Planul noului ministru al Culturii pentru "Cumințenia Pământului" și Castelul Peleș


Ultimul update: Joi 07 Noiembrie 2019 20:18
Data publicarii: Joi 07 Noiembrie 2019 19:31
Categorie: Cultura

Noul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, și-a anunțat planurile legate de Castelul Peleș, dar și de opera lui Brâncuși, „Cumințenia pământului”.

Joi și-a intrat în pâine și ministrul Culturii. Situația Castelului Peleș de la Sinaia este încă în negocieri cu Casa Regală, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „Există un interes real al statului român de a intra în posesia lui, nu pentru a-l avea ci pentru a-l salva, pentru că practic fiind în proprietatea Casei Regale este imposibil de intervenit acolo. Există discuții legate și de eventuale schimburi, dar nu vă pot da aceste detalii”.

Casa Regală nu are intenția să îl vândă, potrivit surselor aproapiate acesteia, dar contractul de închiriere expiră la finalul anului.

Cât despre celebra operă "Cumințenia Pământului" și datoria pe care guvernul o are către toți cei care au donat bani pentru cumpărarea ei în 2016, oficialii nu au găsit o soluție. Ei recunosc că nu există bani nici pentru cumpărarea ei.

Raluca Turcan: „Situația financiară a României este una dezastruoasă. Există deficiențe bugetare majore la sănătate, educație, dezvoltare regională, co-finanțare pe fonduri europene”.

Bogdan Grabowski, avocatul moștenitorilor: „Discuții nu am mai avut la Ministerul Culturii de un an de zile, nici atunci nu s-au concretizat și au rămas în aer astfel că proprietarii sunt împiedicați să vândă sculptura".

Din 2014, de când a fost scoasă la vanzare, moștenitorii tot negociază cu statul. În martie 2016, cele două părți se înțeleseseră pentru suma de 11 milioane de euro.

Doar că atunci, Ministerul Culturii a eșuat cu campania de strângere de fonduri. Însă, în tot acest timp, nimeni nu și-a asumat soarta sculpturii. Acum, noul ministru a transmis că va evalua situația cu privire la achiziționarea sculpturii.

„Cumințenia Pământului” se află în prezent la Bruxelles, unde este expusă la Festivalul Internațional de Artă Europalia, și poate fi văzută până în februarie anul viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37