Valeriu Sepi, fost colaborator al trupei Phoenix, prezintă expoziția de pictură ”DeSemne”

Ultima actualizare: 17-12-2020 15:44
Valeriu Sepi
Valeriu Sepi/Facebook

Pictorul Valeriu Sepi, cunoscut pentru colaborarea sa cu formația Phoenix, revine în atenția publicului iubitor de artă cu expoziția ”DeSemne”.

Vernisajul are loc online, duminică, 20 decembrie 2020, la ora 18:00, pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, expoziția poate fi vizitată în Timișoara până în 21 ianuarie 2021, iar, pentru a păstra toate normele de siguranță impuse în situația actuală, vizitele se vor face prin programare telefonică la 0740607860.

 

DeSemne”  este proiectul prin care Sepi propune publicului viziunea sa despre o altfel de schimbare, un alt tip de lume nouă: cea marcată de confuzia politică și socială din contextul acestei pandemii, o încercare grea, o criză cu care lumea modernă nu s-a mai confruntat.

Născut la sfârșitul războiului, artistul este martorul schimbărilor convulsive din care se nasc „noile lumi” atât în România cât și în diaspora: desproprietărirea, dezrădăcinarea spirituală, evadarea, teme des întâlnite în creația sa, iar expoziția ”DeSemne” (între desen și semne) este un joc continuu între atitudine, interpretare și protest, este o viziune care ne poartă prin simboluri grafice, cu trimiteri filosofice (munca lui Sisif), dar și religioase: crucificarea, temă complexă, în diversa-i metaforă, des întâlnită în arta lui Valeriu Sepi.

 

Ea vine într-un moment rotund, important - este anul în care artistul sărbătorește 75 de ani de viață. Îl sărbătorim după aproape un an în care ne-am regăsit, cu toții, semnele în noi înșine. Ieșirea din sine a artistului, după același an, marcat de tăceri și semne, ni se arată în pânzele pe care le putem vedea la galeria Art Hoc.

Valeriu Sepi este născut la Reșița în 1945 și este un artist cunoscut și îndrăgit atât în sfera artelor vizuale, cât și cea muzicală. Cu o experiență artistică de peste 50 de ani, Valeriu Sepi a fost activ de-a lungul timpului în arii diverse precum design, pictură murală, inginerie, muzică, actorie și coregrafie.

Este un artist cu o vastă activitate expozițională, atât în țară, cât și peste hotare. A fost profesor de desen în România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda și Nepal, locuri unde lucrările sale se găsesc în muzee, galerii și colecții particulare.

În prezent, el este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, oraș în care trăiește și lucrează.

 

Valeriu Sepi a fost un colaborator de bază al trupei Phoenix în anii 70, când formația de rock folosea pe scenă un obiect arhaic folosit de colindători - capra -  obiect care fusese conceput de Sepi.

Art-Hoc este un spațiu de proiecte artistice aflat în centrul Timișoarei, în care se întâlnesc artiști și iubitori de artă. În 31 octombrie 2019 și-a deschis porțile pentru public, o alternativă potrivită pentru cei care doresc un loc central în care să creeze sau să expună.

Împreună cu galeria Cluj Art din Cluj-Napoca, cu care colaborează de la începutul anului 2020, crează o punte culturale între cele două orașe, pentru a migra arta prin expoziții itinerante și pentru a susține și promova și tinerele talente.

Începând cu luna noiembrie a anului 2020, expozițiile se organizează predominant în mediul online și pot fi urmărite pe paginile virtuale ale spațiului.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO