. Cu un miliard de euro, România ar putea construi, de exemplu 50 de săli de concerte sau reabilita peste 100 de monumente istorice de importanta naţională.

Un sat din Transilvania dă o lecţie de cultură. 15.000 de spectatori la un festival de teatru, carte şi film
Un sat din Transilvania dă o lecţie de cultură. 15.000 de spectatori la un festival de teatru, carte şi film
VIDEO PROTVPLUS.RO
copii
Bibliotecă din Dâmbovița, redeschisă cu dans și muzică. 9.000 de cărți își așteaptă cititorii
Spectacolul de teatru "153 de secunde", inspirat de tragedia din Colectiv, are premiera pe 27 octombrie
Casa lui Brâncuși s-a prăbușit. Acum 4 luni, România, te iubesc! avertizase asupra riscului
Filmul românesc de comedie “Povestea unui pierde-vară” are premiera pe 21 septembrie
”Vox lux”, cu Natalie Portman, a avut premiera la Veneția. Film despre atacurile din școli
”Enigma Otiliei”, ”Harap Alb” sau ”O scrisoare pierdută”, în varianta de benzi desenate
suceava
Lecție de istorie pusă în scenă în ultima zi a Festivalului de Artă Medievală de la Suceava
Bilanțul ministrului Culturii: 20 de minute de citit de pe hârtii, 10 gafe, 0 răspunsuri
Operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu s-au înverzit. De vină e "restaurarea" făcută acum 5 ani
Doi tineri au pus pe picioare un teatru independent, în centrul Capitalei
Metoda prin care un muzeu a convins Facebook să își schimbe politica privind nuditatea
Concerte de muzică simfonică pe faleza Cazinoului din Constanța