Cultura a primit un miliard de euro. Nu există niciun plan pentru folosirea banilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2018 18:49
Categorie: Cultura

Guvernul a alocat prin ordonanţă de urgenţă o sumă uriaşă Ministerului Culturii: un miliard de euro

Fondurile provin în principal de la bugetul de stat şi vor fi folosite pentru achiziţionare de bunuri culturale, cum ar fi opere de artă sau clădiri, restaurarea monumentelor istorice sau servicii culturale.

Ordonanţa este contestată de opoziţie, care susţine că aceşti bani oricum nu există, iar dacă ar fi existat, ar fi trebuit alocaţi la rectificarea bugetară, nu prin ordonanţă de urgenţă. Atât PNL, cât şi USR, cer avocatului poporului să conteste la CCR documentul.

Viorica Dăncilă: "Este un domeniu care are nevoie urgentă de finanţare multianuală pentru achiziţia de imobile monumente istorice şi bunuri culturale, construirea de obiective culturale sau realizarea de intervenţii. Vom pune la dispoziţie suma de 1 miliard de euro"

Un miliard de euro înseamnă de 4 ori mai mult decât bugetul Ministerului Culturii pe 2018 şi nu a fost anunţată o metodologie clară prin care pot fi accesaţi aceşti bani.

Conform ordonanţei, programul se va desfăşura prin acordarea de credite de angajament în perioada 2019-2026, în valoare de 4,5 miliarde de lei, în baza cărora se pot încheia contracte de finanţare multianuale.

Suma alocată prin ordonanţa de urgenţă a stârnit criticile opoziţiei.

Vlad Alexandrescu: "În primul rând, nu poate fi o ordonanţă de urgenţă. Nu este nimic urgent pe care să nu îl fi cunoscut de ani de zile. Ordonanţa, aşa cum e construită, prevede clar că banii se duc direct la primării, la UAT-uri, lasă uşa deschisă unei alocări discreţionare, fără criterii, şi practic va deschide larg uşa către renovări de faţadă, termopane, gresie faianţa prin primării"

Gigel Știrbu: "Conducerea Ministerului Culturii ar fi trebui să vină cu un plan bine pus la punct, să spună opiniei publice ce urmează să facă cu aceşti bani. Cu siguranţă nu există aceşti bani în bugetul naţional, iar acesta este un tertip pentru a arăta cetăţenilor că ei poartă de grija culturii româneşti, lucru care s-a demonstrat că nu e deloc adevărat, iar ei nu au luat niciun fel de măsură"

Ministerul Culturii a transmis Ştirilor PRO TV că priorităţile acestui program vor fi stabilite de către o Comisie pentru Investiţii în domeniul Culturii, iar printre bunurile pe care ar putea să le achiziţioneze se poate număra şi sculptura lui Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului".

Pe lângă acest miliard de euro, Guvernul a mai alocat anul acesta 150 de milioane de lei pentru proiecte privind Centenarul.

În ciuda sărbătorii, Muzeul Naţional de Istorie şi Palatul Cantacuzino, unde se afla Muzeul George Enescu, sunt în stare avansată de degradare.

De asemenea, atât Primăria Capitalei, cât şi Guvernul, au promis construirea unei săli de concerte pentru Festivalul Enescu, dar nu există nici măcar un proiect aprobat. Cu un miliard de euro, România ar putea construi, de exemplu 50 de săli de concerte sau reabilita peste 100 de monumente istorice de importanta naţională.

Un sat din Transilvania dă o lecţie de cultură. 15.000 de spectatori la un festival de teatru, carte şi film
Un sat din Transilvania dă o lecţie de cultură. 15.000 de spectatori la un festival de teatru, carte şi film
VIDEO PROTVPLUS.RO
Underground Classic
”Underground Classic”, un eveniment pentru tinerii bucureșteni, neconvențional și atipic
Un volum care pune în evidență valorile şcolii româneşti, lansat la Academia Română
Îndrăgita guvernantă Mary Poppins revine pe marile ecrane, după 20 de ani
Regina Maria, omagiată într-un documentar color transmis sâmbătă pe Pro TV, la ora 18
Suntem ultimii în UE la cumpăratul cărților, dar printre primii la abandon școlar. Ce măsuri iau politicienii
Capodoperă a lui Renoir furată cu sacoşa dintr-o galerie de artă. "Erau profesionişti".
Theo Van Gogh
Descoperire istorică într-o fotografie a lui Van Gogh. Cine apare de fapt în imagine
Documentarul care va prezenta, în premieră, imagini color cu Regina Maria, difuzat de 1 Decembrie, pe Pro TV
Cartea ”România, te iubesc!”, lansată la târgul Gaudeamus, alături de telespectatori
Mircea Cărtărescu a primit premiul „Thomas Mann” pentru Literatură 2018
Târgul Gaudeamus: care sunt cele mai căutate cărți în acest an
Cărțile tradiționale, din nou în preferințele cititorilor. De ce nu mai cumpără ebook-uri